(Özel Haber) Engelliler Yardımlarla Ayakta

Diyarbakır´da engelli vatandaşlar, engelli odaklı sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla ayağa kalkıyor. 120 bin engellinin bulunduğu kentte, binlerce engelli vatandaş tekerlekli sandalye yardımı bek

Diyarbakır´da engelli vatandaşlar, engelli odaklı sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla ayağa kalkıyor. 120 bin engellinin bulunduğu kentte, binlerce engelli vatandaş tekerlekli sandalye yardımı bekliyor. Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Diyarbakır Şube Başkanı Mihdat Kavmaz, yaklaşık 4 bin engellinin sandalye ihtiyacının bulunduğuna dikkat çekti.
Yoksulluğun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu Diyarbakır´da bu durumdan engelliler de nasibini alıyor. Resmi rakamlara göre Diyarbakır´da yaklaşık 120 bin engelli bulunurken, engelliler daha çok sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla ayağa kalkıyor. Özellikle tekerlekli sandalye konusunda sıkıntı yaşayan engellilerin yardımına engelli odaklı sivil toplum örgütleri koşarken, gerek bağışlar gerekse kampanyalar başlatılarak elde edilen gelirlerle bu ihtiyaç bir nebze de olsa giderilmeye çalışıyor.
Diyarbakır´da ortalama iki haneden birinde engelli bir bireyin olduğunu belirten TSD Diyarbakır Şube Başkanı Mihdat Kavmaz, "Engelli sayısı resmi rakamlara göre Türkiye genelinde 8,5 milyon, Diyarbakır´da ise 120 bindir. Ancak şuan Suriye ve Irak´tan da çok sayıda engelli kardeşlerimiz geldi. Bu nedenle Diyarbakır´da bu sayının 150 bine yaklaştığını tahmin ediyoruz" dedi.
Engellilerin çoğunun şartları nedeniyle ev hapsi yaşadığını ve bu nedenle anne ve babalarının da evden çıkamadığını anlatan Kavmaz, "Engelli kardeşlerimizin bizden özellikle medikal malzeme talebi var. Biz 3 yıl içerisinde gerek kendi imkanlarımızla, gerekse iş adamlarının desteğiyle yaklaşık 400-500 sandalye dağıttık. Ancak halen 3-4 bin sandalyeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

MAVİ KAPAK UMUT OLDU
Mezopotamya Engelli Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdal Satılış ise, engellilerin en büyük sıkıntılarından birinin de sosyal hayatlarına yapılan kısıtlamalar olduğunu söyledi. Satılış, "Özellikle Diyarbakır´da engelliler için sosyal ortam bulunmuyor. Bulunan ortamlarda engelli kardeşlerimizin kimseye bağlı olmadan ulaşabilecekleri ortamlar değil. Özellikle rampalar, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli asansörlerinin olmaması gibi benzer durumlar engelli bireyleri evden çıkamaz duruma sokuyor" şeklinde konuştu.
Engellilerin evlerinden dışarıya çıkabilmeleri için tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyduklarını dikkat çeken Satılış, şunları kaydetti:
"Şuanda bize 180´e yakın tekerlekli sandalye başvurusu var. Şuana kadar da federasyon olarak Türkiye ve Diyarbakır geneline yayılan ve büyük bir duyarlılık gösterilen `mavi kapak´ projesi çerçevesinde 110 ton kapak topladık. Bunun karşılığında 70 tekerlekli sandalye, 13 adet ortopedik yatak, 26 değnek, 2 kol protezi yaptık. Devam eden kampanyamızla yardımlarımıza devam edeceğiz. Bunun yanı sıra 3 yıl içerisinde iş adamlarının ve duyarlı vatandaşların yardımlarıyla 160 sandalye dağıttık."
(MP-YRT-CC-Y)

17.10.2014 11:19:26 TSI

Google+ WhatsApp