KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasına asla geçit vermeyeceğiz

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasına asla geçit vermeyeceğiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, adada iki ayrı egemen, eşit devlet dışında bir anlaşmadan yana olmadıklarını ifade ederek, “Kıbrıs Türklerini adadan yok etmek ve adayı Rodos ve Girit’ten sonra 13’üncü ada olarak Yunanistan’a bağlamak, halen hedefleri budur. Asla buna geçit vermeyeceğiz. Çünkü çok şehit verdik. Çok bedeller ödedik” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine geldi. Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'nün karşıladığı Cumhurbaşkanı Tatar, ilçenin tarihi kilim müzesini ve Ulu Cami’yi ziyaret etti. Çevredeki parkta oturan vatandaşlarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Tatar, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin deniz yetki alanlarına ilişkin iddialarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Maalesef onlar bayağı bir şımarmışlar. Geçenlerde 9 Eylül Üniversitesi'nde, esasında 9 Eylül günüydü, beni çağırmışlar, Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar da oradaydı. Orada yapılan değerlendirmelerde 'Adalar Denizi' dediğimiz Ege'de, o adalar ki zamanında bize aitti. Hepsini Yunanlar, Lozan Antlaşması bağlamında bir yolunu bulmuşlar, kendi egemenliklerine geçirmişler. Maalesef Lozan Antlaşması'na rağmen 3 mildeydi, sonra 6 mil, şimdi de 12 milden bahsetmektedirler. Aynı anlayışı da tüm Doğu Akdeniz'e yaymak suretiyle. Yani diyorlar ki 'Kıbrıs'ta hiç Kıbrıs Türk'ü yoktur. Hiç Türk halkı yoktur'. Güya adanın hepsi Rum Cumhuriyeti’ne aitmiş gibi orada, deniz yetki alanlarının da ortaya koydukları gerçekten kabul edilemez iddialarla, hem bizleri hem Türkiye’yi sarmak ve bizim büyük denizlere Akdeniz’in tümüne çıkış yollarımızı engellemek dediğim gibi ‘Mavi Vatan’daki haklarımızı hukukumuzu, çiğnemek ve aynı zamanda da hava sahasındaki üstünlüğümüzü engellemek için her türlü kendilerine göre bir takım siyaset geliştirmişler. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Sonuna kadar direneceğiz. Ama tabi ki biz Kıbrıs Türk halkı olarak böyle bir mücadeleyi kendi başımıza vermemiz mümkün değildir. Biz hep bu mücadelede Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içerisinde bu mücadeleyi vermek durumundayız. Bunu yapıyoruz bunu veriyoruz. Çok da mutluyuz çünkü Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaktadır” dedi.

'İKİ AYRI EGEMEN EŞİT DEVLET'

Kıbrıs adasında iki ayrı egemen eşit devlet dışında bir anlaşmadan yana olmadıklarını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türklerini adadan yok etmek ve adayı Rodos ve Girit’ten sonra 13'üncü ada olarak Yunanistan’a bağlamak, halen hedefleri budur ama asla biz tabi buna geçit vermeyeceğiz. Çünkü çok şehitler verdik. Çok bedeller ödedik. Türkiye, her zaman yanımızda olmuştur. Türkiye de büyük fedakarlıklar yapmıştır. Anlaşma istiyor, o anlaşma dolayısıyla bu çağda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu yaşında, bu olgunluğunda yani. Geçenlerde New York toplantılarında yüzlerine söyledim baka baka. 60 yıldır Kıbrıs Türk halkının devleti vardır. 60 yıldan sonra Kıbrıs Türk halkı kendi devletinden asla vazgeçmez. Türkiye Cumhuriyeti’nin de buna müsaadesi yoktur. Dolayısıyla biz varlığımızı sürdüreceğiz. Ama sonunda tabi ki günün sonunda dünya barışı için, dünya huzuru için biz de bu bölgedeki istikrar için antlaşma istiyoruz. O antlaşma da yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devletten geçmektedir. Bu siyaset artık budur, bu şekilde sürdürecektir. Onlar kabul etmezlerse onlar düşünsün” diye konuştu.

'FEDERASYON DEFTERİ KAPANMMIŞTIR'

Hala adada bir federasyon kurulmasına ilişkin düşüncelerin var olduğunu ancak buna izin vermeyeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Benden daha farklı düşünenler vardı, halen daha benim bazı muhaliflerim federasyonu konuşanlar vardı. Ama federasyon ne olduğu açık ve nettir, federasyon dediğim gibi Rumlar da oradadır. Çoğunluğun azınlığı yönettiği zaman içerisinde Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin olmadığı Avrupa Birliği'nde yok edilmesi ve aynı zamanda Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesi anlamında olduğu için benim için federasyon defteri kapanmıştır. Bu anlamda Türkiye’den de yetkili ağızlarla aynı şekilde artık federasyon mederasyon kalmamıştır. Bundan sonra Kıbrıs’ta iki ayrı devleti savunmak zorundayız diye Türk siyaseti Türk politikası bu şekilde gelişmiştir. Çünkü hep biz sabırlı olduk, biz iyi niyetli olduk. Kıbrıs’ta çeşitli dönemlerde çeşitli planlar ortaya çıkmıştır. Annan planı, efendim son olarak ortaya konan plan, hepsini Rumlar reddetmiştir. Neden reddetmişler? Çünkü Kıbrıs’ta Kıbrıs’ı birleşik görmemiştir. Kıbrıs’ın zenginliklerini ve yönetimini paylaşmak istememiştir. Her zaman onların gönlünde yatan halen daha bugün de öyledir. Kıbrıs’ı bir Yunan adası olarak gördüler. Kıbrıs’ın en sonunda bir Yunan ve Helen adası olması gerektiğini halen daha söylüyorlar. Siyasetleri o şekilde şu anda da sürdürmektedir. Bizim yolumuz doğru yoldur.”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sivrihisar ilçesindeki ziyaretlerinin ardından kent merkezine geçerek Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti.

 

KIBRIS GAZİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret ettikten sonra Kıbrıs gazileriyle bir otelde bir araya geldi. Kıbrıs Barış Harekatı gazileri ve ailelerinin yanı sıra buluşmada AK Parti Eskişehir milletvekili Harun Karacan, MHP Eskişehir milletvekili Metin Nurullah Sazak, Garnizon Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan da yer aldı. Gazilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs gazilerinin adaya ayak basmasıyla Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığına, özgürlüğüne ve hürriyetine kavuştuğunu söyledi. Adada iki eşit egemen devlet anlayışına dayalı bir anlaşmadan yana olduklarını kaydeden Tatar, "Egemen eşitliğe dayalı iki devletin iş birliğiyle ancak Kıbrıs'ta bir anlaşmanın olabileceğini var gücümüzle haykırmaya devam ediyoruz. İHA'larımızla, SİHA'larımızla her türlü iş birliğiyle hem denizlerde Mavi Vatan'da enerji kaynakları bakımından hem hava sahasında tüm üstünlüğümüzü korumak ve Akdeniz'e hakim olmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her koşulda Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliğine devam edecektir. Gönül birliği içinde geleceğimizin inşallah geçmişten alınan derslerle şekillendirilmesi gerekiyor. Kıbrıs Türk halkının geleceği, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğüdür” ifadesini kullandı.

BALMUMU HEYKEL MÜZESİ VE PARKLARI GEZDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, daha sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in balmumu müzesini gezdi. Büyükerşen’in de eşlik ettiği gezide balmumu heykellerini inceleyen Cumhurbaşkanı Tatar, müzeyi dolaşanlarla da sohbet ederek fotoğraf çekildi. Türkiye’nin Kıbrıs’taki ilk hava şehidi olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in balmumu heykelini de inceleyen Ersin Tatar, "Ben yakından takip ettim. Uçağı düştü, kendisi kurtuldu. Aldılar götürdüler ve işkence yaptılar. Bu da bizim içimizde bir yara olmuştur. Cengiz Topel'i hiçbir zaman unutmadık. Cengiz Topel bizim için bir kahramandır, bir şehidimizdir, her zaman Kıbrıs'ta yaşatılmaktadır. Her yıl 8 Ağustos günü onu anıyoruz. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun” dedi.

MARAŞ’I 230 BİNDEN FAZLA KİŞİ ZİYARET ETTİ

Daha sonra Dede Korkut Parkı, Millet Bahçesi’ni gezen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ziyaretlerinin ardından bir otelde yerel basınla bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tatar, geçen yıl Ekim ayında açılışı yapılan Maraş bölgesini şu ana kadar pandemi şartlarına rağmen 230 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Maraş'ın 1974 yılından beri kapalı olduğunu hatırlatan Tatar, "Taşınmaz Mal Komisyonu adında bir kurulumuz var. Kimin mal varlığı varsa oraya başvurulup iade edilmesini istiyoruz. Süreci şu anda sürdürüyoruz. Maraş bölgesini bugüne kadar 230 binden fazla kişi ziyaret etti. Bu sayı, pandemiye rağmen. Pandemi olmasa ziyaretçi sayısı milyonu bulurdu. Aşılama ve aldığımız tedbirlerle, açılmalarla, kısa bir süre sonra turizm ve öğrenci boyutuyla eski noktaya geldiğimizde o zaman Maraş'a ziyaretler artacak, Maraş daha fazla değer bulacak. O güzelim plaj ve oradaki sosyal tesisler, parklar yaşam bulacak. Uluslararası hukuk bağlamında yavaş yavaş yerleşime açılacaktır” diye konuştu.

KKTC’YE YAPILACAK OLAN KÜLLİYE

Gazetecilerin KKTC’ye yapılacak olan külliye ile ilgili sorusu üzerine konuşan Tatar şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından değerlendirilmiş bir kıymet ortaya çıkacaktır. Orada bizim Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi ve Meclis binası ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir devlet olduğu ve o devlete yakışır şekilde bu yapıların yapılması önemlidir. 450 dönümlük arazide, 50 dönümü binalara ve 400 bin dönümü de parka ayırılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Milli Park olarak değerlendirilecektir."

Google+ WhatsApp