Hüseyin Akay: “Şeker zamları piyasayı dengelemek için yapıldı”

Hüseyin Akay: “Şeker zamları piyasayı dengelemek için yapıldı”

Kayseri Şeker Pancarı Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) tarafından yapılan şeker zamlarının, piyasanın altında kalan fiyatları dengelemek için yapıldığını söyledi. Akay, “Türkşeker, piyasa fiyatlarına yaklaşmak için hamleler yapıyor” dedi.

TÜRKŞEKER, şeker fabrikalarına gönderdiği kararla, şeker fiyatlarına yüzde 37 ila 67 oranlarında zam yaptığını duyurdu. Buna göre bazı indirim marketler ve Tarım Kredi marketleri için 390 TL'den verilen 50 kilogramlık kristal şekerin fabrika satış fiyatı yüzde 67 zam yapılarak 650 TL'ye çıkarıldı. Diğer müşterileri için ise yine 50 kilogramlık şeker çuval fiyatını 500 TL'den 750 TL'ye yükselterek yüzde 36,4 zam yapılmış oldu. 
 
Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası ve Turhal Şeker Fabrikası’nı bünyesinde barındıran Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin yönetim kurulu başkanı Hüseyin Akay, şeker zamlarını değerlendirdi. TÜRKŞEKER’in sektörde ayrışma yaşadığını belirten Akay, zamların piyasayı dengelemek için yapıldığını savundu. Akay, “TÜRKŞEKER, Kasım’da zam yaptı ve buna devam etti. Elinde şeker kalan tek kurum Türkşeker. Şu an için piyasada şekerin ton fiyatı 20 bin liranın üzerinde. Ama Türkşeker dışarıdaki bazı tedarikçilerine 11 bin liradan raf garantili yerlere ise 8 bin liradan satıyordu. Talebi karşılamada sıkıntı yaşadıklarını düşünüyorum. Şu an raf fiyat garantili satışı 13 bin liraya diğerlerine satışı 15 bin liraya çıkarttı. Bu fiyatın piyasadaki fiyatı etkileyeceğini düşünmüyoruz. Şu an Türkşeker piyasa fiyatlarına yaklaşmak için hamleler yapıyor. Önümüzdeki dönem yeni zamlarla aradaki farkın yüzde 10’a kadar düşeceğini düşünüyoruz. Yeni fiyat hareketlilikleri beklemiyoruz. Türkşeker piyasanın altında yaptığı satışı normale döndürmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp