108 MİLYON YERİNDEN OLDU

108 MİLYON YERİNDEN OLDU

Birleşmiş Milletler Mülteciler Komisyonu 2022 yılı sonu itibariyle dünya genelinde (Zulüm, çatışma, şiddet ve insan hakları ihlalleri sebebiyle) zorla yerinden koparılan insanların sayısının 108 milyonu aştığını açıkladı.

Rapora göre 2021 yılındaki rakama göre 19 milyon artan mağdur sayısı 2022 yılı sonunda 108.4 milyona ulaştı.

Bu sayının 62.5 milyonunu ülkesi içinde yerinden edilenler, 35.3 milyonunu ülke dışına giden mülteciler, 5.4 milyonunu sığınmacılar, 5.2 milyonunu da uluslar arası korumaya ihtiyacı olanlar oluşturuyor.

Rapora göre fakir ve dar gelirli ülkelerin uluslararası korumaya ihtiyaç duyan insanların 1076’sına ev sahipliği yaptığı da bildirildi.

İlgili rapora göre Türkiye 3.5 milyon geçici koruma statüsündeki insana ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’yi 3.4 milyonla İran, 2.5 milyonla Kolombiya ve 2.1 milyonla Almanya izlemektedir.

 

AKDENİZDE İNSANİ FACİA

Geçen hafta Libya’nın Tobruk limanından İtalya’ya ulaşmak için denize açılan ve içinde 750 sığınmacının bulunduğu teknenin Yunanistan’ın güneyinde batması sonucu 78 göçmen boğularak öldü, yüzlercesinden de haber alınamıyor.

Çoğunluğu genç Afrikalı düzensiz göçmen olan yolcuların yüzlercesinin ölmüş olmasından endişe ediliyor.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak!

Dünyada devam eden iç çatışmalar, savaşlar ve diğer hak ihlalleri ile insanların yerlerinden edilmelerini endişe ve kaygı ile takip ediyoruz. Akdeniz’in sıcak sularında umuda yolculuk için yola çıkan insanların bölge ülkelerinin ilgisizliği ile derme çatma botlarla ve teknelerle denizlerde bir mezar bile nasip olmadan balıklara yem olmalarını da endişe ile takip etmekteyiz.

Akdeniz’in sıcak sularında mazlum insanların balıklara yem olarak hayatlarını kaybetmelerinin önüne geçilmesi, insanların yerlerinden edilmeden kendi doğdukları topraklarda huzur içinde yaşamalarının sağlanması için Akdeniz ve Batı ülkelerini, İslam İşbirliği Teşkilatını, Birleşmiş Milletleri ve insan hakları örgütlerini inisiyatif almaya davet ediyor, yollarda hayatını kaybeden mazlumlara rahmet diliyoruz.

Google+ WhatsApp