Çocuk sahibi olamayan genç çiftlere tüp bebek uyarısı

Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Batu Aydınuraz, normal yolla gebe kalacakken tüp bebeğe yönlendirilen genç çiftlerin olumsuz sonuç almasıyla duvara tosladığını ve bu nedenle evlilikleri biten çiftlerin olduğunu söyledi.

Düzenli bir birliktelikleri olmasına rağmen çoğu zaman gebeliğin oluşmadığı ve bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemiyle ilgili bilgiler veren Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Batu Aydınuraz, tüp bebek tedavilerine son zamanlarda ilginin artmış olduğunu söyledi. Tüm bu ilgiye rağmen yıllık 45 ile 60 bin çifte hala ulaşamadıklarını da belirten Dr. Aydınuraz, gelişen teknolojiyle tüp bebek tedavisinde başarı şansının arttığını söyledi.

KLİNİK GEBELİK ORANLARI YÜZDE 15 ARTTI
Tüp bebek yöntemiyle ilgili bilgi kirliğinin olduğunu bebek sahibi olamayan çiftlerin aklında yöntemle ilgili sıkıntıların olduğunu ancak tüm bunlara rağmen son 15 yılda gebelikte yüzde 15 başarının arttığını belirten Dr. Aydınuraz, “Kullandığımız cihazlar hiçbir zaman çiftlerin gebelik oranlarında mucizeler oluşturmasa da son 15-20 yılda yavaş yavaş artan gebelik oranları daha büyük adımların atılmasına neden oldu. Sperm seçiminde kullanılan bir takım uygulamalar ve embriyoların bölünme anlarının izlenmesi gebelikleri arttırdı. Tüp bebekte klinik gebelik oranları son 15 yılda yüzde 15 arttı” dedi.

GENÇ YAŞTA TÜP BEBEKTEN OLUMSUZ SONUÇ ALAN ÇİFTLER DUVARA TOSLUYOR
Her bebeği olmayan çiftin tüp bebek ihtiyacının olmadığını belirten Dr. Aydınuraz, bebek sahibi olmayan her çifte genel muayeneden geçirilmeden, normal tedavi yöntemlerinin denenmeden hemen tüp bebeğe yönlendirilmesinin “Kolaya kaçmak” olduğunu söyledi. Normal yolla tedavi edilip bebek sahibi olacakken tüp bebeğe yönlendirilen ve olumsuz sonuç alan çiftlerin duvara toslamış gibi olduğunu belirten Dr. Aydınuraz, “Her hastanın tüp bebek ihtiyacı var diyemeyiz. Evlilik üzerinden 1 yıl geçmiş düzenli bir birliktelik var ancak hala gebelik gelişmemiş. 'E hadi seni tüp bebeğe gönderelim' durumlarıyla karşılaşıyoruz. Bu doğru bir yöntem değildir. Öncelikle genel bir muayene ile bu çiftlerin tüp bebeğe ihtiyacı var mı yok mu önce bunu belirlememiz lazım. Gebelik oluşmayan çiftlerin hemen tüp bebek yöntemine yönlendirilmesi kolaya kaçmış gibi oluyor. Tüp bebek uygulaması çok mucizevi bir uygulama değil. Normal tedaviyle gebelik sağlanabilecekken bir anda genç yaşlarda tüp bebeğe girmesi ve olumsuz sonuç almasıyla çift adeta duvara tosluyor. Ondan sonra 'En yüksek tedaviyi aldık ama çocuk sahibi olamadık' diyerek sosyal ve bireysel sıkıntılar yaşıyor evlilikler bitebiliyor. Hekim arkadaşlarımızın yeni evli çiftlere 1 ya da 2 yıl içerisinde normal yolla gebe kalmalarının mümkün olabileceği anlatılmalı. Bir grup hastaya ulaşamazken aslında tedavi ihtiyacı olmayan hastalara ulaşmış durumda kalıyoruz. Gereksiz iş yükü, gereksiz masraf haddini aşan tedaviler bunlardan kaçınmak lazım. Tıbbın genel kaidesi önce zarar vermemektir” dedi. 

Google+ WhatsApp