DOLAR49,45
EURO55,62
BITCOIN4.045.275
7° KAYSERİ
Üst banner
K
Konuk Yazar
07 Haziran 2013 · 402 okunma

Birbirini tamamlayan konular

Ne Mutlu Türkiyeliyim Diyene Dünkü Radikal İki’de Baskın Oran’ın ‘Dil sürçmene sağlık Leyla Zana’ başlıklı yazıyı okumamışsanız okuyun. Yazı şu cümleyle bitiyor: “Ne Mutlu Türkiyeliyim Diyene! Yeni anayasanın tek sloganı

Ne Mutlu Türkiyeliyim Diyene
Dünkü Radikal İki’de Baskın Oran’ın ‘Dil sürçmene sağlık Leyla Zana’ başlıklı yazıyı okumamışsanız okuyun. Yazı şu cümleyle bitiyor: “Ne Mutlu Türkiyeliyim Diyene! Yeni anayasanın tek sloganı budur.”
İşte bu kadar; işte tartışmanın başı, özü budur. Kalemine sağlık Baskın Bey; sağ ol, iyi ki varsın. 

Anayasa Komisyonu
Anayasa Komisyonu bugün kurulmuş olacak. Partilerin 3 üyesi, resmen tanınsın ya da tanınmasın ‘Grup’ oluştururlar. Yine açıklansın ya da açıklanmasın, üç kişilik grupların bir başkanları vardır. İlan biçimine bakarsak, AK Parti’den Mehmet Ali Şahin, CHP’den Süheyl Batum, MHP’den Faruk Bal, BDP’den Hasip Kaplan grup başkanı sayılacaklardır.
AK Parti’nin komisyonda uygulayacağı politikayı Erdoğan’ın, BDP’nin politikalarını -geçerli olsun isteniyorsa- Öcalan veya Karayılan’ın belirleyeceğini biliyoruz. MHP’nin politikası zaten belli, olmasa da, Bal’ın genel başkanına sorarak veya sormadan söylediği hemen bozulmayacaktır. Belirsizlik CHP’de çıkabilir. Geçen gün, “Ben AK Parti’ye güvenmiyorum, onlar da bize güvenmiyor” dediği gibi, günlük politikaları Batum bildirir, geride söylentiler kalır.
Komisyonda uzlaşma zorluğunu zaten biliyorduk. Uzlaşmayı bombalayacak ‘adamlarımız’ yokmuş gibi, oluşumuna ‘dikkatsizlik’ eklendi.
Havayı karartmayalım, halkın isteğini yüreğimize doldurarak engelleri geçebiliriz; her şeye karşın geçeceğiz. 

Terörle Mücadele Kanunu
Son iki yazısında Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) ele alan değerli yazar Kürşat Bumin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, gazetecilerin tutuklanmalarına ve haklarında hüküm verilmesine neden olan yasanın TMK olduğunu söylediği demecini ele almış. Bu acayip kanunun daha birinci maddesini çözümleyemeden ikinci yazısını bitirmiş!
TMK her maddesi ele alınıp, doğrusu eğrisi tartışılacak bir kanun değildir. Sanırım Siyasi Partiler Kanunu’nu da ele alanlar aynı durumla karşılaşacaklardır. Bizim bazı kanunlarımız gibi TMK da ‘düzelebilir’ değildir. Onun, bugünkü anayasamıza ve ceza mevzuatımıza uymayan ve yakışmayan birçok maddesi vardır.
TMK’nın 25 maddesi vardır: Bunlardan 5’i şimdiye kadar değiştirilmemiş, 20’si (bazıları üç kez) değiştirilmiştir. Değiştiren kanunları, eksik bırakmamışsam 22’dir.
Değişmeyen maddeler, TMK’nın terör tanımını genişleten 2’nci maddesi ile terörü ihbar edenlerin açıklanmayacağına dair 14’üncü maddesidir. Bunlara ek olarak, zaten değişmesi söz konusu olmayan, yürürlükten kaldırılan kanun maddelerinin sıralandığı 23, yürürlük maddesi 24, yürütme maddesi 25’inci maddelerdir. Yirmi yıldan beri her soruna karşı yasal tedbir aranarak değiştirilen bu kanunu kim, nasıl düzeltebilir?
Sevgili Kürşat Bumin, birinci yazısını, “TMK her şeyden önce ‘Terör Tanımı’nın yapıldığı madde itibariyle değiştirilmesi gereken bir kanundur” kanısıyla bitiriyor.
İkinci yazısından da bir alıntı yapmak istiyorum: “11 Eylül 2001 sonrasında ABD yetkililerinden bu büyük terör eyleminin ülkenin ‘anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini... değiştirmek’ türünden bir amaç taşıdığına dair tek bir söz işittik mi? İşitmedik.” Bu cümle, Kürt meselesindeki yanılgımızı anlatmıyor mu?
Kürşat Bey’in diğer maddeleri de ele alacağı anlaşılıyor; bence boşuna zahmet edecek, çünkü TMK yeni baştan bütün maddeleri yeniden yazılarak değiştirilse bile ‘düzelebilir’ değildir.
Bu dertten kurtulmanın çaresi, birinci maddesinde “12.04.1991 Tarihli ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Bu Kanunu Değiştiren ... No’lu Kanunlar Yürürlükten Kaldırılmıştır” yazan, diğer iki maddesi yürürlük ve yürütme olan 3 maddelik bir kanun çıkarmaktır.
Yürürlükten kaldırılan kanun boşluk yaratmaz ve sorunlarımızdan birçoğunu da çözer.

Paylaş X Facebook

Yorumlar 0

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır.

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Detaylar için Çerez Politikası.