İNSAN OL

İNSAN OL


İnsanlar hayvanları eğitiyor, hayvanlar da insanları.

Çok ağır başladın söze demesin kimse bana, emin olun tam da öyle.

Bir hayvan düşünün, yavrusunu canı pahasına koruyan.

Bir insan düşünün, yavrusunu doğurup canlı canlı toprağa gömen.

Bir hayvan düşünün, son nefesine kadar sadece tek eş ile ömrünü geçirip, eşi öldüğünde bile başka eşi ömrüne yoldaş etmeyen.

Bir insan düşünün, senin için ölürüm diye haykırdığı eşini gözünü kırpmadan öldüren.

Bir hayvan düşünün, ormanda yaşadığı yeri sahiplenip yapmış olduğu dışkısını bile toprakla örten.

Bir insan düşünün, gitmiş olduğu piknikte bile bulunduğu yeri kirleten, elinde bulunan yiyecek ve içeceklerin artığını çevresine atmakla mutlu olup kendisiyle bu davranışlarından dolayı gurur duyan.

Bir hayvan düşünün, ömrünü sadece Allah'tan gelen rızka adayıp bu yolda rızkını getiren insanları koruyup onlara en yakın dost olan.

Bir insan düşünün, hayatının son zamanlarında bile neden, niçin yaratıldığını bilmeyip ömrünü heba edip bu yolda etrafında kim varsa herkese ihanet eden.

Sen şimdi bu yazıyı okuyorsun.

Düşünmek ister misin hangisi benim diye?

Bir ormanlık alanda asılı yazı dikkatimi çekmişti “lütfen burada hayvan gibi davranın” diye yazıyordu. Önemli olan ne olarak yaratıldığından çok nasıl yaşadığındır. İnsan tabi ki yaratılanların en değerlisi olandır, öyle ama değerli iken değersiz olmakta yine insanın elindedir.Herkesten duyduğum bir sözü babam karşıma geçip gözlerime bakarak, yüreğimi eline alıp sıkarak demişti, “bu hayatta babana bile güvenme oğlum” kulağım bu söze aşinaydı ama babam söyleyince duraklayıp, olur mu hiç öyle baba demiştim. Babam da ben öyle söylüyorum sen derinler de ara sözlerimi demişti. Hayat yaşadıkça kimseye güvenmemenin anlamını önümüze tek tek koyarken aslında sadık dostlarımızın hayvan kelimesine sığdırdığımız koca varlıklar olduğunu öğreniyoruz.

Bir anne evladına kıyabilir mi hiç?

Baba, canını, namusunu emanet eden kadınına?

Bir evlat babasına, annesine, kardeşine?

Aldatmak denilen o ihanet dolusu an bir mazeretin arkasına sığınıp yapılabilir mi?

Bir yerlerde kendini görmek için, yerin dibine girebilir mi insan?

Verilen söz namustur, söz verip daha sonra inkar ederek namuslu yaşanılır mı?

Marifet önce insan sonra adam olmaktadır. İnsan olmak haddini bilmektir evlat derdi annem, haddini bilenlere selam olsun. İnsan sevgiyi yüreğine yazdıysa Allah'ın izniyle elbette kötülük ondan ve sevenlerinden uzak duracaktır.

Kötülüğü yok edip yaratılışımıza layık yaşamak dileğiyle...

Google+ WhatsApp