İYİ Partili adaylar ünlü deprem uzmanıyla bir araya geldi

İYİ Partili adaylar ünlü deprem uzmanıyla bir araya geldi

İYİ Partili adaylar Japon deprem uzamanı Yoshinori Moriwaki ile bir araya gelerek Kayseri’nin depreme hazırlık çalışmaları hakkında toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan deprem uzmanı Moriwaki, “Yapılaşmanın sert zemine kaydırılması daha iyi. Ovasal zeminlerde daha az katlı yapılar yapılabilir 3-4 katlı gibi. Yapılaşmayı yatay mimariye çevirmek lazım. Fay hattına mesafeli şekilde yapılar yapılmalı” dedi.

İYİ Parti’nin Kayseri Belediye Başkan adayları Japon deprem uzamanı Yoshinori Moriwaki ile bir araya geldi. İYİ Partili adaylar Kayseri’nin depreme hazırlık çalışmaları hakkında toplantı gerçekleştirdi. Deprem uzmanı Moriwaki ile yapılan toplantıya İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kazım Yücel, Talas Belediye Başkan Adayı Göker Gözütok, Melikgazi Belediye Başkan Adayı Sedat Kılınç, Kocasinan Belediye Başkan Adayı Yurdaer Şahin ve İl Başkanı Tansu Şener katıldı. 
 
Kayseri’de yapılaşmanın sert zeminlere kaydırılması gerektiğini dile getiren Deprem Uzmanı Moriwaki, “Yapılaşmanın sert zemine kaydırılması daha iyi. Tespit yapıp karar vermek gerekir. Ovasal zeminlerde daha az katlı yapılar yapılabilir 3-4 katlı gibi. Zemine göre iyileştirme yapmak lazım. Yapılaşmayı yatay mimariye çevirmek lazım. Fay hattına mesafeli şekilde yapılar yapılmalı. Alt yapı içinde elektrik, doğalgaz gibi hatların ayrı çekilmesi lazım. Alt yapı düzgün yapılmazsa deprem sonrasında elektrik, doğalgaz ve su gibi konularda büyük problemler olabilir. Daha sistemli yapılması gerekiyor. Yumuşak zemine yapı yapılabilir fakat kazık sistemle yapılır. Buda çok masraflı. Yapıyı zemini sağlam yerde yapmak daha iyi. Zemin sağlamsa yüksek katlı binada yapılabilir” ifadelerini kullandı. 
 
‘YAPILAŞMAYI SERT ZEMİN ÜZERİNE KAYDIRMAMIZ LAZIM’
 
Yapılaşmayı sert zemin üzerine doğru yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yücel, “Yaklaşık 12 bin yüksek katlı binamız var. Kayseri’de ana yerleşim yerleri de ova. Kayseri Türkiye’de kat ortalaması sırasında 8.2 oranıyla birinci sırada. Yapılaşmayı sert zemin üzerine kaydırmamız lazım. Fay hatlarının üstüne yeşil alanlara dönüştürüp oradaki yapılaşmayı başka yere taşımamız lazım. O bölgelere imar iznini veren belediyeler. En az müteahhit kadar sorumlu olmalı kontrol edenler. Maalesef siyaset ortada bir suçlu arıyor. Suçluda halk nezdinde sadece yapan suçlu oluyor. Yapan kişi bölgenin zemin yapısını bilemez ki. Kayseri son 30 yılda ağırlıklı olarak yüksek katlıya döndü. Yanlış bir alanda, yumuşak zeminde yapılaşmaya ve yüksek katlı yapılaşmaya uygun bir arazi değil gibi görünüyor” şeklinde konuştu. 
 
 
Melikgazi Belediye Başkan Adayı Sedat Kılınç ise, “Bizde arazi sıkıntısı yok ama ısrarla tarım arazilerine yönlendiriyorlar. Şehri biraz dağıtıp, ovayı boşaltsak hiçbir sıkıntı olmayacak” diye konuştu.

Google+ WhatsApp