Fırsatçılar içimizde…

Fırsatçılar içimizde…


Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dün gece görevinden istifa etti ve yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Nureddin Nebati atandı. Ekonomi yönetimindeki istikrarsız gidişat bu istifa ile devam etti ve piyasalardaki kaygı daha da arttı. Üstelik yeni atanan Bakan Nureddin Nebati’nin Fetö Lideri Fettuhlah Gülen ile yan yana fotoğraflarının çıkması kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

 

Dövizin ateşi gün be gün artmaya devam ediyor. Ben bu yazıyı kaleme alırken dolar kuru 13,45, Euro kuru ise 15,30 seviyelerinde. Artan döviz kurları ile birlikte iğneden ipliğe her şeye zam gelmeye devam ediyor. Hayat pahalılığı korkunç seviyelere ulaştı. Paramız tüm dünyada en çok değer kaybeden para oldu. Fiyat etiketleri sürekli değişiyor. Artan fiyatları sadece döviz kurlarındaki artışa da bağlamamak gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde çok fazla fırsatçı var. Hani dış güçler diye düşman arıyoruz ya. Aslında hiç dışarı falan bakmaya gerek yok. Düşman içimizde.

 

TL’nin değer kaybı ile geçim sıkıntı artan vatandaş gözünü Asgari Ücret görüşmelerine çevirmiş durumda. İlk toplantı yapıldı ve toplantıya dair bazı bilgiler kamuoyuna aktarıldı. Asgari Ücretin 3.800-4.000-TL arasında açıklanması tahmin ediliyor. Yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. Benim kanaatime göre Asgari Ücret en az 5.000-TL olmalı.

 

Ülkedeki bir diğer önemli sorunda sanayide yaşanıyor. Hammadde sorunu giderek büyüyor. Birçok firma üretimde kullandığı hammaddeyi ya bulamıyor yada oldukça fahiş fiyatlara alım yapmak zorunda kalıyor. Fiyatlardaki artışın gelir artışı ile desteklenmemesi satışları önemli ölçüde azaltmış durumda. Firmalar ihracatları ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Ama bu istikrarsız durum böyle devam ederse bu yükü taşıyamayan çok fazla firma olacak.

 

Hükümetin acil bir şekilde ekonomiye el atması lazım. Aksi takdirde ülkede onarılması zor tahribatlar yaşanacak. Henüz hiçbir şey için geç değil. Bir an evvel kurdaki ateş dindirilir ve piyasalar normale döndürülürse şayet yaralar sarılır ve iyileşir. Ama dediğim gibi zamanında müdahale şart. Vatandaşında kendine çeki düzen verip fırsatçılıktan vazgeçmesi elzem. Hükümet her şeye yetişemez elbet. Kendi içimizde birlik beraberlik sağlayamazsak düşmana gerek bile kalmaz…

Google+ WhatsApp