Bin yıllık tarihi yapıları sprey boyayla tahrip ettiler

Bin yıllık tarihi yapıları sprey boyayla tahrip ettiler

Kayseri’nin Sahabiye Mahallesinde bulunan tarihi yapılara bazı kişi ya da kişiler tarafından sprey boyalarla çeşitli yazılar yazılarak zarar veriliyor. Aynı zamanda kümbet gibi eserlerin etrafını çevreleyen demirlerinde çalındığını dile getiren Sahabiye Mahalle Muhtarı Alim Gerçel, “Mahallemizdeki tarihi eserlere zarar verenlerin bir an önce tespit edilip adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz” dedi.

Kayseri’nin Kocasinan İlçesinde bulunan Sahabiye Mahallesi binlerce yıllık geçmişe sahip olan zengin tarihiyle kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Mahalle Bizans, Roma ve Anadolu Selçukluları gibi büyük medeniyetlerin izlerini taşıyan yapılarla dolu. Bu yapıların duvarları bazı kişi ya da kişiler tarafından sprey boyayla çeşitli yazılar yazılarak zarar veriliyor ve eserlerin çevresinde bulunan demirler sökülüyor. Aynı zamanda demirler sökülürken eserlerin taşları da zarar görüyor. Kümbetlere sadece sprey boyayla da zarar verilmiyor çöpe atılması gereken çeşitli maddelerde eserlerin etrafına atılıyor. Mahallede bulunan tarihi yapıların sorumsuz insanlar tarafından tahrip edilerek yapı duvarlarının da sprey boyayla çeşitli yazıların yazıldığını dile getiren Sahabiye Mahalle Muhtarı Alim Gerçel, “Mahallemizde Selçuklu ve bir tanesi de Osmanlı dönemine ait olmak üzere 6 tane türbe ve Selçuklu dönemine ait Sahabiye Medresesi bulunmaktadır. Bu eserlerin duvarlarına çeşitli yazılar isimler yazarak tahrip ediyorlar. Eserlerin çevresinde bulunan demirleri söküp zarar veriyorlar. Bunlar bizi üzüyor. Bu topraklar geçmişten günümüze taşınan eşsiz eserlerle doludur. Bu eserler mahallemizin kimliğini yansıtan önemli anıtlardır. Maalesef son zamanlarda bazı sorumsuz kişi ya da gruplar bu tarihi eserlere saygısızlık ederek zarar verme eyleminde bulunmaktadırlar. Özellikle resmi kuruluşların duvarlarına yazı yazarak bu tarihi mirasa gözlerini dikmişlerdir. İlgili kuruluşa haber verdiğimizde bu yazıları gelip siliyorlar. Yazılar taşlara işlediği için topraklama denilen yöntemle kazımak suretiyle silebiliyorlar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bu konuyla ilgileniyor. Aynı zamanda toplumun her bireyine seslenmek ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaya davet etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 
 
‘TARİHİ ESERLERE ZARAR VERENLERİN BİR AN ÖNCE TESPİT EDİLİP ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMASINI BEKLİYORUZ’
 
Yetkililerin tarihi eserlere zarar veren kişileri tespit edip adalet önüne çıkartılmasını beklediklerini söyleyen Muhtar Gerçel, “Sadece yazıda yazmıyorlar tuvalet olarak kullananlar oluyor. Bilhassa Küçük Çalık Camii’nin yanında bulunan türbenin yan tarafında tuvalet var. Bu yanlış bir durum hiçbir mezarın yanına tuvalet yapılmaz. Tuvalet kapalı olduğu zaman vatandaşlar türbenin etrafında ihtiyacını gideriyor. Buda bizi ayrıca üzüyor. Mahalle sakinleri olarak bu tür zarar verici eylemlere karşı duyarlılık göstermeli ve yetkililere her türlü desteği sağlamalıyız. Mahallemizdeki tarihi eserlere zarar verenlerin bir an önce tespit edilip adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz. İlgili kurumların ve güvenlik güçlerinin bu konuda daha duyarlı ve etkin bir şekilde çalışmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 
 
‘NEREDEYSE GELİP KEMİRECEKLER’
 
Sahabiye Mahallesi Yıldırım Caddesi üzerinde bulunan ve 12’nci yüzyılda inşa edilen Selçuklu Emir Kümbeti’nin yanında bulunan tuvaletlerin olumsuz etkisinden dolayı 2018 tarihinde yıkılma kararı alınmıştı. Tuvaletlerin kötü koktuğunu ifade eden Sahabiye Mahallesi’nde Esnaf Ali Rıza Soyoğlu, “Tarihi eserlerin taşlarına kadar sökmüş vaziyetteler. Tabiri caizse neredeyse gelip kemirecekler. Tabi boyayla da boyuyorlar. Hiç bakım yok. Belediye gelip temizliyor ama insanlarımız maalesef duyarsız. Yan tarafta da tuvalet var oda ayrı bir sıkıntı çok pis kokuyor” diye konuştu. 
 
Mahalle sakinlerini bilgilendirmek için asılan yazıda ise şu ifadeler yer alıyor: “17.01.2018 Tarih 3022 sayılı Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararına istinaden Taşınmaz Kültür Varlığı olan tescilli Emir Kümbeti’ne bitişik tuvaletlerin olumsuz etkisinden dolayı yıkımına karar verilmiştir.” 

Google+ WhatsApp