2021 İKİNCİ ÇEYREĞİ VE 2022’YE GENEL BAKIŞ

2021 İKİNCİ ÇEYREĞİ VE 2022’YE GENEL BAKIŞ


Geçen yazılarımı takip eden okuyucularım çok iyi bilir ki her zaman için piyasaların dalgalı olabileceğini en iyi yatırımların kriz zamanlarında ve insanların risk iştahlarını azaldığı zamanlarda yapıldığını söylemişimdir.

Peki 2021 yılında yeni yatırımlar yapılır mı? Ya da 2022 yılında piyasalar nasıl olur?

2020 yılında dünya genelinde pabdeminin yıkıcı etkilerinin azalması için bütün merkez bankaları para basıp piyasaya para likiditesi sağladılar merkez Bankası da diğer bankalar gibi piyasaya destek olmak için likidite enjeksiyonu sağladı. Buna bağlı olarak tüm piyasalarda enflasyon oluşmaya başladı öncelikle altın başta olmak üzere diğer bütün emtialar hızlı bir yükseliş  trendine girdiler.

Bugün  organize sanayi bölgelerinde üretim yapan hangi sektör temsilcisi ile konuşsanız üretim maliyetlerinin artışından fiyatlardaki dalgalanmalardan söz edecektir.

Özellikle Kayseri gibi nitelikli üretim yapmayıp emek gücüne dayalı üretim yapan firmalarda, hammadde fiyat artışlarının hatta hammadde de yaşanan temin sorunlarının üretime çok kötü yansıdığını ve nihayetinde fiyatlara zam yaparak faaliyetlerini sürdürmek zorunda kaldıklarını duyacaksınız. Bu da ülkemiz genelinde yaşanan enflasyonun en önemli sebeplerinden bir tanesi.

2020 yılında bankaların çok ucuz kredilerle piyasaya destek olması tüketicilerin de cok uygun oranlarda kredi alarak ihtiyaçlarını giderilmesi sonucunda ekonomimiz 2020 yılının yara almadan kurtardı ancak 2021 yılında faizlerin yüzde yirmi bandına çıkması emtia fiyatlarının sürekli yükselmesi ve halihazırda yükseliyor olması ekonomimiz için alarm dillerini çaldırmaya başladı.

FED kararları sonrasından görünen o ki faizler bir süre daha 20 bandında kalacak gibi. Kısa vadede emtia fiyatlarının da hızla aşağı gelmesi olası gözükmediği ne göre, bizleri zorlu zorlu bir 2021 ve 2022 yılı beklemekte.

Özellikle organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren üretici firmalarımızın emtia fiyatlarındaki dalgalanmaları göz önünde bulundurarak stok maliyetlerinin ne stok seviyelerini çok dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerekmekte, bununla birlikte tüm firmaların aslında kalbi olan finans departmanlarının daha dikkatli olması ne firmalarının finans döngülerini takip ederken oluşabilecek bütün riskleri göz önünde bulundurarak her zamankinden daha dikkatli olmaları gerekmekte.

Şu unutulmamalı ki her ne kadar emtia fiyatları çok çıksa da bitcoin ne yaşandığı gibi 60 bin dolardan bir anda 30 bin dolara düşebileceği hesap edilmelidir.

2008 yılında yaşanan saç ve demir fiyatlarındaki ani düşüş ne ile birlikte birçok firmanın yüksek stok ne yakalandığı ve battığı unutulmamalı

Finans yönetiminin asıl böyle zamanlarda önemli olduğu bankaların sadece nakit kredi için kullanılmadığı opsiyon forward Swap gibi birçok ürünlerinin ne olduğu unutulmamalı ve korkulu Rüya görmemek için bu enstrümanların daha opsiyonel bir şekilde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır

Son olarak Türkiye gibi bir ülkede üretici iseniz sadece alsat değil bankacılığı üretimim finansı genel ekonomi ve dahası Türkiye şartlarını her daim hesaba katmanız gerektiğini unutmamalısınız

Daha güzel piyasalarda görüşmek dileğiyle

Google+ WhatsApp