AK Parti MYK sonrası önemli açıklamalar
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'Türkiye’nin gündeminde Suriye’ye kara harekatı yok' dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından toplantıda alınan kararları açıkladı. Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında yaptığı ev sahipliğine değinen Çelik, "Tarihe çok önemli notlar düşüldü. Bunlardan birisi kapsayıcı büyüme konusudur. Arkasından, Kadın20 platformu yapılmıştır. İlk kez dönem başkanlığımız sırasında sayısal bir hedef konulmuştur. 60'a yakın resmi toplantı, yüzden fazla etkinlik gerçekleştirilmiştir. Fransa'da insanlığa karşı bir terör eylemi gerçekleştirildi. Daha önce Ankara saldırısı Türkiye'nin canını çok yaktı. Bu saldırıyı gerçekleştiren terör örgütlerine karşı Türkiye ciddi bir mücadele yürütüyor. Sina'dan kalkan uçağa bir terör eylemi gerçekleştirildi. Fransa'da meydana gelen saldırı bu halkanın acı devamı oldu. Bunu sadece Fransa'ya yapılmış bir saldırı olarak değerlendirmediğimizi, tüm insanlığa yapıldığını, yaralılar için acil şifalar dilediğimizi paylaşıyoruz. Terörle mücadele konusunu G-20'de de ele alındı. Zirvede, bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tezlerinin ne kadar önemli olduğu görüldü. O saldırının çok daha büyük bir katliamı hedeflediği ve son anda engellendiği göz önüne alınırsa tehdidin ne kadar büyük olduğu göz önüne alınmalıdır. Türkiye'nin tezleri çerçevesinde istihbarat paylaşımının ne kadar ertelenemez olduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.
''TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE KARA HAREKATI YOK''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik alana IŞİD'in erişimini kesmek için Türkiye ile operasyon yapılacağı yönündeki açıklamasına ilişkin, "Türkiye, bölgesel güvenlik, ulusal güvenlik ve küresel güvenlik açısından koalisyon güçleri ile birlikte hareket ediyor. Şu aşamada, Türkiye'nin gündeminde kara harekatı yok. Türkiye için milli güvenlik meselesi öncelikli bir meseledir" dedi.
Hükümet Kurma sürecine değinen Çelik, "Sayın Başbakanımız bir istişare sürdürüyor. Bu istişarelerin tamamlanmasından sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın programına uygun olarak Sayın Başbakanımızın kendisiyle bir araya gelmesiyle süreç şekillenmiş olacak. Bununla ilgili olarak bu istişarelerin tamamlanması düşünülüyor. Bütün bunlar değerlendirildiğinde, önümüzdeki günlerde en kısa zaman içerisinde hükümetin kurulacağını, Türkiye'nin yeni bir istikrar bu hükümetle birlikte adım atacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Çelik, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Meclis Başkanlığı Adaylık başvurusunu AK Parti'nin ne zaman yapacağını sorması üzerine Çelik, Kahraman'ın muhtemelen yarın başvurusunu yapacağını belirtti. Kabinenin ne zaman kurulacağının sorulması üzerine ise Çelik, "Cuma mı pazartesi mi olur hükümetin kurulmasıyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğim. Hafta başına da kalabilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın programları ve Sayın Başbakanımızın yürüttüğü istişare sürecinin tamamlanması, bütün bunlar çerçevesinde kısa zaman içinde kurulacaktır. Hafta başına da kalabilir. Tamamen cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın takdirine bağlı bir konudur" diye konuştu.
Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede yapılan silah yardımlarının da gündeme geldiğini hatırlatması üzerine Çelik, "Kuşkusuz, oradaki terör örgütlerine, özellikle DAİŞ başta olmak üzere, karşı yapılan yardımları her zaman olumlu buluyoruz. Bir terör örgütüyle mücadele ederken başka bir terör örgütüne yardım etmek sağlıklı bir durum değildir. Buradaki YPG Türkiye açısından bir terör örgütüdür. DAİŞ'e karşı mücadele için silah yardımında bulunulması ve bu silahların yarın Türkiye'ye doğrultulmayacağı garantisini kimseye vermiyor. Hiçbir şekilde Türkiye'yi tehdit eden bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütüyle mücadele ediyor diye silah yardım yapılmasını doğru bulmuyoruz. Milli güvenliğimizi tehdit eden terör örgütlerinin hiçbir şekilde şu ya da bu gerekçeyle ya da DAİŞ terör örgütüyle savaşıyor diye bir müsamahaya tabii olmasını arzu etmiyoruz. Sınırımızda çok yakın 98 kilometrelik bir alanda, DAİŞ terör örgütünün etkinliği var, bu müsamaha göstereceğimiz durum değildir. DAİŞ terör örgütüne nasıl müsamahasız bir tavrımız varsa, diğer terör örgütleri de aynı şekilde bu değerlendirmenin içindedir. Geçmişte yapılan hatalar müttefiklerimiz tarafından Suriye'de yapılmamalıdır. DAİŞ terör örgütüyle mücadele önceliklidir diye aşka terör örgütleri asla desteklenmemelidir, özellikle onlara silahlı yardımda bulunulmamalıdır. Oradaki terör örgütlerinin birbiriyle mücadelesinden bir barış çıkmaz" ifadelerini kullandı.
AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesinin açıklamasının sorulması üzerine Çelik, "Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması konusunda geç kalındığını düşünüyoruz. Meselenin sadece Suriye konusuna indirgenerek canlandırılması ya da canlandırılmaması şeklinde takvim vizyoner bir yaklaşım doğru yaklaşım olmaz" dedi.
"TÜRKİYE, KİMSENİNİ BARIŞ VE GÜVENLİĞİNİN YA DA REFAHININ TAMPON BÖLGESİ DEĞİLDİR"
Türkiye'nin kimsenin barış ve güvenliğinin ya da refahının tampon bölgesi olmadığını anlatan Çelik, "Türkiye Avrupa güvenliğini bir protezi değildir. Türkiye ile ilişkilerin canlandırılmasını yine mülteci meselesine indirgiyorlarsa bu da yanlış bir tutumdur. Avrupa Birliği'nin bunu Türkiye ile ortak mekanizmalarla çözmesi gerekir" dedi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY'İN AÇIKLAMALARI
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik alana IŞİD'in erişimini kesmek için Türkiye ile operasyon yapılacağı yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Çelik, "Sanki bu beraberce Amerika ile birlikte Türkiye bir kara harekatına başlayacakmış, TSK kara harekatı yapacakmış gibi bir mana çıkıyor, böyle bir şey yok. Zaten, hava harekatını beraber gerçekleştiriyoruz koalisyon güçleriyle birlikte. Türkiye, bölgesel güvenlik, ulusal güvenlik ve küresel güvenlik açısından koalisyon güçleri ile birlikte hareket ediyor. Şu aşamada, Türkiye'nin gündeminde kara harekatı yok. Türkiye için milli güvenlik meselesi öncelikli bir meseledir. Sınırımızda bir güvenlik tehdidi görürsek, bununla ilgili gerekenleri hem müttefiklerimiz hem de koalisyon unsurlarıyla birlikte hem de tek başına yapacak şekilde planlamalarımız her zaman masadadır" diye konuştu.
Suriye meselesiyle ilgili Viyana'da yapılan görüşmelerin hatırlatılması üzerine Çelik, "Suriye'nin tek başına askeri çözümlerle bir noktaya vardırılması daha büyük bir çıkmaz sokaktır. Orası terör örgütleri için daha büyük bir cazibe merkezi haline geliyor" şeklinde konuştu.
Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan dostluk maçında Fransa'da hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunda ıslık çalınmasının sorulması üzerine Çelik, "Yabancı devletlerinin ulusal marşları okunurken kendi marşımız okunurken gösterdiğimiz saygıyı göstermek lazım. Özellikle saygı duruşunda bulunurken, bunun ıslıklarla zedelenmesine doğru bakmıyoruz. Tepkilerini gösterebilirler ama bunun için ulusal marşların, saygı duruşunun bitmesi gerekir. Bu tip alanlarda, vatandaşlarımızın birbirine karı slogan atması doğru değildir" dedi.