Ebilsad Başkanı Erkan Saldır Uyardı!

Ege Bilişim Sanayicileri Derneği (EBILSAD) Başkanı Erkan Saldır, E-Ticaret için yapılan yeni düzenlemelerin SMS ve e-posta pazarlama sektöründe izinsiz (spam) gönderileri azaltacağını ve doğru konumla

Ege Bilişim Sanayicileri Derneği (EBILSAD) Başkanı Erkan Saldır, E-Ticaret için yapılan yeni düzenlemelerin SMS ve e-posta pazarlama sektöründe izinsiz (spam) gönderileri azaltacağını ve doğru konumlanan şirketler için bir fırsat olabileceğini söyledi.
23 Ekim 2014 tarihinde TBMM Genel Kurulunda Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kabul edildi. Yeni kanun Spam gönderileri azaltmayı ve E-Ticaret hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor. Günümüzde toplu mesajlaşma sektörünü kamu kurumları, özel sektör firmaları, siyasi partiler, dernek ve vakıflar gibi birçok toplumsal aktörün yoğun olarak mesaj gönderimleri için kullandığını ifade eden EBİLSAD Başkanı Saldır, "Sosyal medya pazarlamasının önemi bu kanun ile daha da arttı. Kullanıcıların, SMS yerine whatsapp,e-posta yerine twitter ve facebook sosyal medya kanallarını son dönemde tercih ettiğini görmekteyiz. Sosyal medya kavramı günden güne önem kazanmaktadır. Dolayısıyla facebook, twitter gibi sosyal medya kanalları popülerliğini artırmaktadır. Bu da sosyal medya pazarlaması kavramını artırmaktadır. Pazarlama kampanyası olarak kullanılan SMS ve e-posta yavaş yavaş yerini sosyal medya kanallarına bırakmaktadır. Tüm kitleye yasal ve sorunsuz ulaşmak isteyen firmalar izinli kullanıcı veri tabanlarına gönderi yapmak zorunda. Sosyal medya siteleri bu denetlemeyi otomatik yaparak sizi onaylayan üyelerle mesajlaşma olanağını zaten sağlıyor. İzin alarak gönderebilen ve izinli veritabanlarını kullanmak için kişiler servis sağlayıcılara daha fazla ücret ödemek zorunda kalacak. İzin alabilmek bu kadar yoğun e-posta ve sms gönderiminin olduğu bir dönemde hiç de kolay değil. Sosyal medya platformları kullanıcılarına direk mesaj iletme şansı tanıyor. Twitter günlük 250 mesajı direk gönderimine izin veriyor. Firmalar kişilere ulaşabilmek için reklam ve websiteleri üzerinden kayıt olmak için kampanyalar düzenlemek ve gönderim izini almak zorundalar" dedi.
Bundan böyle SMS ve e-posta gönderimi yapan firmaların daha dikkatli davranmaları ve izinli sistemleri destekleyen firmalar üzerinden gönderi yapmalarının gerektiğini kaydeden Saldır, "Yeni yasa ile izinsiz mesaj gönderimine 2 bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, yeni düzenleme e-ticaret alışverişlerinde satıcıların kullanıcıları sipariş koşulları ve ücretleri hakkında ödeme aşamasından önce tam ve düzgün bir şekilde bilgilendirilmesini sağlıyor. Özet olarak diyebiliriz ki; yeni yasa reklam içerikli sms´lerin ve otomatik aramaların tüketici onayı olmadan yapılmasını önlemek adına yapılmış bir yasadır. Bu doğru denetlenirse hem alıcıların istenmeyen mesajlardan kurtulmalarına yardımcı olur. Hem de sosyal medya gibi izinli kanalların pazarlama kampanyalarında kullanımı daha da yaygınlaşır" şeklinde konuştu.
(KE-HO-Y)

28.10.2014 15:21:22 TSI

Google+ WhatsApp