Kocasinan Kaymakamı Ali Candan:

Kocasinan Kaymakamlığı tarafından ´100. yılında Çanakkale Ruhu´ konulu projenin tanıtım toplantısı düzenlenirken, toplantıda konuşan Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, "Projemizin ana omurgasını, bu salo

Kocasinan Kaymakamlığı tarafından ´100. yılında Çanakkale Ruhu´ konulu projenin tanıtım toplantısı düzenlenirken, toplantıda konuşan Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, "Projemizin ana omurgasını, bu salonda 14 hafta boyunca 30 bin öğrencimize verilecek konferanslar ve Çanakkale Kültür Turları kapsamında, ilçemiz okullarından bin öğrenci Çanakkale´ye gönderilecek" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen konferansa Vali Orhan Düzgün´ün eşi Gül Düzgün, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Garnizon Komutan Ali Demiral ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta açılış konuşması yapan Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, "Malum olduğu üzere 2015 yılında Çanakkale Zaferinin 100. yılını kutlayacağız. Çanakkale Zaferinin tarihimizde olduğu gibi dünya tarihinde de çok büyük önemi var. Çanakkale Zaferi Trablusgarp ve Balkanlardaki hezimetlerden sonra Türk milleti için bir gurur vesilesi olmuştur. Çanakkale gırtlağına bıçak dayanan bir milletin en tabi karşılığı vermesi ve sömürgecilere dur demesinin diğer adıdır. Çanakkale Türk tarihinin en kanlı zaferi, eti ile demirin, ateş ile suyun kapışmasıdır. Çanakkale ´bugün evlat görme zamanı değil, vatan için gayret zamanıdır´ diyen şehit üsteğmen Hasan beyin fedakarlığı, henüz 15 yaşındayken gönüllü taburlarına yazılan kahraman Türk çocuklarının cesareti ve ölüm muhakkak olduğu halde, metrekareye binlerce merminin düştüğü bir ortamda gözlerini kırpmadan siperlerini terk ederek, saldırıya geçen cesur Mehmetçiklerin destanıdır" diye konuştu.
Çanakkale Zaferine değinen Candan, "Çanakkale, Ezineli Yahya çavuşun Ertuğrul Koyunda 63 yiğidiyle 2 bin 500 İngiliz´e karşı can siperane mücadelesidir. Çanakkale Savaşındaki fedakarlıkları ve kahramanlıkları daha çoğaltabiliriz" dedi.
Hazırladıkları projeye değinen Candan, "Projemizin ana omurgasını, bu salonda 14 hafta boyunca 30 bin öğrencimize verilecek konferanslar ve Çanakkale Kültür Turları kapsamında, ilçemiz okullarından bin öğrenci Çanakkale´ye gönderilecek. Konferanslar 8. sınıflardan itibaren bütün lise öğrencilerimize verilecek olup, gençlerimizin milli şuurlarının daha da kuvvetlenmesini amaçlamaktadır. Konferanslarda amacımız hamaset yapmak veya milleti gözyaşına boğmak değil, hangi şartlardan bugünlere geldiğimizi gençlere aktarabilmektir. Proje kapsamında yapacağımız bir başka etkinlik de ağaç dikme kampanyamız olacak. Bu kampanya dolayısıyla 2015 yılı içerisinde 100 bin ağaç dikeceğiz. Ayrıca ilçe müftülüğümüzce Çanakkale zaferinin 100. yılında bin 100 hatim Mart ayına kadar indirilecek ve Mart ayında hem hatim duası yapılacak ve hem de şehitlerimiz için mevlit okutulacak" şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, açılışta yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı´nın sonuçları itibariyle çok büyük önem taşıdığını belirterek, "Atatürk `Yurtta Sulh, Cihanda Sulh´ dediği halde bugün ne yazık ki ne yurt ne de cihan bu görevi yerine getirememiş görünüyor. Etrafımızda olan savaşları görüyoruz ve bu savaşlardan almamız gereken dersleri maalesef alamıyoruz. Bugüne kadar dünyada 36 bin savaş olmuş ve bu savaşlar sonucunda 3 milyar insan yaşamını yitirmiştir, buna rağmen savaşların ne kadar kötü olduğunu halen anlayabilmiş değiliz. Dünyada bizim dışımızda savaşlar oluyor, insanlar ölüyor, çocuklar mağdur oluyor bu nedenle bütün insanlığın `Yurtta Sulh, Cihanda Sulh´ ilkesini içine sindirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
14 hafta sürecek ve 30 bin öğrencinin getirilmesi planlanan konferansların ilki, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci tarafından sunuldu. Konferans sırasındaki görsel sunum katılımcıları ve öğrencileri duygulandırdı. Konferansın ardından projeyi emeği geçenlere plaket takdim edildi.
(OD-AÖ-Y)

27.10.2014 16:40:03 TSI

Google+ WhatsApp