´´zeytinin Baþkenti´´ Akhisar Hasat Þenliði Ýle Coþtu

Sahip olduðu 13 milyon zeytin aðacý ile Türkiye´de en fazla zeytin aðacý varlýðýna sahip ilçe konumundaki Akhisar, 2014/15 sezonunun hasadýna coþkulu bir þekilde baþladý. Türkiye´nin sofralýk yeþil ze

Sahip olduðu 13 milyon zeytin aðacý ile Türkiye´de en fazla zeytin aðacý varlýðýna sahip ilçe konumundaki Akhisar, 2014/15 sezonunun hasadýna coþkulu bir þekilde baþladý. Türkiye´nin sofralýk yeþil zeytin ihtiyacýnýn yüzde 70´ini, sofralýk siyah zeytin ihtiyacýnýn yüzde 30´unu karþýlayan Akhisar´da, 24-26 Ekim 2014 tarihleri arasýnda "Akhisar 6. Zeytin Hasat Þenliði" gerçekleþtiriliyor.
Zeytincilik sektörü, 190 bin ton zeytinyaðý, 438 bin ton sofralýk zeytin rekoltesi beklediði 2014/15 sezonuna hasat þenlikleriyle baþladý. 17-19 Ekim 2014 tarihlerinde Aydýn Zeytin Hasat Þenliði´nde buluþan Türk zeytincilik sektörünün bu sezon ikinci buluþmasý Türkiye´nin sofralýk zeytin üretim baþkenti Akhisar oldu.
Akhisar Kaymakamlýðý, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasý, Akhisar Ticaret Borsasý, Akhisar Ziraat Odasý, Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði, Zeytin ve Zeytinyaðý Tanýtým Komitesi ve Zeytindostu Derneði iþbirliðinde düzenlenen "Akhisar 6. Zeytin Hasat Þenliði" Cuma günü Akhisar Tahir Ün Caddesi´nde kortej yürüyüþü ile baþladý. Kortej yürüyüþüne Manisa Milletvekili Sakine Öz, Akhisar Belediye Baþkaný Salih Hýzlý, Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Gürkan Renklidað, Akhisar Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Alper Alhat, Meclis Baþkaný Bahattin Alkýn, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Abdurrahman Yýlmaz ve binlerce Akhisarlý katýldý. Kortejde Akhisar Belediye Bandosu müzik resitali sundu.
Cuma akþamý Gülbeyaz Restoran´da düzenlenen akþam yemeðinde konuþan Akhisar Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Alper Alhat, Zeytin Hasat Þenlikleri ile zeytin ve zeytinyaðý tüketimini arttýrmayý amaçladýklarýný kaydetti. Akhisar´da ilk hasat þenliði düzenlenen 2009 yýlýnda Türkiye´de kiþibaþý zeytinyaðý tüketiminin 0.8 kg. seviyesinde olduðuna dikkati çeken Alhat, "Zeytin Hasat Þenlikleri ve diðer tanýtým çalýþmalarý sonrasýnda bugün zeytinyaðý tüketimimiz 2 kg. seviyelerine ulaþtý. Hedefimiz kiþibaþý zeytinyaðý tüketimini 10 kg.´a çýkarmak" þeklinde konuþtu.
Akhisar´da meyve veren 13 milyon zeytin aðacý bulunduðunu ifade eden Alhat, hedeflerinin 25 milyon zeytin aðacý sayýsýna ulaþmak olduðunu, üreticinin zeytin üretimini arttýrmasý ve kalitenin yükselmesi için sofralýk zeytinde kg. baþýna 25 kuruþ prim talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Tarým ürünlerinde, üretici, sanayici, ihracatçýnýn ayný gemide olduðunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Gürkan Renklidað, Türkiye´nin 2013/14 sezonunda 80 bin ton sofralýk zeytin ihracatý karþýlýðýnda 140 milyon dolar döviz girdisi elde ettiðini, zeytinyaðý ihracatýndan ise 25 bin ton ihracat karþýlýðý 110 milyon dolar kazanacaðýný kaydetti.
Avrupa Birliði´nin zeytinyaðý üreticisine kilogram baþýna 1.35 Avro prim verdiðini anlatan Renklidað, "Avrupa Birliði verdiði bu prim sayesinde zeytinyaðý tüketimini arttýrdý. Zeytinyaðý tüketimi artýnca kalp ve damar hastalýklarýnda ciddi gerilemeler yaþandý. Kalp damar hastalýklarý saðlýk yatýrýmlarýna ayýrdýklarý kaynakta ciddi düþüþ yaþandý. Zeytinyaðý üreticisine verdikleri primin çok daha fazlasýný saðlýk sektöründe kazandýlar" diye konuþtu.
Türkiye´de zeytin ve zeytinyaðýnda iç tüketimi arttýrmak için "Zeytin Hasat Þenlikleri"nin büyük bir misyon üstlendiðini dile getiren Zeytin ve Zeytinyaðý Tanýtým Komitesi Baþkaný M. Kadri Gündeþ, yurtdýþý tanýtýmlarýyla uyumlu olarak yurtiçi tanýtýmlarýna da büyük önem verdiklerini, Akhisar Zeytin Hasat Þenliði´nde küçük teneke ambalajlarda hazýrlattýklarý sofralýk zeytin kutularýnýn daðýtýmýný gerçekleþtirdiklerini kaydetti.
Türkiye´nin son 15 yýlda diktiði 80 milyon civarýndaki zeytin aðacýnýn meyve vermeye baþladýðýný ve yakýn gelecekte 650 bin ton zeytinyaðý üretimi ile dünya ikincisi olmayý hedeflediðini hatýrlatan Gündeþ, "Türkiye´nin bu rekolteyi katma deðere dönüþtürmesi için güçlü bir iç piyasaya ve markalý, ambalajlý ihracata ihtiyacý var. ZZTK olarak, bu hedeflere ulaþma doðrultusunda tanýtým çalýþmalarýmýzý kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 yýlýnda 3.8 milyar dolar ihracat hedefine ulaþmak için iç ve dýþ tanýtýmý koordineli bir þekilde yürütmeye devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.
250 zeytin iþleme tesisi, 36 zeytinyaðý sýkým tesisi, 9 zeytinyaðý dolum tesisi bulunan Akhisar´dan 36 ülkeye zeytin ve zeytinyaðý ihraç ediliyor. Akhisar, 2014/15 sezonunda 113 bin ton sofralýk zeytin rekoltesi bekliyor. Akhisar´ýn sofralýk zeytin üretim rakamý, Türkiye rekoltesinin yüzde 26´sýný oluþturuyor. Akhisar, zeytinyaðý üretim rakamý ise 6 bin 782 ton olarak öngörülüyor.
Akhisar´da, Edremit, Trilye ve sadece Manisa yöresine özel Uslu ve Domat isimle zeytin çeþitleri 450 bin dekar alanda yetiþtiriliyor. Akhisar´daki tarým arazilerinin yaklaþýk yüzde 56´sý zeytin bahçelerinden oluþuyor.
Akhisar 6. Zeytin Hasat Þenliði´nin ikinci gününde, Akhisar Kýrkaðaç arasýndaki Bakýr mevkiinde bulunan 1650 yýllýk anýt zeytin aðacýnda zeytin hasadý yapýldý. Hasat edilen zeytinler, Sedat Altay zeytinyaðý fabrikasýnda zeytinyaðýna dönüþtürüldü. "Akhisar 6. Zeytin Hasat Þenliði"ne Manisa Valisi Erdoðan Bektaþ, Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Uður Aydemir, Muzaffer Yurttaþ, Sakine Öz ve KOSGEB Baþkaný Mustafa Kaplan katýldý.
Akhisar Zeytin Hasat Þenliði´nde, bin kiþi zeytinyaðý ile piþirilen kuzu ve dana kavurma, pilav, etli nohut, göce çorbasýndan oluþan menü ile öðle yemeðinde buluþtu. Hasadýn ilk günü Hicri Yýlbaþýna denk geldiði için bin kiþiye aþure ikram edildi.
Akhisar Kýrkaðaç sýnýrýndaki Bakýr mevkiindeki 1652 yaþýndaki zeytin aðacýnýn Türkiye´nin tescil edilmiþ en yaþlý zeytin aðacý olduðunu belirten Akhisar Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Alper Alhat, Akhisar ve çevresinden 65 tane aðacýn bin yaþýnýn üzerinde olduðu düþüncesiyle kendilerine köy muhtarlarýndan baþvurular geldiðini, söz konusu aðaçlarýn yaþ tescili için çalýþma baþlattýklarýný kaydetti. Alhat, "Bin yaþýnýn üzerindeki aðaçlarý tescil ettikten sonra bu aðaçlarýn ürünlerinden özel sofralýk zeytin ve zeytinyaðý koleksiyonu hazýrlayýp, tanýtým çalýþmalarýnda kullanmak için proje geliþtiriyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
Akhisar Zeytin Hasat Þenliði´ne gelen konuklar, akþam yemeðinde Keskinoðlu Araç Müzesi´nde aðýrlandý. Keskinoðlu Araç Müzesi, Türkiye´deki araç müzeleri içerisinde araç sayýsý, araç çeþitliliði ve araçlarýn üretildikleri ülke sayýsý bakýmýndan Türkiye´nin en büyüðü konumunda. Keskinoðlu Araç Müzesi´nde, otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, traktör, iþ makinesi, motosiklet türünde 200 araç bulunuyor. Yemekte konuþan Keskinoðlu Þirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoðlu, Akhisar´ýn sofralýk yeþil zeytin ihtiyacýnýn yüzde 70´ini, siyah zeytin ihracatýnýn ise yüzde 30´unu karþýladýðýný ifade etti.
Avrupa´da zeytin üreticisi ülkelerde zeytinyaðý tüketiminin 25 kg. seviyesine ulaþtýðýný, Türkiye´de bu rakamýn 1.5 kg. seviyelerinde gezdiðini anlatan Keskinoðlu, "Türkiye´de yürütülen tanýtým çalýþmalarýyla en saðlýklý yað olan zeytinyaðý tüketimini arttýrmayý hedefliyoruz. Ýç piyasada tüketim rakamlarýný arttýrma çabasýna paralel zeytinyaðý ihracatýný arttýrmak için de gayret gösteriyoruz" dedi.
(KE)

26.10.2014 13:02:46 TSI

Google+ WhatsApp