Geleceğin mucitleri robot yapmayı öğreniyor

Gelecekte insan yaşamına büyük kolaylıklar sağlaması öngörülen ileri robot teknolojisine, bilim adamı olma yolunda ilerleyen meraklı öğrenciler el attı. Robot yapmayı öğrenmek için çalışmalara başlayan minik mucitler, eğitimleri bittiğinde hayal ettikleri robotu yapabilecek.

Zeytinburnu'nda öğrenim gören bir grup öğrenci, geleceğin bilim adamları olabilmek için kolları sıvadı. Zeytinburnu Belediyesi bünyesindeki Veliefendi Bilgi Evi'nde geçtiğimiz aylarda başlatılan robot yapım eğitimlerine katılan minik mucitler, çeşitli materyallerle robot yapmayı öğreniyor. 21'inci yüzyılın becerileri olarak tanımlanan ve eleştirel düşünmenin yanı sıra problem çözme, iş birliği sağlama gibi becerileri bünyesinde barındıran eğitimler, kursa katılan öğrencilerin farklı boyutlarıyla gelişimine de katkı sağlıyor. 8-12 yaş arası çocukların katıldığı kurs, eğitimlerini İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor.

FARKLI AŞAMALARDAN GEÇİYORLAR

Eğitimde öncelikle robot yapım aşamasında kullanılan materyaller öğrencilere tanıtılarak, öğrencilerin materyalleri tanıması sağlanıyor. Sonraki aşamalarda öğrencilere işbirliği ve grupça çalışabilme bilincini aşılamak adına beraber çalışmalar yaptırılıyor. Robot yapım eğitimi ise toplamda 5 aşamadan oluşuyor. Atölye çalışmaları tamamlandığında ise öğrencilerden tamamen kendi hayal ürünleri olan bir robot tasarımı yapmaları isteniyor.

AMAÇ, GELECEĞİN MÜHENDİSLERİNİN YETİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAK

Türkiye'nin robotik alanlardaki çalışmalarda istenen düzeyde olmadığını dile getiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, başarı için gerekli eğitimlerin çocuk yaştan itibaren verilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocukların teknik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan projenin detayları hakkında bilgi veren Şişman, "21. yüzyıl becerileri diyoruz. Eleştirel düşünme, problem çözme, fen matematik bu bilgilerle donatılmalı çocuklar, yazılım kodlama bilmeli çocuklar. Artık bütün çocuklara kodlama öğretmeliyiz neredeyse. Amerika'da bu şekilde eğitimlerde revizyon yapıldı. Kodlama öğretmeye çalışıyorlar. Burada ne yapıyoruz? Bizim buradaki hedefimiz devlet okulunda okuyan çocuklar. Özel okullarda az çok çalışmalar yapılıyor ama devlet okulundaki çocuklar bu konuda şanssızlar. Bizde bu fırsat eşitliği dediğimiz bir problemle karşı karşıyalar. Onlarda bir nevi fırsat eşitliğini yakalamak ve o çocukları bir şekilde geleceğin mühendisleri haline getirmek için çabamız" ifadelerine yer verdi.

KURS BİTTİĞİNDE KENDİ ROBOTLARINI YAPABİLECEKLER

Bilgievine gelen öğrencilerin robot yapım teknolojisine ilişkin her aşamayı öğrendiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, "Ne yapıyoruz burada? Biz şimdi robot yapmayı nasıl öğretiyoruz? Robot yapmak öyle kolay iş değil. Çok disiplinli bir iş. Makine mühendisliği bilgisi gerekir, elektrik mühendisliği bilgisi gerekir, bilgisayar mühendisliği bilgisi gerekir. Biz ne yapıyoruz burada fen de önemli, fen bilgisi dersi veriyoruz. Onunla ilgili robotlar yaptırıyoruz. Dolayısıyla makine öğretiyoruz, makine hareket kanunlarını öğretiyoruz. Elektronik öğretiyoruz, elektronik devreler nasıl işliyor motorlar, sensörler bu kavramları görüyorlar ve kullanıyorlar. Daha sonra programlama öğretiyoruz. Hepsini birleştirdiğimiz zaman robot yapabiliyorlar. Önce küçük küçük robotlarla başlıyorlar daha sonra bir problem çözmeye dayalı büyük robotlar yapabilir hale gelecekler" şeklinde konuştu.

"BİLİMADAMI OLMAK İSTİYORUM"

Robot yapım teknolojisine merak duyan öğrencilerden biri de henüz ilköğretim okulu öğrencisi Mehmet Şerif. Robotik teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyen Mehmet Şerif, "Daha çok zeka ve bilinç gelişmesi için geliyorum ve eğleniyorum. Arkadaşlarımızla çok mutluyum. Bilim adamı olmak istiyorum. Bugüne kadar bir sürü robot yaptık. İlk değirmen yaptık sonra da kuvvet ve hareket ile ilgili robot yaptık" dedi.
Eğitimlere katılan bir başka öğrenci Mehmet Çelik de, "Zekamı çalıştırmak ve robotlara elimi alıştırmak, hızlandırmak için geldim. Fen dersinde yardımı olacağını düşündüm. Robot yapmayı çok seviyorum. Arkadaşlarımla beraber sırayla yapıyoruz" diyerek eğitimlere ilişkin düşüncelerini dile getirdi.
Toplam 5 aşamadan oluşan ve bir yılı aşkın sürmesi planlanan kurs sonunda, eğitim alan öğrencilere sertifikaları verilecek. 

Google+ WhatsApp