Beşir Ayvazoğlu İle İstanbul Sohbetleri´nde ´üsküdar´ Konuşuldu

Küçükçekmece´de düzenlenen ´İstanbul Sohbetleri´ söyleşisinde gazeteci-yazar Beşir Ayvazoğlu, İstanbul´un tarihi semti Üsküdar´ı anlattı. Gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu Küçükçekmece Belediyesi kült

Küçükçekmece´de düzenlenen ´İstanbul Sohbetleri´ söyleşisinde gazeteci-yazar Beşir Ayvazoğlu, İstanbul´un tarihi semti Üsküdar´ı anlattı.
Gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu Küçükçekmece Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ´İstanbul Sohbetleri´ isimli söyleşide Küçükçekmeceli´lerle biraraya geldi. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi´nde gerçekleştirilen söyleşide Ayvazoğlu, İstanbul´un ´dibacesi´ (önsözü) olarak adlandırdığı tarihi ´Üsküdar´ semtini anlattı.

"İSTANBUL´UN DİBACESİ ÜSKÜDAR"
"Nasıl ki eskiler, Bursa kentini Osmanlı İmparatorluğu için bir ´Dibace´ olarak ele almışlarsa; İstanbul açısından düşündüğümüzde de, Üsküdar semtini bir ´Dibace´olarak ele almak doğru kabul edilebilir" sözleriyle başladığı sohbetinde Ayvazoğlu, ´Üsküdar´ın Boğazın kenarına kurulmuş, büyük İslam âlimlerine ve nice evliyalara asırlarca yurt olmuş bir semt olduğunu ifade etti.

"KARACAAHMET MEZARLIĞI; KABE TOPRAĞI"
Müslümanların ilçede bulunan Karacaahmet Mezarlığı´na gömülmek için vasiyet bıraktıklarını söyleyen yazar Ayvazoğlu, "Çünkü tarihte Boğaz´dan karşıya geçebilmek için yüzlerce gemi yığmışlardır. Karşıya geçmek bir başka dünyaya geçmek gibi görülüyordu . Bu yüzden o topraklar Kabe toprağı kabul edilmiştir. Tüm Müslümanlar Karacaahmet´e gömülmeyi istemişler ve vasiyet etmişlerdir" diye konuştu. Beşir Ayvazoğlu Yahya Kemal Beyatlı´nın Üsküdar konulu şiirlerini de katılımcılarla paylaştı.
Söyleşi sonunda Beşir Ayvazoğlu´na günün anısına çiçek takdim edildi.
(HÇ-YHY-Y)

17.10.2014 09:58:43 TSI

Google+ WhatsApp