PEKİ YA SONRA…

PEKİ YA SONRA…


Dalga dalga dalgalanan ama bir türlü durulmayan aksine artan bir VİRÜS…

 

Koronavirüs salgınıyla neredeyse 1,5 yıldır boğuşuyoruz. Milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiği salgınla mücadelede birçok tedbir alındı, Ülke ekonomileri çökme noktasına geldi, ticaret sekteye uğradı, turizm baltalandı vs… Bu gibi konular çok yazıldı çizildi. Çok mu önemli evet çok önemli konulardı, ama benim bahsetmek istediğim daha çok önemli bir konu var.Eğitim..

Hepimizin 1 buçuk seneyi aşkın bir süredir beklediği o gün geldi. Okullar açıldı, formalar giyildi, ders zilleri çaldı. Bazılarımız okula daha ilk adımını atan mini mini çiçeği burnunda okul öncesi öğrencileri, bazılarımız okulunu özleyen ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri. Bu noktada asıl önemli olan okulların açılmasıydı, “Kalabalık okullar, sınıflar sorunu devam ederek açıldı okullar. Daha fazla kapalı kalması, uzaktan ya da hibrit eğitime devam edilmesi daha iyi bir seçenek miydi? Evet demek mümkün değil.

Öğrenciler de veli ve öğretmenler de çok sıkılmıştı. Devamı yarardan çok zarar getirirdi. Bu noktada atılan adım doğru ama asıl önemli olan bundan sonrası!.. Yüz yüze eğitimin ilk haftası olmasına rağmen “Vaka haberleri gelmeye başladı,  alınmayan önlemler nedeniyle okullarda salgın yayılımı artıyor. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda önümüzdeki günlerde okullarda salgının daha da artacağı açıkcası beni çok korkutuyor .. Eğitimin sürdürülebilir olması ve zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda herkes elinden geldiğince çaba gösterse keşke.. Bu arada, daha sağlıklı bir eğitim için önlem alınması gerekirdi. Ne kadarı alındı, ne kadarı alınmadı bilmiyorum.

Derslik sayısı keşke artırılsaydı. Keşke ders başlangıç ve bitiş saatleri kademelendirilseydi Yemek saatleri giriş çıkış saatleri farklı olsaydı Sınıf mevcudu keşke bu kadar fazla olmasaydı yada sabahçı öğleci uygulaması başlasaydı veya ek sınıflar açılsaydi ama olmadı.. ama olmadı… 

MEB. aşı olmayan eğitim çalışanlarından haftada iki kez PCR testi isteyecek. Maske takmak zorunlu, sınıflarda pencereler açık tutulacak vs. birçok önlem alındı.  Ama Peki, kötü senaryoya hazır mıyız?

Bilinçli bir ailesiniz, aşınızı oldunuz, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyuyorsunuz ama çocuğunuz ailesi aşı olmamış sınıf arkadaşından Covid-19 virüsü kaptı. Virüs önce sınıfta, sonra okulda hızla yayıldı. Ve vakalar başka okullarda da görüldü diyelim. O zaman ne yapacağız?  İzleyip göreceğiz ..Yol zor ve uzun ..

Google+ WhatsApp