Giresun’un Şebinkarahisar İlçesinde Bulunan Haşhaş Deresi’nde Erozyona Son…

Giresun’un Şebinkarahisar İlçesinde Bulunan Haşhaş Deresi’nde Erozyona Son…

Proje Alanında Yılsonuna Kadar 50 Bin Fidan Toprakla Buluşturulacak…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Haşhaş Deresi’nde yaşanan erozyonu bitirmek için başlattığı çalışmalarda sona yaklaştı. Teraslama uygulamalarının devam ettiği proje alanında yılsonuna kadar 50 bin fidan toprakla buluşacak.

Çalışma 10 Bin Dekar Alanda Yapılıyor

Şebinkarahisar’da çalışmaları devam eden Haşhaş Deresi Erozyon Kontrol Uygulama projesinde sona yaklaşıldı. Proje çerçevesinde 10 bin dekar alanda teraslama çalışmalarının yapılması planlandı ve bu çalışmada sona yaklaşıldı. Teraslama çalışmalarının tamamlanmasının ardından fidan dikim mevsimi olan sonbaharda bu alana 50 bin fidan dikilerek yaşanan erozyona son verilecek.

Diğer yandan ilçede bu proje ile birlikte toplam 20 bin dekar alanda erozyon çalışması sürdürülüyor. Bu alanlardaki çalışmaların tamamı bu yıl sonu itibarıyla bitirilerek, erozyon sebebiyle toprakların yok olması engellenecek.

“Erozyonla Taşınan Toprak Miktarını 168 Milyon Tona İndirdik”

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini bütün dünyada gözlemlendiğini ve insan faaliyetlerinin hızlandırıcı tesiriyle özellikle kurak, yarı-kurak alanlarda çölleşmenin arttığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Türkiye olarak çölleşme ve erozyonla mücadelenin öneminin farkında olarak çalışıyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte Türkiye’de 1970’li yıllarda 500 milyon ton olan yıllık erozyonla taşınan toprak miktarını 168 milyon tona indirdik” ifadelerini kullandı.

“Son 14 Yılda 3 Milyar 750 Milyon Fidanı Toprakla Buluşturduk”

Bu başarının kolay elde edilmediğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Bakanlık olarak büyük özveri gösterdik. Tabi kaynaklarımızı en hassas şekilde koruduk. Şebinkarahisar’da da erozyonla mücadele anlamında çalışmalar yürütüyoruz. Haşhaş deresinde yapılan çalışma bu projelerden sadece birisi. Ülke genelinde özellikle ağaçlandırma hususunda destan yazarak son 14 yılda 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

Google+ WhatsApp