ERÜ’de Robotik Cerrahi Sistemi ‘Da Vinci’ Cihazının Açılış Töreni Gerçekleşti

ERÜ’de Robotik Cerrahi Sistemi ‘Da Vinci’ Cihazının Açılış Töreni Gerçekleşti

Demiryaka Holding’in bağışı ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri’ne kazandırılan robotik cerrahi sistemi olan Da Vinci cihazının açılış töreni; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleşti.

“Hayırlı olsun, Allah nice insanlara burada şifalar nasip etsin”
 
Sözlerine hayırlı olsun dileklerini ileterek başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bugün yine memleketimizdeyiz. Ya açılışlara, ya temel atmalara ya da hayırlı işlerin başlangıcında bulunmak üzere güzel işlere başladığımız hayırlı bir gün. Üniversite için de gerçekten önemli olduğunu düşündüğümüz bir robotik cerrahi aleti. Hayırlı olsun. Allah’ım nice insanlara burada şifalar nasip etsin” dedi.
 
Erciyes Üniversitesi’nin 1978 yılında kurulan ve milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve Kayserili hayırseverlerin emeğinin olduğu bir üniversite olduğunu ifade eden Mehmet Özhaseki, “O günlerde ben, zannedersem İslam enstitüsü idi adı, onun temelini atmaya, şehirden yürüyerek geldiğini, küreklerle kazmalarla temel atma törenine katıldıklarını, çocukluktan dinlemiş birisiyim. O gün başlayan Üniversitemiz; bugün onlarca fakültesi, yüksekokulu ve araştırma merkezleri ile Türkiye'de, birçok branşta başarılı bir vaziyette ödüller toplayarak devam ediyor. Kayseri’nin gelişiminde yalnızca tıp alanında değil, her bir alanda Üniversite’nin katkısını reddedemeyiz. Yalnızca bilim alanında demek, tedavi alanında demek çok eksik olur. Kayseri’nin herhalde sosyal yaşamında en önemli değişiklik Üniversite hayatı ile başlamıştır” dedi. 
 
“Erciyes Üniversitesi Ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor”
 
 Değişimin çok hızlı yaşandığı bir dönemde olduğumuzu belirten Mehmet Özhaseki, “Böyle bir dönemde hepimize düşen zamanın ruhunu okumak, bu değişimi anlayarak önümüze, yolumuza böyle devam etmek. Eğer bu değişimi anlayamazsak, durumumuz gittikçe kötüleşir. Mesleğini icra eden bir esnaf, dışarıda herhangi bir şekilde hayatını devam ettiren bir vatandaş bile değişimi anlayamazsa, gittikçe durumu geriler ve zorlaşır. Bu siyaset adamı için de geçerli, bilim insanı için de... Kısacası herkes için geçerli. Bugün de böyle bir yere gelmiş tıp. Belki yarın daha başka gelişmeler olacak. Bunların her birini daha yakından takip ederek bu işin katarı değil de lokomotifi olmak için gayret etmek de herhalde Üniversitemizin ve buradaki bilim insanlarının işi olsa gerek. Biz iftihar ediyoruz buradaki arkadaşlarımızla. Erciyes Üniversitesi’nin adı her geçtiğinde de bunu belirtiyoruz. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyorlar” şeklinde konuştu.
 
“Gittiğim her şehirde Kayseri’deki hayırseverliğe atıfta bulunuyorum”
 
Kayseri’deki hayırseverlik kavramına da dikkati çeken Bakan Özhaseki, “Gittiğim her şehirde hayırseverliğe atıfta bulunuyorum. Sonra diyorum: ‘Bizde beş üniversite var. 100 bina bulunuyorsa bunun 95’i hayırseverden’. Önce ‘Anadolu’da 5 üniversite nasıl oluyor?’ diye bakıyorlar. Sonra ‘95 binayı orada hayırseverler nasıl yaptı?’ diye düşünüyorlar. Aklıma kim gelirse de onlardan örnek veriyorum. Güzel hikâyelerini anlattığım zaman insanların kendi şehirlerinde olmadığı için hayıflandıkları da çok oluyor. Cenabı Allah keselerine binlerce bereket versin. Nice güzel işler yapmalarını diliyorum. Hem istihdam sağlasınlar, hem ülkeye faydalı olsunlar, hem de meşru olarak kazanılan helal kazançtan bu güzel hayırları işlesinler” ifadelerini kullandı.
 
“Allah hepimizi bal arısı gibi etsin”
 
 Hayırsever ve cömert biri ile cimri biri için kitaplarda yer alan bir metafor dan bahseden Bakan Özhaseki, “Hayırsever insan bal arısına benzer. Tabiatta gezer, çiçeklerin üzerinden polen toplar sonra gelir emek ve gayret sarf eder çalışır. Dünyanın en lezzetli yiyeceği olan balı üretir ve insanlığın faydasına sunar. Kendi yemez, dışarıdakiler yer. Cimri de biraz karıncaya benzer. Çalışması takdire şayandır ama ayak altındadır. Biraz çer çöp toplar. Alır yığar, alır yığar. Karıncanın yığdıklarından fayda gören, istifade eden olmuş mudur? Hayır. Allah hepimizi bal arısı gibi etsin. Güzel hayırlar işlemeyi de nasip etsin. Üniversitemizin de ilk 10’da değil, ilk 3’te olmasını nasip etsin” temennisinde bulunuyorum.
 
“8 ödül alan bir üniversitenin yöneticisi olarak karşınızda bulunuyorum”
 
 Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da konuşmasında mutlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını belirterek, “Zaman zaman rektörlerimizle çok farklı toplantılarda bir araya geliyoruz. Biz Erciyes Üniversitesi olarak hayırseverlerimizin destekleriyle çok güzel hizmetler veriyoruz. Halkıyla ve şehriyle bütünleşik, şehir protokolü ve sayın vekillerimiz ve bakanlarımızla hep beraber hizmet gayretiyle gerçekten bir yarış içerisindeyiz. Üniversitemiz bu yıl 4 adet TÜBA, 2 adet TÜBİTAK ödülü aldı. Ayrıca bu sene Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen ödülden 1 adet, TÜSEB ödülünden 1 adet aldık. Yani toplam 8 ödül alan bir üniversitenin yöneticisi olarak karşınızda bulunuyorum” dedi.
 
“Ödüllerin hepsini bu sene içerisinde alabilen tek üniversite: Erciyes Üniversitesi”
 
Prof. Dr. Fatih Altun’un, “Devletimizin vermiş olduğu kurumsal ödüllerin hepsini bu sene içerisinde alabilen tek üniversite olduğumuzu gururla ifade etmek istiyorum” sözü ise katılımcılardan büyük alkış aldı.
 
“Biz bu ödülleri alıyor, bu başarıları konuşabiliyorsak bunu hayırseverlerimize, bakanımız, vekilimiz ve bütün siyasi protokolümüzün birlikteliğine borçluyuz” diyen Prof. Dr. Fatih Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Samimi ve içten destekleri nedeniyle başta şehrimizin protokolü sayın Bakanımız, sayın vekillerimiz olmak üzere, Valimiz Gökmen Çiçek ve Da Vinci cihazını Üniversitemize kazandıran Demiryaka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baktır’a ve Girişimsel Anjiografi cihazını Üniversitemize kazandıran Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya’ya ne kadar teşekkür etsem azdır. Üniversitemiz bu faaliyetleri gerçekleştirirken elde etmiş olduğu kaynakları hor bir şekilde kullanmıyor. Tam tersi yerinde ve amacına uygun şekilde kullanıyor. Ben Üniversitemiz Tıp Fakültesi hocalarının fedakârlıklarını görüyorum, yaşıyorum. Onlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Her daim fedakâr bir şekilde gece gündüz demeden gayret gösteriyorlar. Bu donanım ve imkânlarla emin olun biz çok daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu nedenle yapılan bu hayırların devamını arzu ediyorum. “Devamını da Allah nasip etsin” diyen hayırseverlerimiz var. Allah onlardan razı olsun. Erciyes üniversitesi olarak çok daha üst sıralarda yer alırken hayırseverlerimizin bu desteklerini de hiçbir zaman unutmayacağımızı ifade etmek istiyorum”.
 
“Ankara’nın doğusunda sadece Erciyes Üniversitesi’nde bulunan bir cihaz”
 
Kayseri’nin hayırseverleriyle ünlü bir şehir olduğuna dikkati çeken Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu, “Bugün de adına yakışır bir şekilde iki önemli bağışın açılışını yapıyoruz. Bunlardan biri dünyanın en gelişmiş robotik cerrahi teknolojilerinden biri olan ‘Da Vinci Robotik Cerrahisi’, diğeri de ‘Girişimsel Anjio Grafi Cihazı’. Ankara’nın doğusunda sadece Erciyes Üniversitesi’nde bulunan bir cihaz bu robotik cerrahi. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Da Vinci Robotu bize, özellikle kanser hastalarında çok küçük bir kesiden girilerek müdahale etme şansı tanıyor. Böylece hastalarımızın iyileşme süreci ve yatış süreleri çok daha kısa bir hale geliyor. Hastalar için büyük bir imkan, cerrahlar için çok güzel bir eğitim fırsatı. Bu cihazı Üniversitemize bağışlayan Demiryaka Holding’in değerli Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baktır’a çok teşekkür ediyorum. Yine Girişimsel Anjiografi cihazını Hastanemize bağışlayan Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Bu mutluluğu bize yaşattıkları için kendilerine ne kadar teşekkür etsem azdır. Kendileri daha önce çok sayıda bağışı gerçekleştirmişti. Ben bunun son olmamasını, devam etmesini yürekten diliyorum. Tecrübeli cerrahlarımızın elinde bu cihazların hastalarımıza şifa olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 
 
“ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Orta Anadolu'nun 2 büyük hastanesinden biri”
 
Da Vinci Robotik Cerrahi Sisteminin açılış törenini yapmaktan dolayı onur duyduklarını ifade eden Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Fatih Horozoğlu, “Hastanemiz Orta Anadolu'nun 2 büyük hastanesinden biri. Şehir hastanemizle birlikte bölgemizin yükünü alan bir hastanedir. Demiryaka Holding’in Hastanemize önceki dönemde de çok büyük miktarlarda bağışları söz konusu oldu. Diğer hastanelerin ve özel hastanelerin büyük bütçelerle alabildiği ya da kamu kuruluşlarının devletten belli bir sıra ile alabildiği cihazları biz hayırseverlerimiz sayesinde kısa süre içerisinde kullanıma sunabiliyoruz. Bu Kayserimizin büyük bir kazanımıdır. Bağışların devam etmesini arzu ediyor, Demiryaka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baktır’a teşekkür ediyorum. Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya’ya da şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
 
“Bu topraklardan kazandıklarımızı yeniden bu topraklarla buluşturuyoruz”
 
Güzel bir vesile ile Erciyes Üniversitesi’nde bulunduklarını belirten Demiryaka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baktır, “Üniversitemizin hatta bölgemizin önemli bir cihaz ihtiyacını daha hizmete almak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Rabbim emeği geçen herkesten razı olsun. Bizler Demiryaka Holding’in emanetçileri olarak büyüklerimizin çizdiği doğrultuda ilerlemeye devam ediyoruz. Onlardan aldığımız en önemli şiar, bu topraklardan kazandıklarımızı yatırım olarak yeniden bu topraklarla buluşturmak olmuştur. Bu yatırımlardan kastımız hem dini olarak istihdam sağlayan teknolojik yatırımlar, hem de insanımızın sağlığına ve geleceğine katkı sağlayan hayır yatırımlarıdır” dedi.
 
“İnsanımızın sağlığına ufacık dokunabiliyorsak ne mutlu bize”
 
Yıllar içerisinde Erciyes Üniversitesi’ne; Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ihtiyacı olan, insan sağlığına doğrudan dokunacak cihaz katkılarında bulunduklarını vurgulayan Necmettin Baktır, “Bir buçuk tesla gücünde 1. MR cihazı, 3 tesla gücünde 2. MR cihazı, son teknoloji FCD cihazının ardından şimdi de Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemini Hastanemize kazandırmış bulunuyoruz. Aynı zamanda Mühendislik uygulama merkezleri yaparak, bu hastanelerdeki cihazların kalibrasyon ve bakım ihtiyaçları giderildi. Her gün bu cihazlardan istifade eden yüzlerce insanımızın sağlığına ufacık dokunabildiysek ne mutlu bize. Onların duasıyla yol almaya devam ediyoruz. Bu bağlamda omuz omuza verdiğimiz yaklaşık 2 bin çalışma arkadaşımıza teşekkürü borç biliyoruz. Bu cihazların alınmasında özveri ile gayret gösteren yatırım koordinatörümüz Ali Rıza Bey’e şartnamelerin oluşturulmasında destek olan Doç. Dr. Gökhan Sönmez’e sürecin olgunlaşmasına katkı sağlayan Doç. Dr. Numan Baydilli’ye, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Fatih Horozoğlu’na, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu’na ve Rektör Prof. Dr. Fatih Altun’a huzurlarınızda tek tek teşekkür ediyorum. Rabbim bunu son cihazımız eylemesin, daha nicelerinde burada buluşmayı nasip etsin” şeklinde konuştu.
 
Konuşmalarından ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve davetliler tarafından robotik cerrahi sistemi Da Vinci cihazının açılış kurdelesi kesilerek, cihaz hakkında akademisyenlerden bilgi alındı.
 

Google+ WhatsApp