Kadın kooperatifinde üretilen istiridye mantarına yoğun ilgi

Kadın kooperatifinde üretilen istiridye mantarına yoğun ilgi

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde kadınlar tarafından kurulan Tomarza Kadın Kooperatifi’nde üretilen istiridye mantarına yoğun ilgi gösterildi. 1 ton mantar kısa sürede satılırken, yeni üretim alanlarıyla mantar üretiminin arttırılmasına karar verildi.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in teşvikiyle Kayseri’nin ilçelerinde kadınlar tarafından kooperatifler kuruldu. Kadın istihdamının arttırılması ve kadın gücünün ekonomiye katılmasını sağlamak amacıyla kurulan kooperatifte kadınlar ekonomik karşılığı olan birçok ürün üretiyor. Tomarza’da oluşturulan Tomarza Kadın Kooperatifinde de 7 kadın birçok el emeği ürünle birlikte istiridye mantar üretimine başladı. Kısa sürede yetişen mantarlar, hemen alıcı buldu. 
 
Kooperatifin kurulma aşaması ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Tomarza Kaymakamı Emre Cebeci, “Sayın Valimizin himayelerinde ve desteğinde 17 kooperatifte olduğu gibi ilçemizde 7 hanım kardeşimizi bir araya getirerek bu kooperatifi kurduk. Burada hanım kardeşlerimiz Halk Eğitim Merkezi üzerinden hocalardan aldığı derslere dayanarak ürettikleri ürünler var. Rölyef çalışması, filografi, Tomarza taşı, paketleme, süsleme gibi aklınıza ne gelirse bu kooperatifimizde yapılıyor. Tabi biz bunlarla yetinmedik ve dedik ki, seri üretime konu olan şeyler yapalım. Bu konuda da Sayın Valimiz bize bir çadır tahsis etti. Bu çadırda istiridye mantarının üretilmesi adına gerekli tahsisatı bizlere sağladı. Belediye Başkanımız da içinde bulunduğumuz binayı A’dan Z’ye yeniledi. Onların destekleriyle bu kooperatif kuruldu” ifadelerini kullandı.
 
‘YILIN 365 GÜNÜ MANTAR SATIŞIMIZ OLACAK’
 
Ürettikleri mantarın yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Kaymakam Cebeci, 1 tondan fazla mantarın kısa sürede satıldığını anlattı. Cebeci, “Tahsis edilen çadırda istiridye mantarı üretmek istedik. Çünkü arz talebi karşılamıyordu. Çok sevilen ve protein değeri yüksek bir ürün. Bizler de çadırımızda yaklaşık 10 ton kompostu yerleştirdik. 10 gün sonra ilk pinleri gördük. İki gün önce de 1 tondan fazla mantarımızı üretip piyasaya sattık. Bugün toptancılar bizi arıyor, ‘Mantarınız çok lezzetliymiş, piyasada gördüğümüz en kaliteli mantarı Tomarza üretiyor. Eğer ki mantarınız varsa hemen kamyonu gönderip bütün mantarlarınızı alacağız’ dediler. Fakat kendilerine yok demek zorunda kaldık çünkü mantarımız bitti. İkinci üretimi bekliyoruz. Sayın Valimizin sözüyle iki çadır daha ilçemize kazandıracağız. Valimiz Tomarza’da “Mantar üretim tesisini hediye edeceğim” dedi. İki çadırda geldikten sonra yılın 365 günü mantar satışımız olabilecek. Mutluyuz, gururluyuz çünkü Tomarzalı hanım kardeşlerimiz imkan verilince neler yapılabileceğini gösterdiler. Pazarda da sattık dün. Yaklaşık 2-3 saat içerisinde mantarımız tükendi. İşin Pazar ayağını da sayın valimiz çözdü. Mantarlarımızın kurutulmuş hali de Türkiye’deki tüm Tarım Kooperatif Marketlerinin raflarında olacak” şeklinde konuştu. 
 
Uzun vadede kooperatif ürünlerini önce Türkiye genelinde sonra da yurtdışında görmeyi planladıklarını belirten Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Mevlana Cam da, “Burası Sayın Valimizin önderliğinde Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız el ele vererek kuruldu. A’dan Z’ye aklınıza ne geliyorsa el emeği olan her şeyi üretiyoruz. Sayın Valimi Afyon’da iken yaptığı işlere gıptayla bakıyorduk. Biz de çok şanslıymışız ki Kayseri’ye tayin oldu. Bizlere de bu yolu açmış oldu. Uzun vadede Kooperatifimizi önce Türkiye genelinde sonra da yurtdışında görmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp