''Olumlu yönde gelişmesi için birçok haklı sebep olduğunu ortaya koyacağız"

Başbakan Yıldırım, ABD'nin başkenti Washington'da beraberindeki heyetle sabah yürüyüşü yaptıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin başkenti Washington'da beraberindeki heyetle sabah yürüyüşü yaptı.

Spor kıyafetleriyle kentin ünlü mekanlarında yürüyen Yıldırım, konakladığı St. Regis Oteli'nden önce Thomas Jefferson Anıtı'na gitti. Yıldırım, daha sonra Kore Anıtı ve Martin Luther King Anıtı'nı ziyaret etti.

Şehrin en önemli sembollerinden olan ve ülkenin kurucusu George Washington anısına yaptırılan Washington Anıtı'nı da ziyaret eden Yıldırım, yürüyüş sırasında karşılaştığı çocuklarla sohbet etti.

Anıtlar ve heykeller bölgesinde soğuk havaya rağmen yürüyüşünü sürdüren Yıldırım, yol üzerindeki bir banka oturarak fotoğraf çektirdi.

Yıldırım daha sonra mola verdiği bir kafede basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Washington'da alınan geniş güvenlik önlemlerine ilişkin "Bir talebiniz oldu mu?" sorusu yöneltilen Yıldırım, olağanüstü düzeyde, devlet başkanı seviyesinde bir güvenlik uygulaması yapıldığını söyledi.

"Geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde yaşanan tatsız hadiselerin tekrarının olmaması açısından olabilir. O yüzden aşırı tedbir almış olabilirler. Bizim güvenlik konusunda herhangi bir ilave tedbir alınması yönünde talebimiz olmadı." diyen Yıldırım, Amerikan makamlarının uyguladığı bir güvenlik protokolünün olduğunu belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin seçim barajına ilişkin açıklamaları sorulan Yıldırım, "Açıkçası ben açıklamadan tam net olarak 'seçim barajı düşürülebilir' diye bir şey anlamadım. Söylediği, MHP'nin seçim barajı problemi yok. Eğer seçim kanunlarında değişiklik yapılacaksa oturup bunu karşılıklı görüşüp yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum çerçevesinde çıkarılacak kanunlar bakımından ele alınabilir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yürütme seçimi yasama ile aynı anda yapılacağı için aslında yürütmede iktidara gelmeme diye bir alternatifin olmadığını, hükümetin seçimle tek başına iktidara geleceğini söyledi.

Seçim öncesi partilerin birbirlerine destek açıklaması yapabileceklerini, bunda bir problemin olmadığını vurgulayan Yıldırım, ancak sonunda adaylardan birinin tek başına seçileceğini dile getirdi.

Meclis'te aslında iktidar partisi, muhalefet partisi tanımının da kalkacağını vurgulayan Yıldırım, "Meclis yasama organı olarak milletvekillerinden teşekkül ediyor. Milletvekilleri bütün yasama faaliyetlerinde partilerinden bağımsız olarak hareket edebiliyorlar. Sistemin özü itibarıyla, milletvekillerinin nasıl belirleneceği, baraj, vesaire hepsi bir paket olarak ele alınabilir. Bunlar uyum yasaları çerçevesinde görüşülecek konular. Seçim kanunu bütün partileri hatta ülkeyi ilgilendirdiği için geniş bir uzlaşma içinde ele alınması gereken bir konu." dedi.

Yıldırım, "AK Parti'nin bir öngörüsü var mı seçim barajına ilişkin?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne, yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir."

Google+ WhatsApp