HİPERENFLASYON VE KÜRESEL KRİZ

HİPERENFLASYON VE KÜRESEL KRİZ


Geçtiğimiz günlerde dünya basınına bomba gibi düşen bir paylaşımı konuşuyor herkes; Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, ABD'de ve tüm dünyada hiperenflasyonun gelmekte olduğunu iddia etti.

Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey, ABD’de artan enflasyona vurgu yaparak işlerin çok daha kötüye gideceğini söyledi.

Dorsey, resmi hesabından attığı twitinde ABD’de ve tüm dünyada hiperenflasyon olacağını yazdı. Dorsey, “Hiperenflasyon her şeyi değiştirecek” dedi.

Peki, bu hiperenflasyon denilen şey nedir.

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki haline deniyor. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılan hiperenflasyon paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimi olarak biliniyor.

Dünya tarihinde şimdiye kadar 58 hiperenflasyon dönemi yaşanmış sanırım şimdilerde yaşadığımızda onlardan biri ne kadar sürer bilinmiyor.

Twitter’ın kurucusu ve ceo’su bunu zannedersem yeni fark etmiş, 2008 yılından bu zamana kadar zaman zaman küresel krizin dörtnala her yeri küre şeklinde saracağını defalarca yazdım ve köşeme taşımıştım. Büyük Ortadoğu projesi tüm dengeleri değiştirdi bu dengeler yerine oturana kadar bu böyle devam edecektir.

Aslına bakılacak olursa bir ölçüde dünya yeniden şekilleniyor. 

Bu şekilleniş biraz sancılı her şeyin normale binmesi biraz zaman alacaktır.

En yakın tarihli yani 31 Aralık 2020 günü kaleme almış olduğu yazımda ne demiştim kıssadan hisseye maddeler halinde beraber hatırlayalım isterseniz.

Bu kriz sonunda birçok şeyi yerle bir edip değiştirecek.

Küçük işletmeler yok olacak, uluslararası sermaye daha da çok büyüyüp palazlanacak, işsizler ordusu her geçen gün artacak, çalışanların her anlamda kazanımları daralacak, güçlü ülkeler krizi kontrol etmeye çalışırken gelişmekte ve geri kalmış ülkeler krizin faturasını en ağır şekilde ödeyecek.

Sosyal patlamalar yaşanacak.

Açlık, işsizlik, göçler artacak dünya bu sorunun üstesinden gelmek için mücadele edecek iklim değişikliği küresel kuraklık dünyanın ana gündemi olacaktır. 

Ben bunları yazarken birileri bu adam kafayı yemiş kehanetinde bulunuyorlardı lakin şimdilerde her şeyi iliklerimize kadar hissediyoruz. Ve o konuşanları şimdilerde göremiyorum. Hangi inde ve delikte oldukları meçhul lakin bir gerçek var oda şu ekonomik kriz geri dönülmez bir yola girmiştir. Ülkemizde ise erken bir seçim kaçınılmaz bir hale gelmiştir öyle zannediyorum en geç Kasım 2022 yılına kadar bir seçim olacağı kanısındayım.

Google+ WhatsApp