Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni Rusya tarafından tanındığını duyurdu.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass Bölgesi'nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı Rusya tarafından resmen tanındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ABD ve NATO'nun yanı sıra Ukrayna ve batılı ülkeleri de eleştirerek, Rusya'nın sürekli tehdit altında olduğunu öne sürdü.

Konuşmasında Ukrayna'nın, Rusya tarihinin önemli bir parçası olduğunu savunan Putin, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil aynı zamanda tarihin bir parçasıdır. Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır. Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kısmının reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafından oluşturuldu. Kimse oradaki sakinlere bir şey sormadı. Bolşeviklerin başlıca görevi, ne olursa olsun iktidara tutunmaktı. Lenin'in devlet inşaatı ilkeleri, sıradan bir hata olmaktan çok daha kötüydü. Bolşevik politikası sonucu Sovyet Ukrayna'sı oluştu. Günümüzde Ukrayna için 'Vladimir İlyiç Lenin Ukrayna'sı' diyebiliriz. Ukrayna'nın mimarı Lenin. Lenin'in Donbass'ı Ukrayna'ya bağlayan sert emirleri dahil arşiv belgeler bunu doğruluyor. Sovyetler Birliği'nden ayrılan cumhuriyetlerin bağımsızlık hakkı temele konulan bir mayındı" dedi.

“Kendilerini Rus olarak gören kişiler artık Ukrayna'ya ait değiliz”

Kiev yönetimini eleştiren ve Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği desteklerden bahseden Putin, “Rusya, Ukrayna'nın borçlarını da tamamen karşıladı. Ama Kiev, yurtdışındaki varlıkların iadesi anlaşmasını yerine getirmeyi reddetti. 1991 - 2013 yılları arasında Rusya, Ukrayna bütçesine 250 milyar dolar fayda sağladı. Önemli kararlar üzerinde Batı söz sahibi. Devletten belediyeye kadar ana devlet kurumları, enerji şirketleri, taşımacılık tüm bu alanlar Batı tarafından yönetiliyor. Ukrayna'nın artık bağımsız bir sistemi bile söz konusu değil. Herhangi bir liman sisteminin bağımsız olduğunu söyleyemeyiz. ABD'nin de aslında ulusal yolsuzlukla mücadele bürosunu yönettiğini görüyoruz. Bunun sonuçları nerede? Hala yolsuzluğun söz konusu olduğunu görüyoruz. Ukraynalılar ülkelerin koloni haline geldiğinin farkındalar. Artık kukla devleti haline geldiğinin farkında Ukrayna. Halkın çıkarlarına yöneticiler hizmet etmiyor. Tam tersine güç kullanarak Rusya'yı asimile etmeye çalışıyorlar, daha ayrılıkçı davranmaya çalışıyorlar. Kendilerini Rus olarak gören kişiler artık Ukrayna'ya ait değiliz diyorlar” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp