TOKİ hakkındaki mesnetsiz iddialara yanıt geldi

TOKİ hakkındaki mesnetsiz iddialara yanıt geldi

4 Ocak Salı Günü yapılan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi öncülüğündeki TOKİ tarafından ihale edilerek yapımına başlanan konutların kura çekimi sonrası, ortaya asılsız iddialar atılmıştı. Bu konu hakkında Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi bilgilendirme yaptı.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin üye sayısı 200 civarındadır. Kooperatife üye olan gazeteci sayısı da yaklaşık olarak bu rakama denk gelmektedir. Geriye kalan 300’ü aşkın üye gazetecilerin kooperatife üye yaptığı akrabalarıdır. Üye sayısının tamamlanmaması halinde projenin gerçekleşmeyeceğinden dolayı gazetecilerin yakınlarına da üyelik hakkı tanındı. Bu durumla ilgili de defalarca bilgilendirmede bulunuldu ve üye sayısının tamamlanması konusunda yardım istendi.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi öncülüğünde TOKİ tarafından ihale edilerek yapımına başlanan konutların kura çekimi 4 Ocak 2022 Salı günü TOKİ Merkezinde noter huzurunda gerçekleştirildi. Ancak kurada çıkan dairesini beğenmeyen bazı üyeler, mesnetsiz iddialarda bulunarak başkanımızı ve yönetimimizi kamuoyu önünde itibarsızlaştırmaya çalışmışlardır.

"Haksız ithamlar..."
Gazeteciler Cemiyeti ve Kooperatif Başkanı Metin Kösedağ ve yönetim kurulunu zan altında bırakmaya çalışan, haksız ithamlarda bulunanlar, olayın içyüzünün böyle olmadığını kendileri de gayet iyi biliyor.
Amaçları sadece kamuoyunu yanıltmaktır.
Aslında asılsız iddiaları kulak arkası da edebilirdik. Ama eleştiriler saygı sınırlarını aşıp hakaret boyutuna ulaşınca açıklama yapma gereği duyduk.
S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi’nin kuruluş aşamasını değil ama yaşanan süreci üyelerimizle ve kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı doğdu.

"Sayısız kez Ankara’ya gidildi, büyük uğraşlar verildi"

Gazetecileri ev sahibi yapmak için yola çıkan ve özveriyle çalışan Başkan Metin Kösedağ ve yönetim kurulu, Milli Emlak’tan mevcut yeri uzun uğraşlar sonucu aldı. Yaklaşık iki yıl, yazışmalar, devirler sürdü. Bu süreçte ve sonrasında defalarca Belediyeler, Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yazışmalar yapıldı. TOKİ aşamasında ise sayısız kez Ankara’ya gidildi. Gerekli girişimler yapıldı. Üyelerimizin bir an önce ev sahibi olması için yoğun çaba harcandı.
Sonrasında proje aşamasına gelindiğinde 900 konutluk dev bir kooperatif oluştu. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘TOKİ’den 100 bin sosyal konut’’ projesinin daha uygun ve üyelerimize daha kısa sürede ev sahibi yapacağı düşüncesi hayata geçirildi. Sonrasında üyelik başvuruları alındı ve tüm meslektaşlarımıza üye olmaları çağrısı yapıldı. Konutların yapılacağına inanmayan birçok meslektaşımız bu süreçte üye olmak istemedi.

"Bazıları yapılan çağrılara kulak asmayarak, üye olmadı"


Cumhurbaşkanımızın talimatıyla konutların ‘Yatay mimariye’ uygun yapılması için bu kez proje değişti ve konut sayısı 35 bloktan oluşan 521 (görevli daireleri dahil) daireye düştü. Kooperatif üye sayısını tamamlayamayınca TOKİ, ‘En kısa sürede üye sayınızı tamamlayın’’ uyarısında bulundu. Projenin gerçekleşebilmesi için TOKİ tarafından istenen üye sayısına ulaşılması için meslektaşlarımıza defalarca çağrıda bulunuldu. Bazıları yapılan çağrılara kulak asmayarak, üye olmadı. Konutların yapılabilmesi için üye sayısının tamamlanması için, meslektaşlarımızın yakınlarının da üye yapılacağı konusunda defalarca bilgilendirme yapıldı. Çünkü belirtilen konut sayısına karşılık gelecek üye sayısına ulaşılamaması halinde, proje iptal edilecekti. Bu nedenle üye sayısının tamamlanması için tüm meslektaşlarımızdan rica ederek, üye sayısının tamamlanması için yardımda bulunmalarını istedik. Hali hazırda bu kooperatife üye olan gazetecilerin önemli bir kısmının yakınları da üyedir. Bu konuyu çarpıtarak gündeme getiren Ali Türkaslan adlı şahıs kendisi ile birlikte birinci derecede yakınlarının da olduğu 4 üyelik gerçekleştirdi. Daha sonra bu üyeliklerinin bir bölümünü para karşılığı devrettiğini Kooperatif Yönetimine bildirdi. Ancak bu şahıs şimdi çıkıp, ahlak ve etikten bahsetmeye, yalan ve yanlış bilgilerle insanların aklına soru işaretleri oluşturmaya çalışmaktadır.

"Zamanında kooperatife başvurup üye olamayan gazeteci bulunmamaktadır"


Ne zaman ki TOKİ ihale yaptı ve konutlar kısa sürede yükselmeye başladı. Bu durum meslektaşlarımızı da cazip geldi ve üye olmak istediler. Yine çıkan ya da üyeliğini iptal edenler de dahil olmak üzere meslektaşlarımıza öncelik verdik. Zamanında kooperatife başvurup üye olamayan gazeteci bulunmamaktadır.
Başvurular alındığında üyelere 3 artı 1 mi, 2 artı 1 mi ? diye soruldu ve büyük çoğunluk 3 artı 1’i tercih etti. Dolayısıyla TOKİ 3 artı 1 konut sayısı yetersiz olduğu için bunun da kura ile belirlenmesine karar verdi ve tüm üyelerden bununla ilgili taahhüt alındı.( Herkes kuraya katılıp çıkacak daireyi kabul edeceğini kendi imzalarıyla onayladı)
Kooperatif son 4 yılda pandemi sürecine rağmen aksatmadan genel kurul ve mali genel kurulunu yaptı. Bu süreçte de üyelerden hiçbir itiraz gelmedi.

"Kurada dairesi çıkmayan bir tek üyemiz bile yoktur"


Kura çekildikten sonra sadece ‘Kösedağ’ ailesine ayrıcalık tanınmış ve onlara daire çıkmış diğerleri boş çıkmış gibi mesnetsiz bir iddia ortaya atıldı. Kooperatif üyesi olan ve kurada dairesi çıkmayan bir tek üyemiz bile yoktur. Herkese noter huzurunda yapılan çekilişte daire çıkmıştır. Bazı gazetecilerin kurada boş çektiği ve daire hakkına sahip olmadığı gibi bir iddia tamamen uydurma ve çarpıtma amaçlıdır. Bu iddialar sadece Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S.Gazeteciler Yapı Kooperatifi’ni yıpratma amacı taşımanın ötesinde TOKİ gibi saygın kurum ile kura çekimini yapan Adalet Bakanlığı’nın kontrolündeki tarafsız noter kurumuna da bir hakaret ve iftiradır.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi yönetim kurulu, üyelerini ev sahibi yapmanın heyecan ve mutluluğunu yaşarken, haksız, karşılıksız, mesnetsiz iddialarla yıpratılmaya çalışıldı. Bu süreçte paylaşımların altına yorum yapan STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ise, sormadan, sorgulamadan araştırmadan eleştiri sınırlarını aşan, ağır ithamlar ve yorumlarda bulundu.

"521 kişinin 200’e yakını gazeteci, geriye kalan kişilerin tamamı gazetecilerin yakınlarından oluşmaktadır"


Bu hakaret ve iddialarla ilgili yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz. Yasalar karşısında herkes hakkını arayabilir, eleştiri yapabilir. Olayın içyüzünü bildiği halde çarpıtan, hakaret edenlerle ilgili de yargı süreci başlatılacaktır.
Kooperatifimize üye olan 521 kişinin 200’e yakını gazeteci, geriye kalan kişilerin tamamı gazetecilerin yakınlarından oluşmaktadır. Zaten cemiyetimizin üye sayısı da 200 civarındadır. Sanki sadece tek bir aileden isimler üye yapılmış gibi algı oluşturulması ve diğer gazetecilerin bu duruma sessiz kalması da oldukça düşündürücüdür. Üyelerimiz arasında gazeteciler dışında birçok kamu kurum ve kuruluştan üyemiz var. Ki listede yer alan Kösedağ’ların da çoğunun aktif gazetecilik yaptığı, diğerlerinin de aileleri yakınları olduğunu gerçek gazeteciler biliyor!
Bu durumu bilen, yakından şahit olan bazı gazeteci meslektaşlarımızın da bu çarpıtmalar karşısında suskun kalmaları, kanunen ve ahlaken hiçbir problem olmayan, tamamen şeffaf bir biçimde idare edilen süreci sahiplenmemeleri de bizi ziyadesiyle üzmüştür. Gazeteci meslektaşlarımızın ev sahibi olmasını sağlamanın, bu şekilde karşılık bulması ancak akıl tutulması ve nankörlük kavramı ile açıklanabilecektir.

"Yönetim kurulu olarak vicdanımız rahat"

Yönetim kurulu olarak vicdanımız rahat. Yıllarca işimizi gücümüzü bırakarak, sırf gazetecilerin ev sahibi olabilmesi adına bu kadar gayret göstermişken, bir iki kendini bilmez, etik ve ahlaktan yoksun kişilerin asılsız, kamuoyunu yanıltama yönelik iddialarını kınıyoruz.
Biz tüm üyelerimi şimdiden konutlarının hayırlı olmasını diliyor, konutlar teslim edilene kadar bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gece gündüz çalışacağımızı, sürecin takipçisi olacağımızı üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Google+ WhatsApp