14 kişinin boğulmasından sadece saatler sonra...

Çanakkale’nin Babakale açıklarında batan ve 14 kişinin ölümüne neden olan tekne faciasından saatler sonra kaçak göçmenlerin bölgede şişme botlar ile Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) Adası'na geçmeye devam etmeleri dikkatleri çekti. Kaçak göçmenler dünya liderlerine seslenerek kapıların açılmasını istediler.

14 kişinin boğulmasından sadece saatler sonra...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Babakale açıklarında batan ve 14 kişinin hayatını kaybetmesiyle biten kazanın hemen ardında yüzlerce kaçak göçmen bölgeden şişme botlar ile Yunanistan’a geçmeye devam ediyor. Denizcilik standartlarına uymayan botlar ve denizcilik bilgisi olmaya kişilerin yönetiminde kullanılan deniz araçları ile açılan kaçak göçmenler zaman zaman bölgede sıkı denetim yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından yakalanırken bazıları da Yunanistan’a geçmeyi başarıyor.

Afgan, Pakistan, Irak ve Suriye uyruklu kaçak göçmenler otobüs ve minibüsler ile getirildikleri bölgede zorlu arazi şartlarında yürüyerek zeytin bahçeleri ve makilik alanlarda sığınarak kendilerini götürecek botları bekliyorlar. Aralarında çocukların ve kadınlarında bulunduğu kaçak göçmenler umuda kaçışın zorluğunu soğuk gecelerden daha da fazla hissediyorlar. Aralarında 4 gündür karşıya geçmek için bekleyenlerin olduğu öğrenilen kaçak göçmenler zor şartlarda yaşıyorlar.

Afgan uyruklu Muhammed, “Soğuktan ölüyoruz burada. Açız. Yemek içmek yok. Telefon yok bir şeyler isteyelim. Hiçbir şey yok burada. Hiç kimse bizimle ilgilenmiyor. Biz oraya (Yunanistan) gittik almadılar. Açıkta tuttular bizi geri getirdiler. Aç parasız kaldık burada” dedi.

Ülkelerinde savaşın olduğunu ve güvenliğin olmadığını ifade eden kaçak göçmenler Yunanistan’daki kamplara ulaşmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Dünya liderlerine seslenen kaçak göçmenler bu dramların önüne geçilmesi için Avrupa’nın kapılarını açmasını istediler.

Bir çevre sakini ise “3,4 aydır sürüyor. Her gün 20 tane, 30 tane bot gidiyor. Sürekli kaçırıyorlar. Sadece buradan değil, o taraflardan da geçiyorlar. Sivrici’ye kadar, Asos Behramkale sınırlarına doğru her taraf faaliyette.” Bölge halkının tedirgin olduğunun altıçizilerek “Kadınlarımız eskiden kendileri gelip giderdi. Şimdi bu sıkıntı oldu bu iş. Eskisi gibi değil.”dedi.

Kaçak göçmenlerin yüzlercesinin sahillere bıraktığı eşyalar sonra gelen ve karşıya geçemeyen kaçak göçmenlerin yardımcısı oluyor. Çevreden topladıkları karton, naylon gibi malzemelerden gecenin ayazından ve soğuğundan korunmak için barınaklar yapan kaçak göçmenler bölgedeki çalılıkları keserek ateş yaktıklarını yakalanma korkusuyla ormanlık alanlardan çıkmadıklarını ifade ettiler. Yiyecek ve içme suyu sıkıntısı içinde karşıya geçecekleri günü beklediklerini ifade eden kaçak göçmenler umut yolculuğunda zor anlar yaşıyorlar.

Google+ WhatsApp