Bakan Çavuşoğlu: 'Rusya bizi hayal kırıklığına uğrattı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Esad konusunda İran ile farklı düşündüğünü belirterek, "Biz her zaman ilişkilerimizin en gergin olduğu zamanda bile 'İran'ın katkısı olmadan Suriye'de siyasi bir çözüm olmaz' dedik. Rusya konusunda da bu düşüncelerimizi söyledik ama Rusya bizi hayal kırıklığına uğrattı. Rusya maalesef pozitif bir rol oynamadı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ESAD REJİMİ ETRAFINDA SURİYE HALKINI BİRLEŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Bakan Müezzinoğlu Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumunun net olduğunu vurgulayarak, "Suriye'nin topraklarını işgal eden terör örgütlerini hem Suriye'den, hem Irak'tan özellikle DAEŞ'in temizlenmesi gerekiyor. Diğer taraftan Suriye'nin istikrarını sağlamak için siyasi dönüşüm de şart. Bugün bunu bir kez daha görüyoruz. Şu anda kimyasal silah kullanan, yüz binlerce insanı doğrudan öldüren bir rejimin Suriye'nin birlik beraberliğini sağlamayacağına inanıyoruz. Ki bu rejimle biz Arap Baharı başlamadan önce ilişkileri en iyi olan ülkeydik. Hatta bu konuda eleştirilmiştik. Ülke içinde de şu anda Esad'a destek veren siyasi partiler, bizi eksek kayması sebebiyle eleştirmişlerdi. Bizim o günkü yaptığımız da doğru, bugün de gerçekleri görüyoruz. Maalesef Esad rejimi etrafında Suriye halkını birleştirmek mümkün değil. Bunu görüyoruz" diye konuştu.

"RUSYA BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"
Esad konusunda İran ile farklı düşündüklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu konudaki farklılığımızı gizlemiyoruz. Ama Suriye'nin geleceği konusunda İran ile aynı düşünüyoruz. Biz her zaman ilişkilerimizin en gergin olduğu zamanda bile 'İran'ın katkısı olmadan Suriye'de siyasi bir çözüm olmaz' dedik. Rusya konusunda da bu düşüncelerimizi söyledik ama Rusya bizi hayal kırıklığına uğrattı. Rusya maalesef pozitif bir rol oynamadı. Bugün Suriye'deki gelişmeler baktığımızda bunu görebiliyoruz. PYD ve YPG'nin durup dururken böyle bir açıklama yapması da söz konusu değil. PYD ve YPG'ye kimlerin destek verdiğini de görüyoruz. Esad konusunda halen farklı düşünebiliriz. Bu kadar insanı öldüren ve kimyasal silah kullanma dahil her türlü uluslararası hukuku ihlal eden rejimin Suriye'de birlik sağlaması mümkün değil. Bunun ön yargısız söylüyoruz. Esad ile ilişkileri daha önceden çok iyi olan bir iktidar olarak bunu söylüyoruz" şeklinde konuştu.

"SURİYE'DE ÖNÜMÜZDE BİR FIRSAT VAR"
Suriye'de çatışmaların durmasıyla bir fırsatın oluştuğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Önümüzde bir fırsat var. Çatışmalar durdu. Ateşkesin sağlanması lazım. Siyasi dönüşümün müzakereler sonucunda sağlanması gerekiyor. Ben inanıyorum ki bu süreç İran ile Türkiye arasındaki bazı farklılıkların giderilmesi için de bir fırsattır. Suriye'nin geleceği için İran ile birlikte çalışmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Google+ WhatsApp