Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz:

Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz:

Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz:

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, “Ülke olarak organ bağışı konusunda çok mesafe almamız gerekiyor” dedi.
Organ bağışı konusunda vatandaşı bilinçlendirmek için her yıl Kasım ayının ilk haftası Organ Bağışı ve Organ Nakil Haftası olarak düzenlendiğini söyleyen ERÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, “Her yıl Kasım ayının ilk haftası Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Organ Bağışı ve Organ Nakli Haftası’ olarak düzenlenmektedir. Bu haftanın amacı organ bağışı konusunda insanlarımızın bilinç ve duyarlılıklarını artırmak, kamuoyu oluşturmaktır. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı yeterli şekilde yapılmamaktadır. Organ bağışı yeterli olarak yapılmayınca organ nakli bekleyen hastalarda her geçen gün artmakta ve bu arada da organ nakli beklerken bazı hastalarımız da kaybedilmektedir. Son dönem organ yetmezliği olan hastalarda tek tedavi seçeneği organ naklidir. Başka bir çözüm yolu yoktur. Bu nedenle son dönem organ yetmezliği olan hastalarda organ bağışı kurtarıcı bir nitelik taşımaktadır” dedi. Diğer ülkelere kıyaslandığında Türkiye’de organ bağışının çok az olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Özellikle ileri ülkelerle kıyaslandığında ülkemizdeki organ bağışının ne derece az olduğu ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yılda milyon nüfus başına üç buçuk ile dört beyin ölümlü hastanın organları bağışlanmaktadır. Amerika’da Avrupa gibi yerlerde ise milyon nüfus başına yılda 35 ile 40 beyin ölümlü hastanın organları bağışlanmaktadır. Ülke olarak organ bağışı konusunda daha çok mesafe almamız gerekiyor. Dış ülkelerdeki organ bağışının onda biri seviyesinde ülkemizde organ bağışı yapılmaktadır. Yapılan bu organ bağışı da sadece ülkemizin belirli bölgelerinde yapılmaktadır. Seksen bir vilayetten sadece üçte birinde organ bağışı yapılmaktadır. Geriye kalan üçte ikilik kısımda ise organ bağışı yapılamamaktadır. En fazla organ bağışı kıyı bölgelerde yani Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Doğuya doğru gidildikçe organ bağışı giderek azalmakta ve büyük bir kesiminde organ bağışı yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.
“BEYİN ÖLÜMLÜ HASTANIN ORGANLARI BAĞIŞLANDIĞINDA 7 KİŞİYE HAYAT OLUYOR”
Beyin ölümlü hastanın organlarının bağışlandığı taktirde organ nakli bekleyen 7 hastanın hayatı kurtulduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, “Beyin ölümlü bir hastanın organlarının bağışlanmasıyla en az yedi tane organ nakli bekleyen hastanın hayatı kurtarılmaktadır. Dolayısıyla organ bağışı çok önemlidir. İnsanlarımızın beyin ölümlü hastalarının organlarının bağışlanması gerekir. Bağışlanmayan organlar toprak olmaktadır. Halbuki bağışlandığı taktirde yeni bedenlerde can bulmaktadır” dedi. Türkiye’de son dönemlerde organ yetersizliğinin arttığını dile söyleyen Prof. Dr. Zeki Yılmaz, “Ülkemizde son dönem organ yetmezlikleri giderek artmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni başta diyabet, şeker hastalığı, hipertansiyon, tansiyon yüksekliği ve diğer böbrek hastalıklarıdır. Ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine göre böbrek nakli bekleyen hastaların sayısı daha fazladır. Çünkü ülkemizde son dönem böbrek yetmezliği yapan hastalıklar her geçen gün artmaktadır. Karaciğer nakli bekleyen hastalarda giderek artmaktadır. Son dönem karaciğer yetmezliği başta hepatit B ve C’ye bağlı bulaşıcı sarılığa bağlı siroz hastalarında en çok görülmektedir” dedi. Organ bekleyen hastalar hakkında da blilgiler veren Yılmaz, “2015 yılında böbrek yetmezliği nedeniyle organ bekleyen hasta sayısı 22 bin 395’tir. Bu sayı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde karaciğer nakli bekleyen 678 hasta vardır. Böbrek nakli bekleyen hastalar organ nakli olana kadar diyalize girmektedirler ancak diyaliz kesin çözüm değildir” şeklinde konuştu.
ERÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, 1992 yılından beri üniversite hastanesinde organ nakli yapıldığını da sözlerine ekledi.

Google+ WhatsApp