Totbid Bölgesel Toplantısı Kayseri'de Yapıldı

Totbid Bölgesel Toplantısı Kayseri'de Yapıldı

Trükiye Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD), Bölgesel Toplantısı Kayseri’de gerçekleştirildi.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi ev sahipliğinde ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi desteği ile bir otelde gerçekleştirilen bölgesel toplantıya, TOTBİD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Başbozkurt, İstanbul Ortopedi Merkezi Başkanı Op. Dr. Turgay Er, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Eğitim Görevlisi Prof. Dr Fuat Duygulu ve ortopedi alanında araştırma yapan çok sayıda akademisyen ile hekim katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TOTBİD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Başbozkurt, TOTBİD’in 1970 yılında Prof. Dr. Rıdvan Ege tarafından, Türk ortopedik çalışmalarına katkı sunmak amacıyla İstanbul’da kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Başbozkurt, “TOTBİD’in temel görevlerinden biri de kurs vermek ve konferans düzenlemek. Bunun yanı sıra, ortopedi ve travma konusunda bir sivil toplum kuruluşu olarak da görevlerini yerine getirmektedir. Özellikle trafik kazalarının çok yoğun olduğu ülkemizde halkımızı bilgilendirmektedir ve bilgilendirmeye de devam edecektir. “ dedi.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Eğitim Görevlisi Prof. Dr Fuat Duygulu ise gerçekleştirilen toplantıda ortopedi ve travmatoloji alanında özellikle tümör vakıaları ve bu alandaki çalışmaların konuşulacağını söyledi. Prof. Dr. Fuat Duygulu, “Bugün burada, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travma Kliniği olarak, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de katkılarıyla çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktayız. Bu toplantıda kemik ve yumuşak doku tümörleri tüm ince noktalarıyla tartışılacaktır. İyi huylu ve kötü huylu tümörlerle, vücudumuzdaki kas ve doku kitlesinde oluşan; yumuşak doku tümörleri, başka doku sistemlerinde ortaya çıkanve metastaz dediğimiz, kemiğe ve yumuşak dokuya sirayet etmesiyle ortaya çıkan, özellikle kemikte oluşan metastatik kemik lezyonları da konuşulacak ve tartışılacaktır.” diye konuştu.
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte, yumuşak doku tümörlerinden dolayı ekstremite kayıplarının sayıca tatmin edecek ölçüde azaldığını belirten Prof. Dr. Fuat Duygulu, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin, söz konusu teknolojilerle başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Fuat Duygulu, “Tümör insanların korktuğu vakalardan. Dört temel evre var burada. Özellikle kötü huylu tümörlerin birinci temel yani başlangıç evresinde yakalanması çok önemli. Son evre tedavide zorlayıcı faktörleri beraberinde getirebiliyor. Amputasyon dediğimiz ekstremitenin alınması yani uzuv kaybına kadar gidebiliyor. Ama yine de günümüz teknolojisinde, ekstremite koruyucu tedavi teknikleri ile; hastanın ekstremitesi alınmadan ve dolayısıyla o tümör o uzuvdan uzaklaştırılarak, güvenlik marjları içerisinde, bir daha tekrarlanmayacak biçimde, gerekirse daha sonra kemoterapi ve radyoterapi teknikleri ile çok rahat biçimde hastanın uzvu korunabilmektedir. Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi ile Tıp Fakültesi Hastanesi bu teknolojiye sahip ve bu ameliyatları yapabilecek düzeyde.” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp