BİR TIKLIK HAYAT

BİR TIKLIK HAYAT


Sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmezi, yaşam stili, boşluklarımızda tembel anlarımızın uğraşı.

Milyonlarca farklı içerik, bazen tebessüm ettiren, bazen düşündüren, bazen de doğruluğu belli olmayan binlerce paylaşım. 

Kimimizin doktoru, kimimizin sırdaşı. 

 

Son zamanlarda fazlasıyla dikkatimi çeken paylaşımlar arasında özellikle şifa veren adı altında karışımlar, bitkiler, doktor reçetesi gibi sözde ilaçlar; binlerce beğeni alıyor ve fazlasıyla uygulanıyor.

 

Bir çok ilacın bitkilerden yapıldığı gerçeğini yok sayamayız. Bütün ilaçların prospektüsü bizleri aydınlatıcı ve yol gösterici bir rehber. Yan etkileri, kullanım alanları, yasaklı durumlar vb. 

 

Öyle bir toplumuz ki; artık doktorun yazdığı ilaçlarda prospektüsü okumak yerine anında arama motoruna yazarak bir çok yorumu kendimize rehber ediniyoruz. Her ilaç her kişide aynı etkiyi göstermeyecek, yapılan yorumlarda kişinin kendi tecrübesi ile olacak. Bazı yorumlar ilacı kullanmaya teşvik edici olsada, bazı yorumlarda tedirgin edici ve düşündürücü oluyor. 

Pandemininde etkisi ile acil olmadıkça hastanelere gitmekten kaçınıyoruz. Sosyal medya da gördüğümüz söz de şifalı karışımları uygulamaya geçiyoruz.

Paylaşan bir çok şahsın tıp bilgisi olmadığına, toplum algısı ve kulaktan duyma ve en önemlisi beğeni (Like) sevdasına milyonlarca paylaşıma şahit oluyoruz.

 

Tarif edilen gıdalar arasında vücudumuza iyi gelmeyen, belki alerjik belki de farklı sorunlar çıkaracak gıdaların farkında olmadan anında uygulamaya geçiyoruz..

 Aslında kötü örnekler fazla olmasına rağmen bunlardan bilgi sahibi değiliz.

 

Tıbba alternatif olarak gösterilen bitkisel tedavi, birkaç yıl evvel, ABD'de yaşayan bir vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Chicago’da yaşayan yoga eğitimcisi Sedef Ö. , rahatsızlandığında doktora gitmek yerine fazla tüketildiğinde zehirli olma özelliğiyle bilinen yüksükotu yaprağından yapılmış çayı içti. Ertesi gün katıldığı yoga dersinde fenalaşıp acil servise kaldırılan 46 yaşındaki Sedef Ö., hayatını kaybetti.

 

Benzer bir durumda ise İstanbul da yaşayan Melek A. Bitki çayı tüketiminden 10 gün sonra hayatını kaybediyor. 

 

Doğa da 6 bin zararlı ve zehirli otlar mevcut. Bunların kullanımı ani kayıplara, kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. Doktorun tavsiyesi olmayan ilaçlardan, şifalı bitkilerden kaçının. 

Geri dönüşü olmayan problemlere maruz kalmayın.

 

En ilgisiz doktor bile, en iyi bitkiden daha şifalıdır.

“Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” 

                                    M.Kemal Atatürk

Google+ WhatsApp