Kayseri Kagid'in liste isyanı

Kayseri Kagid'in liste isyanı

KADIN İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Başkanı ve CHP Melikgazi Belediye Başkan Adayı Sema Karaoğlu ile Başkan Yardımcısı Şafak Çivici,  düzenlediği basın toplantısında Kayseri Ticaret Odası'nın (KTO) oluşturduğu Kadın Girişimciler Listesi'ne tepki gösterdi.
Toplantının açış konuşmasını yapan KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu, seçim çalışmalarından da bilgiler verdikten sonra sözü Başkan Yardımcısı  ve Kadın Girişimciler Kurulu Kurucu Başkanlarından Şafak Çiviçi'ye bıraktı.  Şafak Çivici ise yaptığı konuşmasında, "Bugün bu toplantıyı yapmamızın amacı 'şu kişi niye listeye girdi, bu kişiyi niye alınmadı' diye anlaşılmamalı. Kesinlikle kişiselleştirmiyoruz. Sadece yönetmeliğin nasıl uygulandığını ve bununla ilgili bilgi sahibi olma isteğimizdir" dedi. Çivici, Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki her kadının hakkıyla bu kurula girdiğini de söyledi. 
2007’den beri üye olmalarına ve istenilen tarihte başvuru yapmalarına rağmen listeye alınmadıklarını ifade eden Çivici, seçme ve seçilme haklarından mahrum bırakıldıklarını kaydederek, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereği KTO yönetiminden şu soruların cevaplanmasını istedi. 
 1- Bu dönem TOBB Kayseri KGK için kaç kadın girişimci müracaat etmiştir.
2- Kota aşımının tespit edilmesiyle TOBB Yönetmeliği 4. Maddesine göre TOBB tarafından kurul üye toplam sayısı artırılabileceği yazılı bir kuralken KTO yönetimi TOBB’a bu hususta müracaat etmiş midir?
3- Kota aşımından dolayı üye edilmediğimiz KTO’nun da uyguladığı 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince tarafımıza yasal süre dahilinde neden bildirilmemiştir. 
4- TOBB tarafından tanınan kotanın aşılması bizleri her ne kadar memnun ettiyse de fazla müracaat sonucu kotaya dahil edilmek için hangi seçim kriteri uygulanmıştır. (örneğin kura çekimi mi yapılmıştır?)
5- 97 kişilik KTO kotasına dahil edilen kadın girişimcilerin tümü TOBB yönetmeliğinin 5. Maddesinin 5 ve 6. Fıkrasına uygun kriterleri taşımakta mıdır?
 
LİSTE YENİDEN YAPILMALI
KTO’nun takip ettiği yolun kendilerini üzdüğünü ve bu yanlıştan dönerek yeniden ve adil bir şekilde liste yapması gerektiğini vurgulayan Çivici, yasal hakları olmasına rağmen seçim iptali için mahkemeye gitmeyeceklerini ve KTO yönetiminden çözüm beklediklerini ifade ederek, “Uzun yargılama sürecini göz önünde bulundurarak mahkemeye gitmek istemiyoruz. Bunun yerine 26 Şubat 2019’da yapılan seçimlerin iptal edilerek yeniden liste yapılmasını talep ediyoruz. Bu hususta öncelikle KTO yönetiminin TOBB’dan, müracaat eden kadın sayısı kadar kota talep etmesini bekliyoruz. Eğer yeteri kadar kota gelmezse tüm müracaat sahiplerini ‘kura çekimine’ tabi tutmasını ve bunun sonucunda yeniden icra kurulu seçimlerinin gerçekleştirilmesini talep ediyoruz” dedi. 
Çivici, yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak TOBB yönetiminden de bu basın bildirisini dikkate alarak gerekli düzeltme ve düzenlemeleri yapmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

Google+ WhatsApp