BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 3 GÜNDE 57 BİN BAŞVURU YAPILDI”

BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 3 GÜNDE 57 BİN BAŞVURU YAPILDI”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini ayağa kaldırmak için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine 3 günde 57 bin başvuru yapıldığını söyledi. Özhaseki, bölgede 179 bin konutun temelinin atıldığını, inşaatına başlanılan evlerin ise bir yılda teslim edileceğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TV 100’de katıldığı programda deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve İstanbul’un depreme hazırlığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan Mehmet Özhaseki, depremin etkilediği illeri bir an önce ayağa kaldırmak ve depremzedeleri bir an önce sağlam ve güvenilir konutlara kavuşturmak için çalıştıklarını belirtti. Bugüne kadar 179 bin konutun temelinin atıldığını anlatan Özhaseki, inşaatına başlanılan evlerin bir yıl içerisinde teslim edileceğini müjdeledi. Hayata geçirdikleri ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi hakkında da bilgiler veren Özhaseki, şunları söyledi:

“Fay hatlarının geçtiği yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Kesinlikle yapılmayacak. Bizim kırmızı çizgimiz bu. Sel yataklarına da izin yok. Evlerin zemininde sorun olmayan yerlere izin verilecek, sorunlu yerlere kesinlikle verilmeyecek. TOKİ’nin 15 çeşit tip projesi sunuluyor. İsteyen bu projeleri kullanacak. Bir ay sonra her taraf inşaat alanına dönecek. Rahat olsunlar, biraz sabretsinler. Devlet kendileri için gece gündüz uğraşıyor. Bir yıl sonra dışarıda kalan insan sayısı yarıya düşer, ikinci yılda biter inşallah.”

“3 GÜNDE 57 BİN BAŞVURU”

“22 noktada Yapım ve Dönüşüm ofisleri açtık. İlk 3 günde 57 bin kişi başvurdu. Günde 20 bin kişi ‘Ben yerinde dönüştürmek istiyorum’ diyor. Başvuru süresi için 3 ay kadar devam edelim diyoruz. İlk müracaat edenleri incelemeye başladık.” 

“KARTPOSTALLIK ŞEHİR MEYDANLARI YAPACAĞIZ”

“Şehir merkezlerinde ‘meydan’ diyebileceğimiz kartpostallara konu olacak yerler yapacağız. Tamamının inşaatına Bakanlık olarak başlıyoruz. Kimsenin insafına bırakmayacağız. Gelecek hafta Malatya’da ‘meydan’ projesine başlayacağız. 100-200 yıl o meydan numune olarak orada kalacak.”

PAZARTESİ İSTANBUL’UN DÖNÜŞÜMÜ ELE ALINACAK

“Türkiye bir deprem ülkesidir gerçeğini kabul edelim ve İstanbul, dünyada deprem riski taşıyan 10 büyükşehirlerinden birisi. 6 milyon yapıdan 600 bini yıkılacak. İstanbul'u ihmal etmiyoruz. Bu pazartesi günü Ankara'daki kentsel dönüşümlerden sorumlu Bakan Yardımcımızın başkanlığındaki toplantıya İstanbul'un 39 ilçesini, büyükşehir belediye başkanlığı çalışanlarını davet ettik. Herkesin İstanbul’a karşı bir borcu var. Ekrem İmamoğlu’nu aradım toplantıya ekibinizi gönderin dedim. Ortak akılla en doğrusunu bulmaya çalışıyoruz. Bir taraftan vatandaşımızın nazı olabilir, insanlık hali. Ama bu işi ideoloji kavgasına çeviren odaları da biliyoruz, itirazlarının sebeplerini de biliyoruz. Onları da aşıp, hızlı hareket edecek şekilde orayı bir yapıya kavuşturup, kimsenin kaprisiyle ve nazıyla uğraşmadan hızla gitmemiz gerekiyor. İstanbul’un kentsel dönüşümünü özel bir yasayla götürmek zorundayız.Birkaç yılda bunu gerçekleştirirsek İstanbul’da kentsel dönüşümü başarmış oluruz. Gücü yetenler de binalarını kimseyi beklemeden ölçtürüp yaptırsınlar. Vakit kaybetmesinler.”

Google+ WhatsApp