Kredi Almak İsteyenlere Yeni Şart

Kredi Almak İsteyenlere Yeni Şart

Kullanılan Türk Lirası kredileri ile döviz, repo, kripto para veya hisse alımının önüne geçilmesi için bankalar, müşterilerinden taahhütname almaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de en fazla döviz alan iller açıklanmıştı. Kayseri, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 64,8 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda 4’üncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” programı kapsamında dövizin yükselişi durdurulmuştu. Bu kapsamda bazı bankalar, kullandırdıkları kredilerin dövize ya da paradan para kazanılan diğer yatırım araçlarına yatırılmaması için önlem aldı. Bankalar müşterilerine, döviz, repo, kripto para veya hisse alımı yapmayacaklarına yönelik taahhütname imzalatmaya başladı. Kamu bankaların tüketici kredilerde, özel bankaların ise ticari kredilerinde şart koştuğu taahhütname imzalayan müşteriler kullanmakta oldukları krediyi ‘amacına aykırılık teşkil eden işlemleri yapmayacağını'; tespiti halinde ise ‘bankayı sorumlu tutmayacağını' kabul ederek imzalamış oluyor.
    
Bankacılık uzmanları, BDDK incelemelerinin arttığını TL cinsinden kullanılan kredilerin amaca aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik ve bankaların ‘kredi verildi, döviz alındı’ cezası alınmaması için bu şekilde önlem alındığını belirtti. Müşterinin kullanmakta olduğu kredi ile yapacağı işlemlerin takibi yapılacak olsa da serbest piyasa koşullarda bir yaptırımı olmayacağına böylelikle yapılan taahhütname ile amacın ceza alınmaması olduğu aktarıldı.

Google+ WhatsApp