BİROL AYDEMİR’DEN ENERJİ BAKANI’NA:

BİROL AYDEMİR’DEN ENERJİ BAKANI’NA:

‘Vatandaşı kandırmayın, saygısızlık yapmayın’ DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Doğal gaz ve elektrikte faturanın yarısını karşılıyoruz” sözlerine tepki gösterdi: “Kendi hatalarınız sonucu oluşan maliyeti vatandaşlarımızın parasıyla ödemeyi lütuf gibi sunmanız vatandaşlarımıza saygısızlıktır. Yönetemiyorsunuz, en azından vatandaşlarımızı kandırmayın”.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e seslenen DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir’in açıklaması şöyle:

 

‘En azından vatandaşlarımızı kandırmaya çalışmayın’

“Vatandaşa yansıtmadığınızı, devletin ödediğini söylediğiniz tutar neticede vergiler dolayısıyla vatandaştan çıkıyor. Faturaya yansıtsanız da yansıtmasanız da oluşan bu maliyeti neticede vatandaşlarımıza yüklüyorsunuz. Kendi hatalarınız sonucu oluşan bu maliyeti vatandaşlarımızın parasıyla ödemeyi lütuf gibi sunmanız her şeyden önce vatandaşlarımıza saygısızlıktır. Anladık yönetemiyorsunuz, en azından vatandaşlarımızı kandırmaya çalışmayın ve saygısızlık yapmayın. Kötü yönettiğinizi kabul ederek yol açın.”

 

‘Sayın Bakan, piyasaları düzenlemek ve denetlemekle yükümlüsünüz’

“Sayın Bakanın bu ifadesi aslında kötü yönettiklerinin itirafı niteliğindedir. Sayın Bakan, kanunî sorumluluğunuz var. Elektrik ve doğalgazın yeterli, sürekli ve mümkün olduğu ölçüde düşük maliyetli şekilde sunulması için piyasaları düzenlemek ve denetlemekle yükümlüsünüz.”

 

‘Kanunu yanlış anlamışsınız’

“Siz kanunu yanlış anlamışsınız ya da anlamak işinize gelmiyor. Kanun ‘Düşük maliyeti, faturanın yarısını devlet dolayımıyla vatandaşa yükleyerek sağla’ demiyor. ‘Mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf piyasayı oluşturarak ve bu piyasada bağımsız düzenleme ve denetim yaparak sağla’ diyor.”

 

‘Doğalgazda geçen sene maliyetler düşükken neden tedbir almadınız?’

“Dünyada enerji hammadde fiyatlarının arttığı bir gerçek ama hükûmet olarak sorumsuzluğunuz, tedbirsizliğiniz ve anlamsız inatlarınızla yangına benzin döküyorsunuz. Özellikle doğalgazda geçen sene maliyetler düşükken, hatta dipteyken ne yaptınız Sayın Bakan? Neden bu günleri öngörerek gerekli tedbirleri almadınız?”

 

“Sistemi bozan hükûmetin ilgilendiği tek şey görüntü”

“Hükûmet olarak tedbir almadığınız gibi her geçen gün yanlış müdahalelerle sistemi daha da bozuyorsunuz. Yatırım ortamını bozarak, piyasayı siyasete alet ederek yeterli yatırımların yapılmasına engel oluyorsunuz. Ekonomiyi kötü yöneterek, TL’nin değer kaybına ve maliyetlerin artmasına neden oluyorsunuz. Faturalara yansıtmamak adına kamunun şirketlerini zarar ettiriyorsunuz. Serbest piyasa dinamiklerini bozuyorsunuz. İlgilendiğiniz ve kafa yorduğunuz tek şey görüntü. Piyasanın da vatandaşlarımızın da sorunlarına kulak tıkıyor ve köklü çözüm üretme noktasında adım atmıyorsunuz.”

Google+ WhatsApp