Başkan Yavuz Ay: “Servise binen öğrenci sayısı 4 yıl içinde 3 kat azaldı”

Başkan Yavuz Ay: “Servise binen öğrenci sayısı 4 yıl içinde 3 kat azaldı”

Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi için en yakın mesafe ücretini aylık 990 lira olarak açıkladı. Açıklanan fiyatlar ve son 4 yıl içerisinde servis kullanan öğrenci sayısı hakkında konuşan Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, “Mesleğimiz yok olma noktasındadır, büyükşehir belediyemiz eğer ki akaryakıt ve diğer masraflar konusunda bize destek vermiş olsaydı emin olun ucuza taşımacılık daha çok işimize gelirdi. Çünkü 2019 yılında yapmış olduğumuz araştırmada yaklaşık 59 ile 60 bin arasındaki öğrencilerimize hizmet verirken şu anki rakamlar 20 ile 25 bin bandında” dedi.

Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi öğrenci servis hizmeti ücretlerini açıkladı. 0 ile 5 kilometre arası 990 lira, 0 ile 30 kilometre arasında taşımacılık ücretleri aylık 1310 liradan sunulurken 30 kilometre üzeri mesafelerde taşıma ücreti kilometre başına 22 lira olarak belirlendi. Açıklanan servis ücretlerine üzerine konuşan Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, “Çevre illerde, büyük şehirler kapsamında baktığımızda yine en uygun taşımacılığın, okul servisi ücreti tarifelerinin uygun olduğu şehir yine Kayserimizdir. Bu konuda toplantılarımızı yaptık ve hem vatandaşların alım gücünü göz ardı etmeyerek hem de esnaflarımızın ayakta kalabileceği en uç noktayı düzenlemekle mükelleftik. Geçtiğimiz yıllarda en son aldığımız zamlardan sonra bugünle kıyasladığımız zaman yaklaşık yüzde 100’ün üzerinde bir akaryakıt fiyat farkı var. Şu anda yakıt fiyatları 38 ile 39 lira bandında ve çıkma ihtimali de var ve akaryakıt 40 gider kaleminden sadece bir tanesi ve en ucuz olanı. Araç sigortaları ve kaskolar aldı başını gitti, servis aracının aylık toplamda 5 bin liranın üzerinde sigorta ve kasko gideri var. Amortisman olarak dediğimiz yine gözle görülmeyen bir kalem giderimiz var, bu masraf da 6 ile 7 bin lira civarlarında, 300 ile 400 bin lira bandında olan servis araçları şu an yaklaşık 2 buçuk milyon lira ile 3 milyon lira bandında” diye konuştu.
 
‘HİZMET VERİLEN ÖĞRENCİ SAYISI 3 KAT AZALDI’
 
2019 yılından bu yana servise binen öğrenci sayısının neredeyse 3 kat azaldığını belirten Başkan Ay, “Esnaf ve sanatkârlarımız gerçekten şu anda erime noktasındadır, mesleğimiz yok olma noktasındadır. Mesleğimiz yapılabilir olmaktan çıkmış durumda, servis araçlarında özellikle kullanılan yaş sınırının tamamen kaldırılması, Türk muayene istasyonlarından geçen araçların kabul edilecek şekilde düzenleme yapılması, ülke genelinde bütün servis araçlarını rahatlatacaktır ve vatandaşa da yansıması olacaktır. Akaryakıt fiyatları 20 liradan devam etmiş olsaydı, bundan önceki dönemdeki gibi 590 liraya çalışmış olurduk. Büyükşehir belediyemiz, akaryakıt ve diğer masraflar konusunda bize destek vermiş olsaydı emin olun ucuza taşımacılık daha çok işimize gelirdi. Çünkü 2019 yılında yapmış olduğumuz araştırmada yaklaşık 59 ile 60 bin arasındaki öğrencilerimize hizmet verirken şu anki rakamlar 20 ile 25 bin bandında. Gerçekten mesleğimiz ve taşımacı esnaf zor durumda ancak esnaf ve sanatkârlarımızın haklarını korumakla mükellef olduğumuz için eğer önümüzdeki süreçte sömestr tatiline kadar akaryakıt ve diğer ürünlerde bir yükselme olursa yine bir fiyat güncellemesi talep edeceğiz” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp