Ýzmir Belediyelerinin ´´bilgi´´ Kardeþliði

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi sahip olduðu biliþim altyapýsýný kentteki 30 ilçe belediyesinin de kullanýma açýyor. Bu amaçla hazýrlanan ve kentteki tüm ilçe belediyelerinin katýldýðý "Bilgi Sistemi Ýþbi

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi sahip olduðu biliþim altyapýsýný kentteki 30 ilçe belediyesinin de kullanýma açýyor. Bu amaçla hazýrlanan ve kentteki tüm ilçe belediyelerinin katýldýðý "Bilgi Sistemi Ýþbirliði Protokolü" törenle imzalandý. Ýmza töreninde konuþan Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, 2002 yýlýnda sadece Konak Belediyesi ile baþlayan projenin bugün 30 ilçeyi kapsayacak büyüklüðe ulaþtýðýný söyledi.
Ýzmir Büyükþehir Belediyesi tarafýndan oluþturulan biliþim altyapýsýnýn ilçe belediyeleri tarafýndan da kullanýlmasýný saðlayacak "Bilgi Sistemi Ýþbirliði Protokolü" törenle imzalandý.
Ýlki 2004 yýlýnda imzalanan bu kez yeni baðlanan ilçeleri de içine alacak þekilde yenilenen protokol sayesinde, kentteki tüm belediyeler bilgi sistemleri verilerinden karþýlýklý yararlanacak. Böylelikle kaynak ve zaman israfýnýn önüne geçilecek. Yeni protokolle ilçe belediyelerinin biliþim teknolojileri yatýrýmlarýnýn düþürülmesi saðlanacak. Ayný zamanda bilgiler "ortak havuzda" toplanarak veri tekrarý önlenecek.
Törende konuþan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, sahip olduklarý bilgi ve teknolojiyi ilçe belediyeleriyle paylaþarak ve zenginleþtirerek baþarýlý olmak istediklerini söyledi. Bu protokolle bütün bilgilerin ortak havuzda toplanmasýný saðlayacaklarýný dile getiren Baþkan Kocaoðlu, bilgilerin "ortak havuzda" toplanmasýyla veri tekrarý, kaynak ve zaman israfýnýn önleneceðini vurguladý. Baþkan Aziz Kocaoðlu, ilçe belediyelerinin ihtiyacý olan otomasyon yazýlýmlarý ile kablolu ve kablosuz veri aktarým sistemlerinin Büyükþehir Belediyesi tarafýndan temin edileceðini, mülkiyet, adres, harita ve imar bilgileri gibi verilerin de ortak havuzda birleþtirileceðini kaydetti.
Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasýnda imzalan protokol, yerel yönetimlere þu kolaylýklarý saðlayacak:
Belediyeler Adres Bilgi Sistemi, Plan Kararý Sorgulama, 3 Boyutlu Kent Rehberi, 2 Boyutlu Kent Rehberi, Görme Engelliler Kent Rehberi, Mezarlýk Bilgi Sistemi, Mobil Uygulama Çalýþmalarý ve Araç Takip Sistemi´nden yararlanabilecek. Ýlçe belediyeler, bugüne kadar deðiþik firmalardan satýn almak zorunda kaldýklarý farklý yazýlýmlar ve yazýlým bakým anlaþmalarýna artýk ihtiyaç duymayacak; belediyelerin biliþim yatýrým maliyetleri düþecek. Verilerin depolanmasý ve paylaþýmý kolaylaþacak. Vatandaþlarýn daha hýzlý ve kaliteli hizmet almasý saðlanacak. Konut, tarým, sanayi, sosyal tesis, ticari alan ve hizmet alanlarý planlý oluþacak; þimdiye kadar meydana gelen düzensiz oluþumlarýn onarýlmasý saðlanabilecek. Afet ve kriz anýnda ilçe belediyeler ile kesintisiz iletiþim saðlanarak vatandaþa daha hýzlý ve koordineli hizmet sunulabilecek.
Ýzmir Büyükþehir Belediyesi´nin bugüne kadar sadece Coðrafi Bilgi Sistemleri alt yapýsý için 8 milyon lira, Belediye yazýlýmlarý için 3.5 milyon lira ve telsiz altyapýsý için de 9 milyon lira olmak üzere 20 milyon liranýn üzerinde bir yatýrým gerçekleþtirdiðini ifade eden Baþkan Kocaoðlu, "Bu protokol, benden önce, 2002 yýlýnda rahmetli Baþkan Ahmet Piriþtina zamanýnda Konak Belediyesi ile baþlatýlan çalýþmanýn 10 yýl içinde 30 ilçeye yayýlma projesidir" dedi.
Ýzmir Büyükþehir Belediyesi´nin teknoloji alanýnda bugüne kadar yaptýðý yatýrýmlara deðinen Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, þunlarý kaydetti:
"Kent çapýnda fiber optik iletiþim aðý kurduk. Tüm ilçe belediyelerle ilgili kurum ve kuruluþlarý kapsayan yüksek hýzlý, baðýmsýz bir bilgi-iletiþim altyapýsý için ÝzmirNET omurgasýný oluþturduk. MOBESE sisteminden kent terminallerine, Ýzmir´in kriz yönetiminden e-belediye hizmetlerine kadar birçok alanda kullanýlýyor. Kent içi trafikte devrim yapacak "Akýllý Trafik Yönetim Sistemi" kuruyoruz. Bu sisteme 63.6 milyon liralýk harcadýk. Türkiye´de ilk kez görme engellilerin yaþamýný kolaylaþtýracak "Göremeyenler Ýçin Kent Rehberi"ni hizmete sunduk. Araç Takip Sistemi ile hizmet araçlarýmýzýn kontrollü ve verimli kullanýmýný saðlýyoruz. Afet ve kriz anýnda kesintisiz ses ve veri iletiþimini saðlamak amacýyla telsiz sistemimizi yeniledik. Coðrafi Mezarlýk Bilgi Sistemi´ni hayata geçirdik. Türk yazýlým teknolojisiyle oluþturulan 2 ve 3 boyutlu kent rehberlerini Ýzmirlilerin hizmetine sunduk. "Mobil Kent Rehberi"ni hayata geçirdik. ÝZSU´nun hazýrladýðý ve 5 bin kilometrelik yol aðý üzerindeki içme suyu, atýk su ve yaðmursuyu altyapýsýnýn bilgisayar ortamýnda yönetilebilmesini saðlayan Coðrafi Altyapý Bilgi Sistemimiz uluslararasý alanda "büyük ödüle" layýk görüldü. ÝZSU, Çiðli ve Narlýdere´deki arýtma tesislerine 1.6 milyon liralýk SCADA Ýzleme Sistemi kurdu. ESHOT bünyesinde Ulaþým Filo Takip, Kontrol ve Yönetim Sistemi kurduk. Bu sayede araçlarýn konumu, yolcu biniþ verileri anlýk olarak görebiliyoruz. Tüm otobüs filosu ve yolculuk istatistiklerini kontrol altýnda tutuyoruz. Vatandaþlarýn bekledikleri otobüsün kaç durak ve dakika sonra geleceðini gösteren "akýllý duraklar"ýn sayýsýný artýrýyoruz. Ýzmir Metrosu´nda, 1.5 milyon liralýk yatýrýmla, iþitme engelliler için dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarýnda bulunan "Akýllý Ýþitme Sistemi"ni kurduk. Son olarak, halka açýk alanlarda ücretsiz internet uygulamasý için hazýrlanýyoruz."
Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu ile birlikte 30 ilçe belediye baþkaný arasýnda imzalanan protokol kapsamýnda, ilçe belediyelerinin ihtiyacý olan otomasyon yazýlýmlarý ile kablolu ve kablosuz veri aktarým sistemleri Büyükþehir Belediyesi tarafýndan temin edilecek. Kullanýma açýlan sistemlerin güncel tutulmasý da Büyükþehir Belediyesi Bilgi Ýþlem Dairesi Baþkanlýðý ile Harita ve Coðrafi Bilgi Sistemleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan saðlanacak. Ýzmirlilere daha hýzlý ve kaliteli hizmet sunmak için hazýrlanan protokolün ilki 2004 yýlýnda 9, ikincisini ise 2009 yýlýnda 16 ilçe belediyesiyle imzalanmýþtý.
Tören sonunda 30 ilçe belediyesinin baþkanlarý ve Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu tarafýndan iþbirliði protokolü metni imzalandý.
(KE)

25.10.2014 21:42:46 TSI

Google+ WhatsApp