“UZMANLAR, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YÜZDE 50+1 SALT ÇOĞUNLUĞU İŞARET ETTİ”

“UZMANLAR, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YÜZDE 50+1 SALT ÇOĞUNLUĞU İŞARET ETTİ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bakan Özhaseki, “Uzmanlarımızın tavsiyelerini dikkate alarak, kentsel dönüşümde başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde işe başlamak için mevcuttaki üçte iki rıza uygulamasını yüzde 50+1 ile salt çoğunluğa getirmek istiyoruz.

Bu düzenleme sadece binanın dönüşüme girme sürecinde değil inşaatın ruhsat aşamasında da uygulanacak. Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla tebligatlar, eski usulde değil; e-Devlet üzerinden tebliğ edilecek, yapıların kapılarına asılacak ve muhtarlıklarda ilan edilecek.” dedi. Kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istediklerini belirten Bakan Özhaseki, açılan davalarla yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sistemi ile ihtisas mahkemeleri kurulmasının da Şûra’da önerildiğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’nın sonuç bildirgesini, kentsel dönüşüm seferberliğinin 11’inci yıldönümü olan 5 Ekim’de kamuoyuna açıkladı. 2012 yılında startı verilen kentsel dönüşüm çalışmalarının aldığı son şekli ve yürütülen çalışmaları, İLBANK’ın Ankara Macunköy’deki sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıda açıklayan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracaklarını ve dönüşümün önündeki engelleri kaldıracaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları, bilim insanlarının yoğun ilgisi ve komisyonların beyin fırtınasıyla gerçekleşen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’nın sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşan Bakan Özhaseki, Şûra’dan önemli çıktılar edinildiğine ve bu çıktıların Kentsel Dönüşüm Yasası’nda çok güçlü bir şekilde yer bulduğuna dikkat çekti.

“TEK ÇARE KENTSEL DÖNÜŞÜM”

6 Şubat depremlerinde 11 ilin doğrudan, 18 ilin dolaylı ve 14 milyon insanın da birçok yönden etkilendiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “680 bin civarında konut, 170 bin civarında iş yeri, depo ve ahır yıkıldı. Maddi hasar 100 milyar doların üzerinde. Şu anda afet bölgesinde 200 bin konutumuzun yapımı devam ediyor. Yerinde Dönüşüm projemiz için 215 bini aşkın başvuru gerçekleşmiş durumda. En kısa zamanda afetzede kardeşlerimizi güvenli konutlarına yerleştireceğiz. Hepimizin şunu bilmesi lazım; Türkiye bir deprem ülkesi. Bu işin tek çaresi, kentsel dönüşümdür. Oturduğumuz konutları, çalıştığımız iş yerlerini deprem gerçeğini bilerek sağlıklı, güvenli hale getirmeliyiz. Bunun için de kentsel dönüşüm hayati bir öneme sahiptir.” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 2 MİLYON 200 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRDÜK

Türkiye ve İstanbul’daki konut ve dönüşüm sayılarına dair açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında ortaya koyduğu ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ hamlesiyle bugüne kadar 2 milyon 200 yüz bin civarında bağımsız bölümün dönüşümünü sağladık. Şu anda da 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağız. İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon bağımsız bölümden oluşan ticarî alan var. İstanbul'da da 2012’den itibaren başlayan çalışmalarda yaklaşık 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü bitirmiş durumdayız. Şu anda da 171 bin civarında bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor. Sadece İstanbul’un dönüşümü için bu güne kadar 128 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Bu sayı Türkiye genelinde ise 480 milyar TL’dir.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İÇİN 4 ADIMLI YOL HARİTASI

İstanbul için 4 adımlı yol haritası belirlendiğini dile getiren Bakan Özhaseki, “İstanbul için de önümüzde 4 adımlı bir yol haritası var. Birincisi, hâlihazırda devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıdır. Bu çalışmaları hızlandırıp, genişleteceğiz. İkincisi, ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıdır. TBMM’den geçecek yasadan sonra, bu kampanyayla en az 200 bin konutumuzu dönüştüreceğiz. Üçüncüsü, tespit ettiğimiz rezerv alanlarda güvenli, iklim dostu, kimlikli hayat alanları inşa edeceğiz. Bu rezerv alanlarda 350 bin civarında konut yapacağız. Dördüncü olarak ise, TBMM’ye taşıdığımız bu yasa ile İstanbul’daki ve ülkemizdeki kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldıracağız.” şeklinde konuştu.

“UZMANLAR, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YÜZDE 50+1 SALT ÇOĞUNLUĞU İŞARET ETTİ”

Bakan Özhaseki, “Kentsel dönüşümde başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde işe başlamak için mevcuttaki üçte iki rıza uygulamasını, uzmanlarımızın tavsiyesi ile yüzde 50+1 ile salt çoğunluğa getirmek istiyoruz. Bu düzenleme sadece binanın dönüşüme girme sürecinde değil inşaatın ruhsat aşamasında da uygulanacak. Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla tebligatlar, eski usulde değil; e-Devlet üzerinden tebliğ edilecek, yapıların kapılarına asılacak ve muhtarlıklarda ilan edilecek. Ayrıca İstanbul’da Yarısı Bizden kampanyasının hızlıca uygulanabilmesi için malî yardım hükmü de kanuna eklenecek.” dedi.

KOMİSYON ÜYELERİNDEN ‘ARABULUCULUK VE İHTİSAS MAHKEMELERİ’ ÖNERİSİ

Kentsel dönüşüm sürecinin uzamaması için Şûra’dan çıkan öneriler içerisinde, açılan davalarda anlaşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sistemi ve ihtisas mahkemeleri kurulmasının önerilmesinin de istendiğini belirten Bakan Özhaseki, “Kaybedecek bir saniyemiz bile yok, hızlı hareket etmeliyiz. Kentsel dönüşümlerde anlaşmazlıklar çözülsün diye arabuluculuk sistemi devreye girecek. Kentsel dönüşüm davalarını hızlıca çözüme kavuşturacak ihtisas mahkemelerinin kurulması gerekiyor. Anlaşmazlıklar ivedi bir şekilde çözülürse, biz de kentsel dönüşüm sürecini daha hızlı bir şekilde yürütmüş oluruz.” açıklamalarına yer verdi.

“KÖY EVLERİ ÇELİKTEN YAPILACAK”

Köy evlerinin çelik gibi sağlam yapılacağını dile getiren Bakan Özhaseki, “Şûra’mızdan çıkan bir diğer öneri ise, hem zaman hem maliyet, hem de iklime azami duyarlılık açısından çelik karkastan köy evlerinin de yapılabileceği yönündedir. Biz, Şûra’mızdan çıkan bu öneriyi çok değerli buluyoruz. Köy evlerimizi çelik karkas ve kendine has modüler sistemle yapacağız. Özellikle afetten büyük zarar görmüş 4 şehrimizde bu yapıları hızlı bir şekilde inşa edip, afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.” ifadelerini paylaştı.

Google+ WhatsApp