BAKİ ERSOY TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN’A KAYSERİ’NİN SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ

BAKİ ERSOY TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN’A KAYSERİ’NİN SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ

Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçe görüşmelerinde söz alan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Bakan Ruhsar Pekcan’a Kayseri’nin ekonomik anlamda yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Türkiye’de ticaret denilince akla ilk gelen şehrin Kayseri olduğunu dile getiren Ersoy; “Sayın Bakanım, alışverişin, sosyalleşmenin, ticaretin yapı taşları hâline gelmiş alışveriş merkezlerinin ve cadde mağazalarının kira sözleşmelerinde esneme yapılmaması esnafımızı zor durumda bırakmıştır. İş yeri kiralamalarında uygulanan stopaj oranı yüzde 20'den yüzde 10'a, yine iş yeri kiralamalarında uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüş, bu uygulama kira ödeyen esnafımıza bir nebze olsun nefes aldırmıştı. Fakat bu oranların sıfıra çekilmesi mevcut durumda esnafımızın ortak beklentileri arasındadır.

     Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte belli kısıtlamalara tabi tutulan restoran, kafe gibi yiyecek-içecek hizmeti veren müesseselerimiz kısıtlamaların kalktığı dönemlerde dahi, insanların tedbir amaçlı tercih etmemesinden dolayı istenilen miktarda kazanç elde edememiş, satış anlamındaki istikrarlarını büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Bu işletmelerimiz için prim ve kredi borçlarının ötelenmesi ve ötelenen vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması iş dünyasının talepleri arasında yer almaktadır.” dedi.

 

Değindiği bir diğer konu ise Kayserinin en iddialı olduğu sektörlerden olan "yatak sektörü oldu. Ersoy sözlerinde;  “Sayın Bakanım, Kayseri'mizin ihracat anlamında en iddialı olduğu sektörlerden bir tanesi de şüphesiz yatak sektörüdür. Hâl böyle olunca maalesef, özellikle de bizim ihracat girdilerimizden rahatsız olan Amerika Birleşik Devletleri anti-damping vergisi adı altında ticari mobinglere başvurmaktadır. Son olarak ABD, sektöre yüzde 20,3 anti-damping vergisi kararı çıkarmıştır. Bu da özellikle 2021 Ocak ayı itibarıyla firmalarımızın ABD pazarından çekilmesi, dolayısıyla küçülmeye gitmesi ve istihdam kaybı yaşaması anlamına gelmektedir. Sizlerden talebimiz yatak sektöründeki ihracatın baltalanmaması için navlun desteği gibi adımların atılarak ihracatçı firmaların desteklenmesi ve pazardan çekilmesinin önlenmesidir.

     Sayın Bakanım, tüm bunlara rağmen şehrimizde, Kayseri'mizde, Allah'a şükürler olsun ihracat rakamları pandemiye rağmen 2020 yılında da artarak devam etmektedir. Bu durumdan ve katkılarınızdan dolayı Bakanlığınıza, şahsınıza ve tüm bürokratlarımıza çok teşekkür ediyorum.” Dile getirdi.

 

 

İBF MEZUNLARINI UNUTMADI

 

Ticaret Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuşma yapan Ersoy; “  Sayın Bakanım, son olarak iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu kardeşlerimiz gümrük memurlukları için sizlerden kadro beklemekteler. Uzun süredir Ticaret Bakanlığı tarafından alım yapılmamasıyla ilgili bölümlerden mezun kardeşlerimiz için bir istihdam sorunu meydana gelmiştir. Sizlerden beklentileri gümrük memurlukları için yeterli kadronun açılmasıdır. “ dedi.

ERSOY FİRMALARIN MAĞDURİYETİNİ BÜTÇEDE DİLE GETİRDİ

 

Ticaret Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuşma yapan Ersoy; “     Bir diğer sorunumuz ise EXIMBANK tarafından iskonto edilen fatura bedellerinin TL cinsinden ödenmesidir. Yabancı para olarak kullandırılan krediler, hesaplara yabancı para olarak aktarılmalıdır. Özellikle döviz kurlarının hareketli olduğu dönemlerde hesaba aktarılan döviz karşılığı TL'yle tekrar döviz geri alınmak zorunda kalındığında günlük yüzde 1'lere varan makaslar oluşmaktadır. Bu durum sonucunda bazen kredi maliyeti, 2 katına kullanan açısından yüzde 50, yüzde 100 oranında artmaktadır. Ayrıca, ekonomideki çarkların daha seri dönmesi için büyük tabir edilen firmalarımızın da TL kredisine ulaşabilir olmasının uygun olacağını düşünmekteyim çünkü birçok KOBİ büyük tabir edilen firmalarımızın tedarikçisi konumundadır. KOBİ dışındaki firmalara da kısa, orta ve uzun vadede Türk lirası kredisi verilmesinin ticareti kolaylaştıracağını düşünmekteyim. EXİMBANK tarafından iskonto edilen fatura bedellerinin TL cinsinden ödenmesi döviz kurlarında oldukça hareketlilik yaşanan şu günlerde firmaları zarara sokabilmekte, firma kârlarını ortadan kaldırabilmektedir. Ayrıca, yapılan ödemelerin akşam saatlerinde yapılması nedeniyle aynı gün dövize geri çevirme işlemi gerçekleştirilememektedir. Bu da kurdan dolayı kâr-zarar riskini daha da artırmaktadır. İskonto işlemlerinde paranın geldiği para birimiyle firmalara ödeme yapılmasıyla bu problemin de büyük ölçüde çözüme kavuşacağını düşünmekteyim.” Dedi.

Google+ WhatsApp