Bugün İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yılı

Bugün İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yılı

Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı, 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabul edilen “İstiklal Marşı” Türk milletinin en önemli milli değerleri arasında yer almaktadır. İstiklal Harbi döneminin zorluklarını Türk Milletinin bağımsızlığını anlatan Hakk’a, yurda ve dine bağlılığını dile getiren Kurtuluş Savaşı'ndan alnının akıyla çıkan bir ordunun destanıdır İstiklal Marşı…

İstiklal Marşı nasıl yazıldı?
 
Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanı sağlamak amacıyla 1921’den 500 lira para ödül ile güfte yarışması açılmıştır. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İshak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. Bakanlık, yazılan 724 şiir arasından 6’sını seçip bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıtır. Ancak bu şiirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) yarışmaya para ödülü olması sebebiyle katılmayan Mehmet Akif Ersoy’a mektup yazarak kendisinden yarışmaya katılmasını ister. Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılır. 
 
Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirle 7 şiir el ele alınır
 
Mehmet Akif’in “kahraman ordumuza” ithafıyla başlayan şiir, Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda yani ikinci İnönü Savaşı’nın hemen öncesinde, oy çokluğuyla milli marş olarak kabul edildi. Coşku ve alkışlarla meclis kürsüsünden Hamdullah Suphi tarafından okundu. Mehmet Akif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Dar’ül Mesai’ye bağışladı. 41 mısra ve 12 kıtadan oluşan İstiklal Marşı; bağımsızlık, savaş, medeniyet, inanç, maneviyat, cesaret, kahramanlık ve umut gibi temalar üzerine örülmüştü. Mehmet Akif o gün kendisini tebrik edenlere ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ cevabını vermiştir.

Google+ WhatsApp