Renzi’den Merkel’e sitemli cevap

AB’ye göçmen konusunda ’Kompakt Göç’ planını öneren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, söz konusu plana AB yetkililerinin olumlu ancak Almanya’nın olumsuz bakması üzerine, “Eğer Almanya ve Merkel’in başka bir planı varsa belirtsinler” dedi.

Renziden Merkele sitemli cevap

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, göç planını Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Doland Tusk’a bir mektupla iletmiş, Juncker ve Tusk plandan duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, Eurobond’ların göç planında kullanılması hakkında “Üye ülkelerin göç harcamalarının ortak fonlanmasının herhangi bir temeli yoktur” açıklamasında bulunmuştu.

"ÖNEMLİ OLAN SORUNU AB’NİN BERABER ÇÖZMESİ"

AB’ye göçmen konusunda ’Kompakt Göç’ planını öneren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İtalyan devlet televizyonu Rai1’e verdiği röportajda, söz konusu plana AB yetkililerinin olumlu ancak Almanya’nın olumsuz bakmasına yönelik açıklamada bulundu. Renzi, “Eğer Almanya ve Merkel’in başka bir planı varsa belirtsinler. Biz bir plana takılıp kalmış değiliz. Önemli olan sorunu tüm Avrupa Birliği’nin beraber çözmesidir” dedi.

Libya’da istikrar sağlanmasını amaçlayan ve Türkiye-AB arasında yapılan anlaşmaya benzeyen plana göre göçmenlerin 3. ülkelerde barındırılması düşünülüyor. Plana göre belirlenecek Afrika ülkelerine maddi yardım yapılacak ve göçmenlerin Avrupa’ya çıkışları kontrollü hale gelecek. İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin önerisi Avrupa Birliği ülkelerince Afrika ülkelerine halihazırda yapılan sosyal yardımların ortak bir fon oluşturularak söz konusu ülkelere yatırım şeklinde aktarılmasını, Avrupa-Afrika ortak bonoları oluşturarak işbirliği yapılacak ülkelerin büyüme ve inovasyon yatırımlarına yardım edilmesini, Afrika’da göç akınlarını kontrol etmek için bölgesel planlar yapılmasını öngörüyor. Plana göre ekonomik amaçlarla göç etmek isteyenlerin de kotalara tabii olması ve gidecekleri ülkelerin dillerini bilmeleri gibi ön koşulları yerine getirmesi bekleniyor.

Google+ WhatsApp