Seçim Bitti, Geçim Başladı!

Seçim Bitti, Geçim Başladı!


Tüm Türkiye’nin merakla beklediği yenilenen İstanbul seçimleri sonuçlandı ve Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak mazbatasını bir kez daha Yüksek Seçim Kurulu’ndan aldı ve görevine başladı.

Seçim bitti şimdi sıra geçimde. Tüm iş dünyasının ortak talebi 2023 yılına kadar ülkenin herhangi bir seçim ortamına sokulmaksızın ekonomide reform çalışmalarının acil olarak yapılması yönünde. Seçimden önce hükümet tarafından bazı ekonomik adımların temeli atılmıştı. İç talebi canlandırmaya dönük bazı yapısal reform çalışmaları uygulamaya geçildi bile. Bu doğrultuda KOBİ'lere 25 milyar TL'lik yeni destek paketinin duyurulmasının ardından BDDK, bazı sektörlerde kredi kartında taksit sınırını genişletirken kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 30'a çekildi. Merkez Bankası’nın aldığı karara göre, TL kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı yüzde 2,15'ten yüzde 2'ye indi.

Bilindiği üzere otomotiv, beyaz eşya ve mobilya alımlarında uygulanan vergi indirimleri haziran ayı sonunda bitti. Sektör temsilcileri vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasını hatta KDV oranının %8-10 civarında kalıcı hale getirilmesini talep ediyorlar. Gelen bilgiler hükümetin KDV oranında şimdilik bir indirim düşünmediği ancak KDV indiriminin süresinin yeniden uzatılabileceği yönünde.

Öte yandan seçimler biter bitmez zam sağanağı başladı. Önce şeker ve çaya yüzde 15-16 oranlarında zam yapılırken ardından motorinin litresine 22 kuruş zam yapıldı. Son olarak da elektriğe yüzde 15 zam yapıldı. Üstelik doğalgaz fiyatlarına da yüzde 10 civarında zam yapılabileceği yine gelen bilgiler arasında.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Bütçe ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa, bu yük sanayicilerin üzerine yüklenmesin. Kamu harcamaları açısından bir seferberlik ilan edilebilir. Ülke ekonomisini iyileştirecek olan, sürekliliği sağlayacak olan üretimdir, üreticidir. Kur, faiz ve enflasyonla birlikte artan finansman maliyeti ve artan hammadde fiyatlarına, elektriğe yapılan son zamlarında eklenmesiyle birlikte üretim iyice zorlaştı. Hükümetin verdiği teşvik ve destekler zamların gölgesinde kaldı” dedi.

Tam olarak durum bu aslında. Verilen teşvik ve destekler zamların gölgesinde kaldı. Bir yandan piyasaları rahatlatmak için önlemler alınırken bir yandan da ürün ve hizmetlere ardı arkası kesilmeyen zamlar yapılıyor. Yangını söndürmek için benzin dökülmesi gibi bir durum var ortada. Hükümetin bütçe sıkıntısını zamlarla değil kamu maliyesinde kısıtlamalarla çözmesi daha yapıcı bir çözüm yolu olacaktır.

Google+ WhatsApp