KAYSERİ ŞEKER’İN LİSANSLI DEPOCULUK GÜCÜ GENİŞLİYOR

KAYSERİ ŞEKER’İN LİSANSLI DEPOCULUK GÜCÜ GENİŞLİYOR

Kayseri Şeker’in iştiraklerinden biri olan Kayseri Şeker Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ), tarım sektöründe üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Lisanslı depoculuk alanında faaliyet gösteren LİDAŞ, Şarkışla, Develi ve Boğazlıyan şubeleriyle üç farklı bölgede hizmet veriyor. Bu hizmet ağına ek olarak Boğazlıyan’da gerçekleştirilen ek kapasite artırımı kapsamında yeni silo alanı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Bölge ekonomisine ve tarımsal kalkınmaya katkıları ile gündemden düşmeyenKayseri Şeker, sadece üretimde değil, tarımsal altyapı yatırımlarıyla da bölge çiftçisinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Boğazlıyan’da faaliyet gösteren Lisanslı depolarına yeni silolar ile kapasite artırımı yaptı.

Açılış törenine; Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Dede, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, çalışanlar ile çok sayıda çiftçi katılım sağladı.

"Kayseri Şeker, bu stratejik yatırımıyla çiftçilere yalnızca kaliteli bir depolama imkânı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda ürünlerini teminat göstererek finansman elde edebilme fırsatı da tanıyor. Böylece üreticinin emeği korunurken, piyasa içindeki gücünün artırılması hedefleniyor. Kayseri Şeker’in iştiraki olan LİDAŞ’a ait modern ve güvenli lisanslı depo alanlarında ürünler emniyetli ve sağlıklı koşullarda muhafaza ediliyor."

Törenin açılış konuşmasını yapan Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar, Boğazlıyan’a kazandırılan bu nitelikli yatırımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek duygularını şöyle ifade etti:

“Kayseri Şeker’in ilçemiz için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyorum. Ben burada Hüseyin Başkan’ın şahsında Kayseri Şeker ailesinin Boğazlıyan’a göstermiş olduğu özenden ve yatırımından dolayı teşekkür ediyorum. Kayseri Şeker’in Boğazlıyan’a yatırımlarının devam edeceğini de biliyoruz. Birlikte ortak yatırımlarımız da var. Bu yeni yatırımda emeği geçen herkese teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Törende konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, lisanslı depoculuğun modern tarımın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Aslında burada 40 bin tonluk bir depo yapılmıştı ve 2016 yılında faaliyete geçmişti. Bu bölgede ilk lisanslı depo, bizim tarafımızdan hayata geçirilmiştir. Bu gelişme, devletimizin konuya verdiği önemin bir göstergesidir. Lisanslı depoların en büyük faydası, özellikle hasat döneminde çiftçinin ürününün tarlada kalmamasıdır. Ürünler buraya getirilerek teslim ediliyor, laboratuvar ortamında belirli kriterlere göre kalite incelemesi yapılıyor ve buna göre depolanıyor. Çiftçi, ürününü teslim ettikten sonra elektronik senet alarak önemli bir yükten kurtulmuş oluyor. Bu sayede, hasat döneminde ürününü hemen satmak zorunda kalmıyor ve ürünleri sağlıklı koşullarda muhafaza ediliyor. Bütün bu yönleri ile baktığımız zaman bu ürünlerin ziyan olmaması ülke ekonomisi açısından önemli olup ayrıca bu ürün senetleri ile çiftçilerimiz çeşitli avantajlar sağlayabiliyor, bankalardan krediler kullanabiliyorlar, ödenmesi gereken bazı yükümlüklerden kurtuluyorlar buna benzer pek çok hususta çiftçiye ekonomiye ve tarıma katkısı olan tesislerdir.

Bu tesislerimizden 2016 yılında 40 bin tonluk depo yapılmıştı. 20 bin ton Şarkışla’da, 20 bin ton da Develi’de yapılmıştı ve bu bölgede ilk defa bu işi biz gerçekleştirmiştik. Şimdi özellikle pandemiye kadar bunun değeri çok anlaşılmadı ama pandemi döneminde bu depoların burada artık yetmediği, tamamen dolduğu bir süreç yaşamaya başladık. Dolayısıyla kapasitenin artması hâsıl oldu. Mevcutta yerimiz de vardı bu yerimize uygun gelecek şekilde aşağı yukarı % 40’lık yani yaklaşık 16 bin tonluk bir artış gerçekleşmiş oldu. 15.500 ton olan toplam kapasitemiz, 55.500 tona erişmiş oldu. Bu artırımın bölge ekonomisine, çiftçimize önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kayseri Şeker’in Boğazlıyan’da önemli arazileri var. Bu araziler atıl vaziyette bekliyor ve bunların artık yavaş yavaş yatırıma da dönüşmesi gerekiyor. Onun için Boğazlıyan Belediyemiz ile bu manada çalışmalarımızı başlattık. Biliyorsunuz Boğazlıyan’da organize sanayide Kayseri Şeker’in de arazisi var bu arazi üzerine de yatırım yapması konusunda çalışmalarımız, gayretlerimiz bulunuyor. Kayseri Şeker, ufku açık, geleceği aydınlık, sürekli kendisini geliştiren, araştırma geliştirmeyi önemseyen ve bu çerçevede yeni ürünler, projeler geliştirme arzusunda olan bir şirkettir. Mesela tohumla ilgili çalışmalarımıza son hızla devam ediyoruz. Yakın bir gelecekte bir tohum şirketi kurulması gündeme gelebilir. Onun dışında yine gerek sıvı gübre gerekse katı gübre konusunda çalışmalarımız var. Bunların içinde en önemlilerinden bir tanesi, pancarın daha az bir suyla daha kaliteli bir şekilde üretilmesi konusunda yaptığımız araştırma ve geliştirme çalışmalarıdır. Biliyorsunuz giderek artmaya başlayan su ihtiyacı ve su temini problemleri pancara karşı bazı olumsuz etkenler ortaya koymaya başladı. Bununla ilgili de çalışmalarımızı ve değerlendirmelerimizi yaptık. Bu inovasyonu dünyada yapan ülkeler var ve bu ülkelerin nezdinde Kayseri Şeker’in AR-GE çalışanları ve Ziraat biriminden sorumlu arkadaşlarımız bu konularla ilgili inceleme başlattılar. Biz özellikle Çin’de yapılan uygulama ile ilgili olarak değerlendirmelerimizi yaptık ve makine siparişimizi de verdik. Bunu makineler gelir gelmez mevsimine bakmaksızın ekimin nasıl yapılabileceği, böylece suyun da az kullanabileceği bir sistemi geliştirmek istiyoruz.

Kayseri Şeker kendisini aynı zamanda kamu kurumu gibi gören, çiftçisine hizmet eden, çiftçisinin ihtiyacını en iyi şekilde gideren bir anlayışa sahip olduğu için bu çalışmaları kamudan beklemeyerek bu sorumlulukları üstleniyor ve inşallah geliştirmeye de devam ediyor. Bu örtü altı pancar üretimi suyun az kullanılmasını sağladığı gibi aynı zamanda işçilik ve çapalama ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Onun dışında damla sulama kullanıldığı için gübrenin daha etkili olmasını ve gübrenin ziyan olmamasını sağlıyor. Ayrıca hastalıklara karşı ciddi bir avantaj sağlayacak gibi görünüyor. Bütün bu artı özellikleri dolayısıyla bu sistemin bir an önce kullanılması gerekiyor. Biz damla sulamayı çok önemsedik ve kendi bünyemizde damla sulamayı yapmaya çalıştık. Çiftçilerimize de örmek uygulamaları göstermek için gayret verdik. Şu ana kadar 14 bin çiftçimizden aşağı yukarı 140 kadar çiftçimiz damla sulamayı tarlasında uyguladı. Yani çiftçimizin yüzde biri bu uygulamayı gerçekleştirdi. Ama bu örtü altı uygulamada damla sulama olacağı ve bu avantaj sağlayacağı için bundan sonra istesek de istemesek de herkes damla sulamayı kullanmak durumda olacak. Biz şimdi denemesini yapacağız önümüzdeki sene bunu uygulamaya geçireceğiz. Tabii biz çiftçimize elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız, destek vereceğiz ama en geç bir sene geçtikten sonra bu sistemin uygulanmasını mecbur kılacağız. Onun için şimdiden bu tesisin açılışı vesilesiyle bir araya toplanmışken bu düşüncelerimi de bir taraftan siz değerli çiftçilerimizle paylaşıyorum ki onlarda kendilerini geleceğe bu manada hazırlasınlar.

Türkiye'de öncü lider bir kuruluş olduğumuzu gösterelim düşüncesiyle bunları yapmaya çalışıyoruz. Tabii, bu tesisin kapasitesinin artması bir fayda daha sağlıyor. O da Boğazlıyan Nakliyeciler Kooperatifinin işini de daha fazla artırmış oluyor. Onlara da fayda sağlıyor yani topyekûn Boğazlıyan ekonomisine katkı sağlamış oluyor. Bütün çiftçilerimize, Boğazlayan’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Bol kazançlara vesile olsun. Bundan sonraki yatırımlara da öncü bir rol üstlenmiş olsun diyor, katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum ”dedi.

Google+ WhatsApp