ÖTV’deki matrah değişimi sektörü nasıl etkiledi?

ÖTV’deki matrah değişimi sektörü nasıl etkiledi?

Sıfır otomobil almak isteyen vatandaşların beklediği ÖTV matrah indirimi ile ilgili açıklamalar yapan İnciroğlu Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Esin İnciroğlu Kürtüncü “Bekleme kararını alan müşterilerimizde geçen aylarda enflasyon ve kurlar dolayısıyla araçlara gelen zamlarda baktığımız zaman aynı noktada buluşmuş oluyorlar. Fakat bugün alım kararı yapmış müşterilerimiz için ciddi bir avantaj söz konusu” dedi.

Sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlar tarafından beklenen ÖTV matrah düzenlemesiyle ilgili açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. Bakan Nebati, otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini, uygulamanın hayata geçeceği tarihi açıkladı. 
 
Düzenlenen matrah değişikliği hakkında bilgi veren Esin İnciroğlu Kürtüncü “Vatandaşlarımızın kafası çok karışıktı. Bu beklentiyle alakalı 'matrahlar değişecek' diye ciddi bir beklentiye sahipti ve kafa karışıklığı çok fazlaydı. 1 Aralık'tan önce böyle bir kararın düzenlemeye girip yayınlanması çok büyük kafa karışıklığını gidermiş oldu. Bunun için de devletimize teşekkür ederiz. Matrah vergilerden arınmış aracın fiyatıdır. Vergilendirme dilimleri beş kademeden oluşuyordu. Buraya baktığımız zaman en üst kademeden etkilenen araçlarda 33 bin liralık yaklaşık bir iyileştirme mevcut. En alt limite baktığımız zamanda 71 bin liralık bir iyileşme mevcut. Fakat burada 71 bin liralık bir iyileştirme yani alt kademe ödemeden etkilenen otomobillerde bulunurluk ve tedarik sıkıntısı olduğu için daha çok üst limitten otomobillerin alım kararını etkileyeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
 
  ‘BUGÜN ALIM KARARI YAPMIŞ MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN CİDDİ BİR AVANTAJ SÖZ KONUSU’
 
ÖTV muafiyetinden faydalanan otomobillerde bir değişiklik olmadığını belirten diyen Kürtüncü  “Bununla birlikte bekleme kararını alan müşterilerimizde geçen aylarda enflasyon ve kurlar dolayısıyla araçlara gelen zamlarda baktığımız zaman aynı noktada buluşmuş oluyorlar. Fakat bugün alım kararı yapmış müşterilerimiz için ciddi bir avantaj söz konusu. Burada da üst limitteki otomobillerin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz. ÖTV muafiyetinden faydalanan otomobillerde bir değişiklik olmadı. Orada 450 bin TL ile 500 bin TL’ye kadar olan araçlarda bir muafiyet var. Fakat burada matrah düzenlemesinden dolayı ürün gamı çeşitliliği arttı. O yüzden ÖTV muafiyetinden faydalanacak kişiler için aslında daha fazla ve daha zengin ürün gamına ulaşacaktır. Fakat burada en yakın zamanda bir düzenleme beklemekteyiz. Elektrikli otomobillerimiz bu kapsama girmemekte. Fakat hibrit otomobillerde 210 bin liradan 350 bin liraya kadar çıktı. Çok sınırlı otomobilleri kapsamakta. O yüzden alım kararları da tedarikle birlikte şekillenecektir. İkinci el otomobiller fiyat politikasını sıfırları referans alarak yapmaktadır. Dolayısıyla matrah düzenlemesinden etkilenen otomobillerde indirim söz konusu olacaktır. Fakat ürün maliyetleri ve zamlar neticesinde kısa vadede bir indirim söz konusu olacağını düşünüyoruz. O yüzden sizi showroomlarımıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp