Kürdistan
Türkiye’nin güneyinde iki Kürdistan “resmîleşerek” ortaya çıkıyor, bunlara ne isim takarsanız takın, ister “özerk bölgeler”, ister devletler, ister eyaletler, isterseniz de “Kürt yerleşim bölgeleri” deyin, taktığınız isi
Türkiye’nin güneyinde iki Kürdistan “resmîleşerek” ortaya çıkıyor, bunlara ne isim takarsanız takın, ister “özerk bölgeler”, ister devletler, ister eyaletler, isterseniz de “Kürt yerleşim bölgeleri” deyin, taktığınız isim oralarda Kürtler tarafından yönetilen, Kürt ahalinin yaşadığı bölgeler olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kürtler tarafından yönetilen Kürtler var orada.
Bu gerçek Türkiye yönetimini çok rahatsız ediyor.
Mezopotamya’da dört ülkeye yayılmış yaklaşık kırk milyon Kürd’ün yaşadığını yeni fark ediyor gibiler.
Dünya ve özellikle Ortadoğu çok temel bir değişimden geçerken bu kırk milyon insanın yaşam biçiminin hiç değişmeden kalacağını sanmak için gerçeklere karşı körleşmiş olmak gerekir.
Ortadoğu diktatörleri, halklarının barış içinde yaşayacağı bir sistem kurmaya hiç uğraşmadılar, onlar halkın bir kesimini yanlarına çekip “diğer kesimleri” ezerek yönetmeyi tercih ettiler, bu yönetim biçimi de büyük düşmanlıklar yarattı.
Diktatörler yıkılınca da o düşmanlıklar daha keskin biçimde ortaya çıktı.
Irak’ta Kürtler çok uzun zamandan beri mücadele ettikleri ve örgütlendikleri için Saddam yıkılırken Kürt devleti de hemen oluştu.
Suriye’de de çok uzun zamandan beri devam eden bir Kürt hareketi var.
Suriye Kürtleri kendi içlerinde bölünmüş durumdalar ama bir “Kürt devleti” ihtimali belirince koalisyon yaptılar.
Tam nasıl olacağı bilinmiyor ama Suriye’de özerk ya da bağımsız Kürt bölgeleri ortaya çıkacağı kesin.
Türkiye’nin yönetimi bu yeni Kürt oluşumlarından çok rahatsız ama ne yapacağını da bilemiyor, “müdahale ederiz” diyor, “yok etmeyiz ama kırmızı çizgi çizeriz” diyor, kısacası Irak Kürdistan’ı oluşurken hangi saçmalıkları yaptılarsa şimdi de aynı saçmalıkları yapıyorlar.
Yorumlar 0
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.
