Kültepe, 2023 kazılarında bulunan eseri Cumhuriyet Bayramı’na hediye etti

Kültepe, 2023 kazılarında bulunan eseri Cumhuriyet Bayramı’na hediye etti

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve ekibinin gerçekleştirdiği Kültepe Kazıları’nda 2023 yılında bulunan eser Cumhuriyet’in 100. Yaşına armağan edildi.

Kayseri’de Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve ekibi Kültepe’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarına devam ediyor.  Bu yıl Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı olması sebebiyle de 2023 yılında sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan Erken Tunç Çağı’na ait Steait Kalıp, ülkenin kuruluşunun 100. Yılına armağan edildi. 
KÜLTEPE; Kayseri-Sivas karayolunun 20. km.sinde yolun 2 km. kuzeyindedir. Yüksekliği 22 m. çapı 50 metreyi bulan bir höyük tepe ile onun etrafını çeviren "Karum" adı verilen aşağı şehirden ibarettir. Kazılarda höyükteki en eski yerleşimin Geç Kalkolitik Çağ (M.Ö.300-2500) olduğu, onu Eski Tunç Hitit, Frig, Hellenistik-Roma çağlarının takip ettiği tespit edilmiştir. Karum sahası; höyüğün doğu ve güneydoğu eteklerini çevirmektedir. M.Ö. 1950-1650 yıllarında Anadolu'ya ticaret maksadıyla gelen Asurlu tüccarlar tarafından iskân edilmiştir. Höyük ve Karum alanında açığa çıkarılan büyük dinsel ve resmi yapılar, evler, dükkanlar ve atölyelere ait mimari kalıntılar açık hava müzesi olarak sergilenmektedir. Kayseri Müzesi'ndeki eserlerin kaynağını temsil eden Kültepe, eski ismiyle Kaniş, Kayseri'nin 21 km. kuzeydoğusunda eski Kayseri-Sivas; Kayseri-Malatya anayolu üzerindedir. 1948 yılında Türk Tarih Kurumu ve Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına höyükte ve Karum'da başlatılmış olan sistemli kazılar, kesintisiz olarak sürdürülmektedir.

Google+ WhatsApp