25 Aralık kumpas davası başladı

Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık Soruşturmasında usulsüzlük yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla Fethullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 69 kişi hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

25 Aralık kumpas davası başladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, paralel yapı iddialarına yönelik, 8’i tutuklu 69 kişi hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayının en büyük duruşma salonunda görülüyor. Duruşmada, firari sanıklar Fethullah Gülen, Sinan Dursun ve Hamza Tosun'u avukatları temsil ederken, 1'i başka suçtan olmak üzere 9 tutuklu ve 27 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu şikayetçi ve mağdurları avukatları temsil etti.

CHP adına İstanbul milletvekili Selina Doğan ve Ankara milletvekili Şenal Sarıhan da gözlemci olarak davayı takip etmek üzere duruşma salonunda hazır bulundu.
Sanıkların kimlik tespitlerinin alınması esnasında, sanıklar Hamza Tosun ve Mahir Çakallı'nın avukatı Osman Ertürk, salon sistemine tepki gösterdi.

Salon yetersizliğinden müdahil avukatların yanında oturduğu için stres altında not aldığını söyleyen avukat Ertürk, "Davaya katılma ihtimali olan vekillerle sıkış tıkış oturuyoruz. Ben burada savunma avukatıyım. Müdahil avukatlar görmesin diye stres altında not alıyorum. Bu salonda bir yargılama yapılamayacaksa buyurun Silivri'ye gidelim. Ya ben çıkacağım buradan ya da diğer arkadaşlar. Yazılarımın üstünü örtmek zorunda kalıyorum. Oturacak yer yok. Silivri'de ya da 300-500 kişilik bir konferans salonunda görülmesini talep ediyorum" dedi.

Mahkeme başkanı Ahmet Civelek, sanık avukatının talebini reddettiğini açıklamasının ardından sanıkların kimlik tespitleri tamamladı.
Sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınan duruşma, taraf avukatların usule ilişkin beyanlarının alınmasıyla devam etti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan 1453 sayfalık iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen yer alıyor. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı eski bakanlarında aralarında bulunduğu 27 kişi de "mağdur" olarak yer alıyor.

GÜLEN’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 52 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede, bir numaralı şüpheli Gülen ile yardımcısı olduğu belirtilen iki numaralı şüpheli Sinan Dursun’un, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs”, “FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) PDY(Paralel Devlet Yapılanması) silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla elde etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 37 yıl 6 aydan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

DÖRT POLİS MÜDÜRÜNÜN 338'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianame, örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'nun ise ağırlaştırılmış müebbet ve 162,5 yıldan 338'er yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
İddianamede, diğer 63 şüpheli hakkında, “Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, casusluk, resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6 aydan 330 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. 

Google+ WhatsApp