Kadın Platformu

Kadın Platformu Kadınlara Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yıl Dönümünde Atatürk Anıtına Çelenk Bıraktı

Kadın Platformu Kadınlara Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yıl Dönümünde Atatürk Anıtına Çelenk Bıraktı

Kayseri Kadın Platformu üyeleri tarafından 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 81’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı.
Atatürk anıtına çelenk bırakıldıktan sonra Kadın Platformu adına açıklamalarda bulunan Avukat Burçin Akbulut, “Kadın kimi zaman anne, kimi zaman evini çekip çeviren vefakar, kimi zaman çevikliği ve cesurluğu ile vatanını koruyan asker, kimi zaman suçlanası cinsiyet ayrımının tek gerçekliği ama çoğu zaman ve hemen hemen her konuda erkeklerin yükselişinin merdiven basamağı olmuştur” dedi.
’Bugün burada Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıl dönümünü kutlamak için toplandık’ diyen Akbulut, “Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkının verilişinin tarihi sürecine bakacak olursak 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933’te Köy Kanununda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkını, milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuşmuşlardır. 8 Şubat 1935’te ilk defa yapılan anayasa değişikliğiyle kavuşmuşlardır. Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkesinden ve diğer ülkelerden daha önce sahip olmuştur. Hepimizin bildiği gibi gerçek demokrasi eşit temsil ve eşit katılım ile gerçekleşir. 2 binlerin zamanını yaşayan ülkemizde yapılan kanuni reformların gerçekte de gerçekleştirilmesi için tüm yetkilileri ve vatandaşları sağduyuya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp