İncesu’da üzümün pekmez yolculuğu başladı

İncesu’da üzümün pekmez yolculuğu başladı

Tarih Turizm ve Kültür ilçesi olan İncesu’da bağ bozumu başladı. Yıllık 15 bin 400 ton üzüm yetiştirildiği ilçede üzümler geleneksel yöntemlerle pekmez haline getirildiğini söyleyen İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, “İlçemizin bağlarında yetişen birbirinden lezzetli üzümler pekmeze dönüşmeye başladı. Şifa deposu olan pekmezimizin üzümü tüflü topraklar ve sert olmayan kayalık bağlarda yetişiyor” dedi

Türkiye’deki bağcılık ve üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan İncesu ilçesinde bağ bozumu yapılarak pekmezler kaynamaya başladı. İlçede 42 bin dekar bağ sahasında Parmak, Karagevrek, Gülüzümü, Beyaz Buludu, Siyah Buludu, Şireder, Çavuş, Karaser Karası, İldeş, Razaki başta olmak üzere 30 çeşit üzüm yetişiyor.

1950 kayıtlı çiftçinin olduğu ilçede yetişen üzümlerden yapılan pekmezin Kayseri ve çevre illerde satıldığına dikkat çeken İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, “Türkiye’deki bağcılık ve üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yer olan İncesumuz bağcılık sektörünün en önemli merkezlerinden birisidir. Bölgeyi çevreleyen Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarının püskürttükleri tüflü topraklar ve sert olmayan kayalıklar, Kaliteli üzüm yetiştiriciliğinin önemli nedenlerindendir. İncesu da tüflü topraklar ve sert olmayan kayalık bağlarda yıllardan beri bölgenin en kaliteli üzümleri yetiştirilmektedir. İlçemizde 42 bin dekar bağ sahasında 15 bin 400 ton taze üzüm yetiştirilir. Bu üzümler kurutularak, sofralık olarak tüketildiği gibi pekmez, sirke, meyve suyu ve çeşitli ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. İlçemizde yetişen üzümler geleneksel yöntemlerle pekmez haline getirildiği gibi belediye olarak da pekmez üretim tesisi kurarak lezzetleri üzümleri pekmez haline getiriyoruz” diye konuştu.

Google+ WhatsApp