2022 yılında en çok şikayet edilen kurum Tüketici Hakem Heyetleri oldu

2022 yılında en çok şikayet edilen kurum Tüketici Hakem Heyetleri oldu

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 2022 yılında tüketiciyi korumakla alakalı kurulan Tüketici Hakem Heyetleri’nin, tüketiciler tarafından en çok şikayet edilen kurum olduğunu söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin 2022 yılında gelen şikayetlerin istatistiklerini açıkladı. 2022 yılında şikayetlerin sırasının değiştiğini ve tüketici hakem heyetinin ilk sırada şikayet edildiğini ifade eden Şahin, “Her sene başında bir önceki senenin tüketici şikayetleri konusunda istatistik açıklarız. Her yıl gelen şikayetlerin yüzde 100’ü mal ve hizmetler üzerine olurdu. Fakat 2022 yılında bunu ters yüz eden bir sene yaşadık.  Sadece yüzde 38’i alınan mal ve hizmetle alakalı bir şikayet senesi geçirdik. Yüzde 38’i mal ve hizmetle alakalıysa geriye kalan, tüketici şikayetleridir ama konular farklıdır. Her sene ilk sırada bankalar ikinci sırada GSM operatörleri, uzaktan satışlar internet hizmetleri, mobilya, beyaz eşya teknik servisleri gibi şikayetler birbiriyle yer değiştirirdi. Ancak 2022 yılında birinci sırayı yüzde 32 ile tüketici hakem heyetleri şikayetleri aldı. Bu garip bir durum, tüketiciyi korumakla alakalı kurulan tüketici hakem heyetleri, tüketici tarafından en çok şikayet edilen kurum oldu” ifadelerini kullandı.
 
‘İLÇE HAKEM HEYETLERİ VASFINI YİTİRDİ, DÜZENLEME GEREKİYOR’
 
Tüketicilerin ilçe hakem heyetinin verdikleri karardan dolayı şikayette bulunduklarını belirten Şahin, “İl hakem heyetleri ve ilçe hakem heyetleri olarak ikiye ayrılır. Gelen şikayetler kaymakamlıklara bağlı ilçe hakem heyetleri ile alakalı; yani bize gelen 14 bin 763 şikayetten yüzde 32’si ilçe hakem heyetlerini şikayet etti. İlçe hakem heyetleri verdikleri karardan dolayı şikayet edildi. Kararların çoğu satıcı lehine oldu. Tüketici kanuna aykırı bir şekilde satıcı lehine verilen kararlardan dolayı tüketiciler, tüketici hakem heyetlerini bize çok fazla şikayet ettiler. Bunların başında cayma bedelleri geliyor. Tüketici bir abonelik hizmeti alıyor ve ondan caydığı zaman, kanun 1 seneden fazla olduğu zaman cayma bedeli ödenmez demesine rağmen, bir cayma bedeli ödetmek noktasında ilçe hakem heyetleri gönüllü bir yarış içerisine girdiler ve tüketicinin aleyhine karar verdiler. Oldukça garip bir durum, tüketiciyi korumak için kuruldu ancak tüketici tarafından şikayet ediliyor. İlçe hakem heyetleri aslında vasfını yitirdi, bir değişiklik gerekiyor. İl hakem heyetlerine söyleyecek sözümüz yok. Bu işin orada uzmanları çalışarak, araştırarak kanuna göre karar veriyor” diye konuştu.
 
‘İKİNCİ SIRA HUKUK OFİSİ, ÜÇÜNCÜ SIRA UZAKTAN SATIŞ, DÖRDÜNCÜ SIRAYI İSE EV SAHİBİ-KİRACI ALDI’
 
Tüketicilerin şikayetlerine göre ikinci sıranın hukuk ofislerini üçüncü sıranın ise uzaktan satış olduğunu ve yüzde 25’lik kira artışı kararından sonra ev sahibi-kiracı sorunu olduğunu belirten Şahin, “İkinci sırada ise hukuk ofisleri geliyor. Hukuk ofisi kurulmuş, insanlar sürekli haciz, hapis cezası, çilingirle kapı açma, sicilini bozma gibi şeylerle tehdit ediliyor. Hukuki bütün imkanları kullanıp onu tehdit aracı olarak tüketiciye çeviriyorlar, tüketici de en çok bunlardan şikayetçi oluyor. Türkiye Barolar Birliği bu sorunla ilgilenmelidir. Üçüncü olarak en sık şikayet ise uzaktan satışlardır. Türkiye’de hala uzaktan satışlar, altyapısı olmayan önüne gelenin satış yaptığı, özellikle internet ortamında, daha sonra tüketicinin muhatap bulamadığı mecralar yüzde 14 oranında 3’üncü sırayı aldı. 4’üncü sırada tüketici hukukunda olmayan bir sorun var; Ev sahibi-kiracı sorunlar. Geçen yıl neredeyse mal ve hizmetlere yaklaşık 400 oranında zam yapılırken ev kiraları yüzde 25 ile sınırlandırılması bu noktada ev sahibi ve kiracıyı karşı karşıya getirdi. Bununla alakalı da yüzde 5 oranında şikayet aldık” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp