İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç:
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç:
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, Rukiye bebeğin parmağının küçük olması nedeniyle, yapılan araştırmada Konya’da hastanın parmağının dikilebileceği bilgisine ulaşıldığını ve hava ambulansı ile Konya’ya nakledilerek parmağının yerine dikilmesinin sağlandığını açıkladı.
Mikrocerrahi dalının ortopedi branşının üzerine 2 yıl ihtisas yapılması sonrasında alınan yan dal bir eğitim olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, mikrocerrahi işlemlerinin mikroskop kullanılarak çok dikkatli yapılması gereken bir işlem olduğunu bildirdi. Özellikle el kopması, bacak kopması ve insanların çalışırken uğradığı iş kazalarında mikrocerrahi işlemlerine başvurulduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Kılıç, mikrocerrahi işlemlerinin Erciyes Üniversitesi’nde başarılı şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.
Dr. Kılıç, Rukiye bebeğin Konya’ya sevk edilmesi ve burada parmağının dikilmesi ile ilgili yapılan eleştirilere de şu şekilde cevap verdi:
"Bu bebeğimizin ailesi 112 acil çağrı merkezimize parmağının kopması neticesinde müracaat etmişti. Konuyla ilgili biz Erciyes Üniversitemiz ile görüştük ancak hastanın bebek ve kopan parmağının çok küçük olması nedeniyle bu işte daha deneyimli bir merkezde yapılmasının hasta açısından daha doğru olacağı değerlendirildi.
Rukiye bebek ile ilgili nasıl faydalı olabileceğimizi araştırdığımızda Konya’da bir hastanede Rukiye bebeğin el parmağının dikilebileceği bilgisine ulaştık, hastane ile görüşerek temas sağladık. Bunun üzerine ilimizdeki helikopter ambulansı ve personelimiz ile Rukiye bebeği alarak ilgili hastaneye transfer ettik. İlgili merkezde de bebeğin eli yaklaşık 4 saat süren başarılı bir operasyonla dikildi. Şuan bebeğimizin durumunun iyi olduğu, hastanede olduğunu biliyoruz. İnşallah sağlığına kavuşacağını düşünüyoruz."
Grip salgını ve halk arasında Domuz Gribi olarak bilinen H1N1 virüsü ile ilgili olarak ise İl Sağlık Müdürü Dr. Kılıç şu bilgileri verdi:
"Son günlerde şehrimizde olan H1N1 halkımızın bildiği domuz gribi hakkında da bu seneki grip salgınının geçen seneden farklı seyretmediğini, hafif seyir gösterdiğini belirtmemiz lazım. İnsanımızın bu konuda hastalardan uzak durması, ellerini yıkamaya özen göstermeleri, özellikle yaşlı, ek hastalıkları olan hastaların dikkatli davranmasını, maske kullanılmasının bu konuda tedbir olabileceğini söylemek istiyoruz. Özellikle bebekleri, hamileler bu konuda risk altında olabiliyorlar. Ancak ağır geçmediğini, geçen yıllardaki gibi seyir izlediğini belirtmek isteriz. Her hangi bir paniğe de gerek yok. Durumu ağırlaşan vakalarımız, hastanelerimiz 24 saat hizmet veriyor müracaat edebilirler."